Radicale predikant spreekt volgende week in Antwerpen

Thierry Baudet op sponsordiner voor Doorbraak.be

Foto: Wikipedia

Niet alleen extremistische salafisten houden spreekbeurten in ons land. Extreemrechtse collega’s die zich op andere godsdiensten beroepen doen het ook. Thierry Baudet, de racistische en seksistische fundamentalist van het misnoemde ‘Forum voor Democratie’, spreekt volgende week op een sponsordiner voor de rechtse website Doorbraak. Of Bart De Wever er zal passeren om een Cola Zero te drinken, is niet geweten, maar ongetwijfeld zullen er mensen uit zijn omgeving bij zijn. Aanwezigen betalen 175 euro per persoon.

Baudet is een controversieel figuur die een nieuwe extreemrechtse beweging heeft opgezet in Nederland. Eerst was hij actief als columnist en opiniemaker in de gevestigde media, waar rechts-populistische ideeën er als zoete broodjes ingingen, zeker als die wat controverse en bijhorende leescijfers opleverden. Met zijn ‘Forum voor Democratie’ haalde Baudet twee parlementszetels en sindsdien kent hij een opmars in de peilingen. Momenteel worden hem tot 12 zetels gepeild, een deel daarvan komt over van die andere rechtspopulist: Geert Wilders.

Inspiratie haalde Baudet onder meer bij het Amerikaanse alt-right. Hij trok naar de VS om met Milo Yiannopoulos rond te hangen. Dat is een van de voortrekkers van Breitbart. Na het fascistisch geweld bij een optocht van extreemrechts in Charlottesville waarbij een dode viel, ontstond een grote beweging tegen alt-right. Hierdoor werden tal van acties afgelast en Steve Bannon, een alt-right adviseur van president Trump en eveneens voortrekker van Breitbart, werd de laan uit gestuurd. Het leidde ook tot meer onderzoek naar alt-right. In oktober van dit jaar kwam Buzzfeed met een verslag waaruit blijkt dat Yiannopoulos regelmatig overleg pleegde met allerhande neonazi’s om zijn campagnes en artikels op Breitbart te onderbouwen. In plaats van op deze beschuldigingen te antwoorden, schoot Yiannopoulos eerder al op de journalisten van Buzzfeed. Eén van is volgens de man een “media-Jood die zo dik is als varkensschijt.” De blanke suprematie wordt in deze kringen als iets cultureel voorgesteld: zo cultureel als ‘varkensschijt’ wellicht? Yiannopoulos haalt regelmatig uit naar onder meer het feminisme (‘feminism is a cancer’ stond op een bordje dat hij ooit in de lucht hield op een bijeenkomst), antiracisme, de linkerzijde, … Officiële banden met neonazi’s werden steeds weggestopt, maar stilaan wordt voor iedereen duidelijk dat ‘alt-right’ slechts een nieuw imago voor hetzelfde oude neofascistische extreemrechts is.

Een van de sprekers die Baudet voor het Forum voor Democratie liet overkomen uit België is Sam Van Rooy, de ‘islamspecialist’ van het Vlaams Belang die de teksten en boekjes van Filip Dewinter mag volpennen. In 2012 sprak Baudet zelf op een meeting van het Vlaams Belang (waarna hij volgens de extreemrechtse website Rechts Actueel nog een bezoekje bracht aan de N-VA). Migratie is voor Baudet het centrale probleem, het zorgt er volgens zijn partij voor dat de “Nederlandse bevolking homeopathisch wordt verdund met alle volkeren van de wereld, zodat er nooit meer een Nederlander zal bestaan.” Anders gezegd: ‘rassenvermenging’ is uit den boze, Europa moet een “blank continent” blijven (?) zei Baudet. Ook haalt hij regelmatig uit naar feministische standpunten en meent hij dat vrouwen ondergeschikt zijn. Baudet bouwt aan een beweging en beperkt zich niet tot een éénmanspartij zoals Wilders maar probeert regelmatig te mobiliseren en dit niet enkel via sociale media. Het verstoren van verkiezingsdebatten waren de eerste wapenfeiten van de groep rond Baudet.

De vraag is of we het hier zo ver moeten laten komen als in de VS waar alt-right zich uiteindelijk sterk genoeg voelde om de straat op te trekken in Charlottesville en daar gewelddadig op elke andersdenkende te reageren? Protest tegen extreemrechts blijft meer dan ooit noodzakelijk.

‘Aanvaardbaar’ Vlaams-nationalistisch rechts ziet er nu geen punt in om de fundamentalistische predikant Thierry Baudet naar Antwerpen te halen voor een sponsordiner in zaal Horta in Antwerpen op woensdag 29 november. Voor een driegangenmenu met aangepaste wijnen en een toespraak door Thierry Baudet betalen aanwezigen 175 euro per persoon, een tafel van acht personen levert 150 euro korting op: 1.250 euro voor het gezelschap. Het evenement wordt ondersteund door ‘Pro Flandria’, een netwerk van Vlaams-nationalistische ondernemers en academici, waar N-VA en VB-kopstukken kind aan huis zijn voor toespraken.

Een racistische en seksistische fundamentalist wordt uitgenodigd door een zogenaamd ‘aanvaardbaar’ rechts forum dat ook in kringen van regeringspartij N-VA populair is. De ene haatpredikant is blijkbaar niet de andere in die kringen. Onze mening is niet verschillend naargelang de achtergrond van reactionaire fundamentalisten: we bestrijden ze allemaal en plaatsen tegenover hun boodschap van verdeeldheid de noodzaak van solidariteit in de strijd voor een andere samenleving zonder de extreme ongelijkheid die eigen is aan het kapitalisme en verdeeldheid op basis van racisme, seksisme, … vereist om verzet tegen die ongelijkheid te stoppen.