Protest tegen meeting in Antwerpen van extreemrechtse leiders in Europa!

De verkiezingsoverwinning van het Vlaams Belang op 26 mei heeft de deur opengezet voor extreemrechts om agressiever uit de hoek te komen. De aangebrande maar zogezegd onschuldige moppen tegen migranten zijn een uitslaande brand geworden. De brandstichting in Bilzen is een duidelijke waarschuwing: indien we extreemrechts niet van antwoord bieden, is het wachten op de eerste slachtoffers.

Ook elders in Europa heeft de opgang van dergelijke politieke brandstichters dezelfde resultaten. In Italië nam het aantal racistische incidenten en gewelddaden explosief toe sinds Matteo Salvini, leider van Lega, tot de regering toetrad. Op uitnodiging van het Vlaams Belang zal diezelfde Salvini, samen met o.a. Tom Van Grieken, zijn haatboodschap voor de eigen extreemrechtse kerk komen prediken.

Het Vlaams Belang probeerde zich in de verkiezingscampagne een sociaal gezicht aan te meten. Dat masker valt nu snel af. Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord blijkt een zware besparingsaanval te zijn op cultuur, openbaar vervoer,… enz. Het Vlaams Belang heeft daar geen problemen mee, maar stoort zich enkel aan het gebrek aan meer pestmaatregelen tegen migranten.

De traditionele partijen zullen bij hun project van sociale afbraak een trouwe bondgenoot vinden in het Vlaams Belang, het zal Tom van Grieken of Filip De Winter echter niet verhinderen om te beweren dat de centen in “de pocket van Mohamed” zitten.

Om deze verdelende retoriek van extreemrechts te doorbreken, moeten wij, de 99%, ons organiseren rond sociale eisen waar we allemaal achter staan: voor een degelijk minimum uurloon van €14/u bruto, massale investeringen in gratis en degelijk openbaar vervoer, een minimumpensioen van €1500 en investeringen die cultuur voor iedereen toegankelijk maken. Alles wat ons verdeelt, verzwakt ons.

Enkele verklaringen in het parlement de media zullen extreemrechts niet tegenhouden. Op straat en in onze scholen en werkplekken moeten we duidelijk maken dat extreemrechts niet welkom is. Op 16 oktober organiseerden we al een geslaagde actie aan de Universiteit Antwerpen tegen een meeting van de NSV met Dries Van Langenhove. Zulke momenten zijn een belangrijke opstap in de opbouw van een brede antifascistische beweging.

Doe mee met ons op 2 december en voer actie tegen Salvini, Van Grieken en co en help ons een van de anti-nsv betoging in 2020 een grote antifascistische mobilisatie te maken in Antwerpen. Afspraak om 19u00 aan het Conscienceplein Antwerpen.

Maandag 2 december – 19u – Conscienceplein (vlakbij de Handelsbeurs). Facebook evenement 

 

PDF van het pamflet

PDF van de affiche