Actie: Geen platform voor seksisme aan de UGent!

“Vroeger hadden de mannen hen nodig om de afwas of de strijk te doen, maar nu zijn er afwasmachines, strijkdiensten, enzovoort. Nee, ik vind dat we niets meer hebben aan vrouwen.” Dixit Jeff Hoeyberghs, morgenavond (04/12) te gast op een ‘onversneden’ meeting van het KVHV, om 20u aan de Blandijn.

Hoeyberghs liet zich vlak na het uitbarsten van de #metoo-beweging opmerken met uitspraken dat “ze [vrouwen] verdorie blij moeten zijn met alle aandacht die ze krijgen van mannen”, dat “dames beter hun vrouwelijkheid uitspelen om positieve dingen te doen, zoals hun mannen tevreden stellen” en dat “vrouwen doorheen de tijd compleet overbodig zijn geworden.” Het is zelfs met deze quote dat het KVHV uitpakt op haar facebookpagina om volk te proberen lokken naar hun meeting.

Dat Hoeyberghs zo’n seksistische uitspraken vrijuit laat optekenen, ligt niet enkel aan het feit dat hij aandachtsgeil is. Het is vooral een symptoom van diepgeworteld en structureel seksisme dat nog steeds aanwezig is in onze maatschappij. Seksisme is een dagelijkse realiteit is, in woorden én in daden!

Voor het KVHV of haar leden is het niet de eerste keer dat ze hun voeten vegen aan de anti-discriminatieverklaring die door de UGent werd aangenomen in 2008. Na een mislukte poging om begin dit semester een meeting te houden in Gent met bekend fascist, Dries Van Langenhove, probeert het Gentse KVHV dus opnieuw een haatmeeting te organiseren aan de UGent.

De Pano-reportage die Schild & Vrienden ontmaskerde toonde ook dat de harde kern ervan bestond uit onder andere (Gentse) KVHV-leden. Van Langenhove was zelf nog lid van het Gentse KVHV toen hij zijn fascistische militie begon op te zetten. Naar aanleiding van de genderkeuze van Bo Van Spilbeeck publiceerden ze transfobe commentaar en in 2017 namen KVHV-leden deel aan een online intimidatiecampagne tegen de organisatoren van de Women’s Strike op 8 maart aan UGent. In een verder verleden nodigde het KVHV zelfs nog voormalig Grand Wizard van de Klu Klux Klan, David Duke, uit om te komen spreken in Gent.

Genoeg is genoeg! Dat KVHV keer op keer middelen (subsidies en de infrastructuur) van de Universiteit Gent misbruikt om haat en seksisme te verspreiden is compleet onaanvaardbaar. We moeten hiertegen reageren. Daarom roepen we op om morgen vreedzaam maar luid te protesteren tegen seksisme aan de UGent. Afspraak om 19u30 aan het Ufo (kant van Studentenplein).

Geen platform aan de UGent voor organisaties die racisme, seksisme, homofobie of andere vormen van discriminatie verspreiden!

Facebook evenement