Arbeiders zonder papieren eisen einde aan uitbuiting door regularisatie

En drukken meteen hun steun uit aan Total en G4S-werknemers in Jemen

Ruim 200 arbeiders-zonder-papieren en sympathisanten betoogden gisteren in Brussel. Het initiatief ging uit van het ABVV en het ACV in samenwerking met de coördinatie van sans-papiers. Aanleiding daarvoor was de vaststelling dat op verschillende werven in Brussel onderaannemers of onderaannemers van onderaannemers, sans-papiers tewerk stellen onder het minimumloon en zonder bescherming op het werk. Zo ook Mohamed, die in 2013 aan de slag was in metrostation Kunst-Wet voor TUNA, een onderaannemer van CFE dat op haar beurt via BELIRIS in onderaanneming werkt voor de Brusselse Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer (MIVB). Op die manier wordt gebruik gemaakt van hiaten in de wetgeving inzake tewerkstelling van gastarbeiders, met het oog op uitbuiting. De vakbonden en de betogers eisen van het Gewest dat ze de geleden schade herstelt door de automatische ‘regularisatie’ van uitgebuite werknemers en werkneemsters zonder papieren.

De betoging trok naar de kabinetten van de verschillende verantwoordelijken. Eerst werd halt gemaakt aan de gebouwen van buitenlandminister Didier Reynders die verantwoordelijk is voor BELIRIS, daarna werd stil gestaan aan de ingang van de Wetstraat, aan metrohalte Kunst-Wet, waar onder andere Mohamed de situatie waarin hij vier jaar geleden belandde toelichtte, om te eindigen aan de gebouwen van het Brusselse Gewest voor een onderhoud met Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels hoofdstedelijk Gewest en Pascal Smet, regionaal minister bevoegd voor Openbare Werken.

Tijdens de halte aan metrostation Kunst-Wet lichtte Rabia ook de situatie toe waarin het personeel van de multinationals Total en G4S in Jemen zich bevindt. Al meer dan twee jaar weigeren beide multinationals het loon van hun personeel uit te betalen, waardoor dit personeel en hun gezinnen honger lijden. Betogers van Afrikaanse afkomst beaamden enthousiast Rabia’s stelling dat Afrika potentieel een van de rijkste continenten is, maar al decennialang leeggezogen wordt door coalities van Westerse multinationals en lokale uitbuiters. Op onderstaande foto’s drukken ze hun steun uit aan de internationale solidariteitscampagne met de Total/G4S-werknemers in Jemen.

Sans papiers solidair met arbeiders in Jemen

Toelichting bij deze internationale solidariteit door Rabia: