Extreemrechtse militie valt studentenactie in Montpellier aan


In ons land probeert extreemrechts zich te organiseren in ‘Schild & Vrienden’, naar het model van Génération Identitaire in Frankrijk. Het is een aanzet tot meer fysieke acties, zo wordt in Gent de intimidatie tegen linkse activisten opgevoerd. Actief verzet daartegen is noodzakelijk. Dat wordt nu opnieuw bevestigd vanuit Frankrijk: in Montpellier viel een gemaskerde militie van extreemrechts een studentenactie aan.

50 jaar na Mei ’68 is er vandaag opnieuw ongenoegen onder Franse studenten als gevolg van het gebrek aan middelen, de fusies van faculteiten, de afgeleefde gebouwen, … Het gebrek aan middelen en infrastructuur voor de snel groeiende studentenbevolking speelde een belangrijke rol in de eerste studentenacties in 1968, ook al was het bepalende element voor die maand van revolutie natuurlijk de algemene staking van 10 miljoen Franse arbeiders waarop president De Gaulle het land ontvluchtte. Op die gebeurtenissen komen we later op deze site uitgebreid terug.

Vandaag zijn we nog niet aan een massale beweging en opstand zoals 50 jaar geleden toe. Maar het ongenoegen groeit. Bij het Franse spoor is er een indrukwekkend actieplan met tientallen stakingsdagen over een periode van enkele maanden. Vorige donderdag was er een grote betoging in Parijs. Aan de universiteiten werden bepaalde faculteiten bezet. Een grote mobilisatie in Toulouse maakte dat het besparingsplan niet werd ingevoerd, maar Macron plaatste de universiteit onder voogdijschap. In Grenoble en Dijon trok de oproerpolitie de campussen binnen om het protest de kop in te drukken.

In Montpellier was het niet de oproerpolitie of de regering die het studentenprotest bestreed, maar een extreemrechtse militie. Die trok gemaskerd en gewapend met stokken een auditorium waar activisten verzamelden binnen om onder het roepen van racistische en homofobe beledigingen iedereen buiten te jagen. Het veiligheidspersoneel van de universiteit keek toe, de decaan van de rechtsfaculteit hield het op een onderhoud met leden van de militie. Er vielen verschillende gewonden. Extreemrechts doet zich graag voor als ‘rebels’, maar als het erop aankomt is het slechts een militie ter verdediging van de belangen van het establishment.

Een deel van het geweld door de Montpellierse afdeling van ‘Knuppel & Vrienden’ werd op video vastgelegd:

Verzet tegen dit geweld en tegen de repressieve aanpak van het protest is noodzakelijk. We moeten ons organiseren met studenten, personeelsleden, vakbonden en partijen. Die militie kan slechts rekenen op een handvol individuen, maar als de studenten niet georganiseerd zijn kunnen ze angst zaaien en de acties breken. Met algemene vergaderingen en massabetogingen die goed voorbereid zijn (ook op eventuele provocaties) is het mogelijk om het marginale karakter van die extreemrechtse milities uit te spelen en deze overmoedige neofascisten terug met beide voeten in hun riolen te krijgen.

Het beste antwoord op extreemrechtse pogingen om verdeeldheid (racisme, seksisme, homofobie, …) te zaaien, is door samen in actie te gaan tegen besparingen en voor een andere samenleving. De rechtse regering van Macron verdedigt de belangen van de superrijken. Daartegenover moet de beweging opkomen voor meer en betere openbare diensten, een drastisch plan van publieke investeringen in onderwijs en zorg, … Dit zal enkel afgedwongen door een massabeweging. De gevestigde orde is bang voor zo’n beweging en zet alle mogelijke middelen in om de ontwikkeling ervan tegen te gaan: van de dagelijkse propaganda in de gevestigde media over politierepressie tot de milities van extreemrechts die maar al te graag de vuisten bovenhalen tegen al wie opkomt voor een andere samenleving.