Jonge N-VA’ers betrokken bij nieuwe extreemrechtse haatclub ‘Schild en Vrienden’

  • Gentse studentenvertegenwoordiger Dries Van Langenhove (KVHV) organiseert neofascistische groep ‘identitairen’
  • Gevechtstrainingen op zomerkamp – ordedienst bij Gentse meeting van Francken
  • Gevoed door Trumpiaanse provocaties van Francken

Onlangs verschenen in het straatbeeld van de Vlaamse studentensteden stickers met slogans als ‘Liever dood dan rood’, ‘Het is al de schuld van de sossen’, ‘Schild en vriend’ en ‘Maak komaf met COMAC’. De stickercampagne is het werk van Schild en Vrienden, een extreemrechts clubje dat bestaat uit leden van de verschillende afdelingen van NSV!, KVHV en Jong N-VA, die militanter uit de hoek willen komen.

Op deze wijze propageert de groep ‘Schild en Vrienden’ zich op Instagram….

Aanzet tot privémilitie

De groupscule ontstond vorige lente uit een gezamenlijke actie van leden van voornoemde studentenverenigingen op een betoging tegen de komst van Theo Francken naar de Ugent. Ze stonden langs het parcours met een bord dat ‘Zekere grenzen = zekere toekomst’ las. Dries Van Langenhove, KVHV’er en studentenvertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de Ugent nam het voortouw in deze acties. In Le Vif bevestigden de organisatoren achter de neofascistische beweging ‘Les Identaires’ deze zomer dat Dries Van Langenhove een ‘Vlaamse federatie van identitairen organiseert.’ Dit lijkt Schild en Vrienden te zijn geworden. Een echt politiek programma schuiven ze niet naar voor, ze verenigen zich op basis van een haat voor migranten, voor links en een Vlaams romanticisme (getuige de 1302 op hun blauwe t-shirts refererend naar de Guldensporenslag). Op hun zomerschool stonden, als we de instagrampagina van Schild en Vrienden moeten geloven, vooral gevechtstrainingen centraal.

Met onder andere Dylan Vandersnickt, ex-ondervoorzitter van Jong N-VA, bekend voor zijn verkrachtingscartoon; Stijn Everaert, secretaris van N-VA Groot Aalst; Brieuc Suys, medeoprichter van de Vlaamse ‘mini-Breitbart’ SCEPTR (*) en Michiel Vantongerloo, ex-praeses van KVHV Gent, die al eerder de media haalde toen hij ‘cyaankali voor het FDF’ scandeerde op het N-VA feestje na de verkiezingen in mei 2014 was de fine fleur van jong Vlaams extreemrechts uitgenodigd. Niet toevallig waren het ook zij die eerder dit jaar leden van Comac bestookten met seksuele intimidatie en doodsbedreigingen. Het lijkt erop dat ze nu een stap verder willen gaan dan internetactivisme en hun intimidatiecampagne fysiek willen verder zetten. Op de betogingen voor mensenrechten en tegen Franckens asielbeleid komen ze consequent provoceren met xenofobe slogans.

Zal minister Jambon optreden tegen dergelijke boodschappen die aan de politie gelieerd worden?

Aangemoedigd door Trumpiaanse provocaties

Dat dergelijke extreemrechtse groepen vandaag opduiken hoeft niet te verbazen. De regering probeert haar besparingsbeleid te verkopen door zondebokken te zoeken voor de armoede en ellende die ze zelf creëert. Telkens de socio-economische hoera-berichten van Bourgeois en co worden doorprikt, staat Theo Francken klaar met een nieuwe racistische uitspraak of maatregel. Zie bijvoorbeeld de heisa rond #opkuisen of de samenwerking met de bloedige Soedanese dictatuur. Individuen als Van Langenhove voelen zich gesterkt en durven openlijker uit te komen voor hun zwartgeblakerde meningen. Ze denken dat ze de publieke opinie mee hebben en gaan in het offensief tegen vakbonden, middenveld en links.

Dit is echter een vals gevoel van zelfvertrouwen. De meerderheid van de bevolking moet nog steeds niets weten van de haat en discriminatie van Schild en Vrienden. In de Verenigde Staten dachten verschillende Alt-Right en neonazi-bewegingen ook de wind in de zeilen te hebben na de verkiezing van Donald Trump. Een mobilisatie van 40.000 antifascisten in Boston na het drama in Charlottesville drukte hen echter met de neus op de feiten: extreemrechts heeft geen plaats in onze straten. De dag erna werden tientallen Alt-Right bijeenkomsten afgelast over heel de VS en kropen de neonazi’s terug naar hun internetfora. De jonge activiste die in Charlottesville vermoord werd herinnert ons echter aan het gevaar dat gepaard gaat met elke uiting of mobilisatie van extreemrechts. Ook in België moeten we elke manifestatie of actie van Schild en Vrienden beantwoorden met een massamobilisatie, om de Vandersnickts en Van Langenhoves van deze wereld terug te drijven naar de muffe cantuslokalen en aangebrande internetfora en uit onze publieke ruimte.

 

(*) Brieuc Suys liet ons zowel per email als telefoon weten dat hij niet op die zomerschool aanwezig was – hetgeen niet beweerd werd in dit artikel – en ook niet gelieerd wenst te worden aan het geweld en de intimidaties tegen Comac, wat evenmin beweerd wordt in bovenstaand artikel. We nemen akte van het feit dat ook hij blijkbaar afgestoten wordt door de gewelddadige methodes van zijn rechtse strijdmakkers van Schild & Vrienden.