Extreemrechtse groep Voorpost zit met een terrorisme-probleem

De brandstichting in het geplande asielcentrum van Bilzen in november 2019 blijft nazinderen. Het Vlaams Belang zat verveeld met de brand, zeker toen bleek dat de daders wellicht in eigen kringen moesten gezocht worden. De actiegroep Voorpost, de officieuze ordedienst van het Vlaams Belang, zette de man die nu opgepakt is, Emmanuel M, enkele dagen na de brand af als verantwoordelijke voor Voorpost-Limburg.

Op de dag van de brand nam Emmanuel M nog deel aan een Breughelmaaltijd van Voorpost en enkele dagen later volgde de door Emmanuel en zijn partner georganiseerde winterbarbecue ten voordele van het aan het Vlaams Belang gelieerde ‘Huizen van Vlaamse solidariteit’ (opgezet door Voorpost, met stichtende leden als Luc Vermeulen, Francis Van den Eynde en Roeland Raes waarbij aanvankelijk steun werd gegeven aan voormalige collaborateurs). Blijkbaar had de man wel iets met barbecues. Toen het geplande asielcentrum van Bilzen in brand stond, riep hij op sociale media uit: “Het feestje kan beginnen. De bbq is aan.” Dat bericht verdween zodra hij naar een reactie van Voorpost op de brand werd gevraagd. Apache.be publiceerde een screenshot van de opmerking.

Voor de brandstichting organiseerde Voorpost een protestactie aan het geplande asielcentrum. Daarbij kwam er officiële steun van het Vlaams Belang. Voor de gemeenteraadsverkiezingen in Zutendaal werd Emmanuel M dan wel geweigerd als VB-kandidaat, samenwerking met hem rond een actie tegen een asielcentrum was geen probleem. Minstens tot 2006 was Emmanuel M overigens actief in het Vlaams Belang. Hij werd in 2006 nog in de media geciteerd als secretaris van VB Zutendaal. Toen was zijn toenmalige vrouw kandidaat voor het VB. Zij zou nadien als opvolger in de raad komen, maar stapte in 2012 over naar CD&V. Inmiddels is Emmanuel M samen met Vicky D, een voormalige cipier in de gevangenis van Hasselt (waar ze nu vastzit) die de afgelopen jaren een mobiele snackzaak uitbaatte. Eerder dit jaar kwam Emmanuel M in opspraak omdat hij met zijn pick-up met nazi-symbolen deelnam aan de autokaravaan van het Vlaams Belang naar de Heizel.

Dat er in kringen van Voorpost wellicht een lichtje ging branden over de mogelijke identiteit van de daders, blijkt uit het feit dat Emmanuel M kort nadien werd afgezet als kringleider van Voorpost Limburg. Als dit bij Voorpost geweten was, dan ook bij het Vlaams Belang. Voorpost is immers de officieuze ordedienst van de partij. De vroegere ‘actieleider’ van Voorpost, Luc Vermeulen, stond jarenlang op de loonlijst van het Vlaams Belang. Toen Tom Van Grieken na de laatste verkiezingen zijn triomftocht naar het podium in de door zijn partij afgehuurde zaal aflegde, werd hij begeleid door Luc Vermeulen. Op dat podium zou hij nog bekenden uit de extreemrechtse marge ontmoeten. Eén van de vendelzwaaiers van dienst was de zoon van Rob Verreycken, die nadien in opspraak kwam voor het brengen van de Hitlergroet in het kamp van Breendonk.

Bij elk nieuw schandaal van nazi-sympathieën in VB-kringen verklaart de partijleiding dat het om geïsoleerde incidenten gaat en dat er daar geen plaats voor is in de partij. Toch vinden al die nazi-sympathisanten vlotjes hun weg naar het Vlaams Belang. Bij de meeste ‘distantiëringen’ en aankondigingen van ‘onderzoeken’ blijft het effectief bij aankondigingspolitiek: eens de mediabelangstelling geluwd is, wordt alles bij het oude gelaten. Vandaar het advies van ervaren extreemrechtse rotten aan Carrera Neefs, de jonge VB-militante die in opspraak kwam nadat ze bloemen neerlegde op het graf van een SS-collaborateur: zet zoiets niet op sociale media. Met de lofbetuiging aan een nazi hadden ze geen probleem, maar erover communiceren doe je beter niet.

Voorpost reageerde niet op de arrestatie van Emmanuel M. Net zomin kwam er reactie toen begin november een cipier de toegang tot de Mechelse gevangenis ontzegd werd. De man was actief bij Voorpost en mocht de gevangenis niet meer binnen omdat hij een “potentieel gevaarlijke extremist” is die de intentie heeft “om geweld te gebruiken,” aldus de veiligheidsdiensten. Deze stap kwam er na een rapport van antiterreurdienst Ocad waarin de man voor de dreiging van terrorisme en extremisme niveau drie toegekend werd. Er was onder meer sprake van gevaar van geweld en neonazisme.

Stilaan wordt het duidelijk dat Voorpost, en dus het Vlaams Belang, met een terrorismeprobleem in eigen rangen zitten. Daar kunnen we best op antwoorden door antifascisten te organiseren in acties en campagnes. Lees hier het artikel dat we meteen na de brandstichting publiceerden met onze voorstellen om de brandstichters en de brandhaarden te bestrijden.