Extreemrechtse vrienden van het Vlaams Belang nemen deel aan militaire trainingskampen

Protest tegen Schild&Vrienden in 2018
Artikel in Het Laatste Nieuws deze week

In Het Laatste Nieuws verscheen eerder deze week een onderzoek waaruit bleek dat verschillende leden van Schild & Vrienden (S&V) en Vlaams Belang deelnamen aan militaire trainingskampen in het buitenland. Dit is natuurlijk niet nieuw. Uit de Pano-reportage over S&V bleek al dat extreemrechts graag poseert met wapens – al dan niet echte. Airsoft, het naspelen van oorlogsscenario’s met valse wapens, is bijzonder populair in rechtse milieus. Een spel voor de één, voorbereiding voor de ander.

Nazitattoos en bloedvergieten: idealisering van geweld

Voor wie Airsoft niet volstaat, kan in België één keer per jaar zonder wapenvergunning in een erkende schietstand worden getraind. Te weinig volgens sommigen. Gaetan P., alias Son of Dietsland, betreurt het op zijn sociale media dat hij aangewezen is op Airsoft om met een wapen te leren omgaan.

Ster van het onderzoek van Het Laatste Nieuws is Stijn L. uit Halle, alias Victor Leeuwenstorm, posterboy van Schild & Vrienden. Hij diende vijf jaar in het Frans vreemdelingenlegioen, een troep elitesoldaten met een lange geschiedenis als nuttige idioten voor de meest bloedige wandaden van het Frans imperialisme. We schreven eerder over zijn nazitattoo (Himmlers Zwarte Zon) en fascinatie voor wapengeweld. Tegenwoordig is Stijn huursoldaat die militaire trainingen geeft voor een organisatie met banden met de Russische geheime dienst. Daar deelt hij het veld met aanhangers van ‘Operation Werewolf’, een trainingsprogramma voor fascistische fanatici, met het nazisymbool Wolfsangel als één van de logo’s. Nuttige idioot voor het imperialisme, een klassieker onder extreemrechts. Voor grote delen van extreemrechts is geweld meer dan een fantasie veroorzaakt door een te veel aan – al dan niet lichaamseigen – testosteron.

De terroristische methodes van extreemrechts

“De dag van het geweld komt nog wel hoor, ik weet welke kant voorbereid zal zijn en welke niet.” – S&V Eindbaas Dries Vanlangenhove

Het ‘elitaire’ rariteitenkabinet van KVHV Gent – kweekvijver van S&V pleit al langer voor vrije wapendracht. Brieuc “dikke wijven zijn ranzig” Suys pleitte een aantal jaar terug voor de bewapening van de bevolking om haar te “beschermen” tegen moslimterrorisme. Vandaag staan zijn S&V-genoten op dezelfde lijst van OCAD als de terroristen waartegen hij massaal geweld wilde gebruiken.

Het is al vele malen duidelijk geworden dat de hang naar dodelijk geweld niet louter een fantasie is van gefrustreerde slaapkamerfacisten. Denk maar aan Anders Breivik, Kyle Rittenhouse, de schietpartij in Christchurch. In Duitsland vindt het proces plaats voor de moord op CDU-burgemeester Lübcke door extreemrechts. Daar kwam nieuw bewijs aan het licht over dodelijke aanslagen door fascistische groupscules als de terroristische groep NSU (Nationaal-Socialistische Ondergrondse). Vorig jaar werden verschillende vluchtelingenorganisaties op Lesbos het slachtoffer van zwaar geweld en vandalisme door aangespoelde Duitse neonazi’s. Hier in België was één van deelnemers aan de racistische autokaravaan van het Vlaams Belang eerder dit jaar, de eigenaar van de befaamde truck met Odalrune, hoofdverdachte van de brand in het asielcentrum in Bilzen. Bij een huiszoeking werden onder andere kalasjnikovs aangetroffen. Filip Brusselmans, KVHV’er en Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang gaf eerder al toe dat hij “preppers” onder zijn vrienden mag rekenen: mensen die zich bewapenen om zich voor te bereiden op een rassenoorlog.

Extreemrechts teert op miserie die ze zelf mee veroorzaakt

Extreemrechts teert op de wanhoop en miserie in de samenleving en het gebrek aan een dynamisch, gedurfd links alternatief. Voor de miljoenen mensen die krabben om rond te komen, die al decennialang niets dan besparingen hebben moeten slikken, is een opgestoken middenvinger al wat rest op politiek vlak. Ondanks de consequente steun van Vlaams Belang en in het geval van andere extreemrechtse partijen zelfs rechtstreekse verantwoordelijkheid voor besparingen, slagen zij erin die middelvinger een invulling te geven. De partij van Van Grieken steunde steeds de loonwet van ’96, die loonsverhogingen vandaag blokkeert. Het VB stemde tegen de verhoging van het minimumloon, voor het verhogen van parlementaire weddes en voor militaire interventies in het Midden-Oosten die de vluchtelingenstroom op gang bracht. Een uitgekiende en goed gefinancierde (op kosten van de Belgische staat!) sociale mediastrategie kneedt hun racisme, seksisme en LGBTQI+discriminatie tot een anti-establishment imago.

Hoe meer het zelfvertrouwen van extreemrechts groeit, hoe meer gewelddaden zullen volgen. Het presidentschap van Trump, het opnemen van racistische argumenten door traditionele partijen in de hoop zo het afkalven van hun steun te stoppen, de groeiende aanvaarding door traditionele media … geven fascisten de idee dat hun ideeën worden aanvaard door op zijn minst een laag in de samenleving en dat een gewelddadige stap verder zetten mogelijk is. Het maakt dat fascisten zich sterker gaat organiseren dan veel pogingen de afgelopen jaren, toen de overjaarse biernazi’s de scène domineerden. Links moet consequent reageren op mobilisaties van extreemrechts zodat duidelijk wordt dat de meerderheid van de bevolking geen boodschap heeft aan discriminatie en geweld.

Het antwoord: strijdbaar links en stoutmoedige vakbonden

Dit kan enkel bij afwezigheid van een sterk links alternatief. De vakbonden, veruit de grootste en meest democratische ledenorganisaties van het land, kunnen extreemrechts platdrukken wanneer ze dat willen. Dat kan via vormingen over racisme en discriminatie, via propaganda en een consequent links programma en radicale positionering binnen het maatschappelijk debat, maar vooral door sociale strijd. De relatieve afwezigheid van vakbondsbetogingen en andere vormen van sociaal protest tijdens corona laat een vacuüm dat extreemrechts kan opvullen, in het publiek debat en zelfs een beetje op straat (denk aan de autokaravaan). Wanneer je onderaan de wachtlijst voor sociale woningen staat, is het makkelijk om te geloven dat de vluchteling op de plek boven je het probleem is. Waar nood aan is, is een kracht die strijdt voor meer investeringen in sociale woningen, waarvan mensen geloven dat ze overwinningen kan boeken. Tegenover zo’n strijdbaar, links, compromisloos alternatief zou het huichelachtig rebels imago van Vlaams Belang wegkwijnen.

Links heeft nood aan een programma dat concreet antwoordt op de armoede, woningnood, tekorten in de gezondheidszorg etc. Dat is hoe sociale miserie kan aangepakt worden en bijgevolg ook hoe de voedingsbodem voor extreemrechts kan weggehaald worden. Links heeft vooral nood aan een gedurfde, consequente en compromisloze houding. Wanneer de arbeidersbeweging haar georganiseerde kracht ontplooit, blijft geen tegenstander overeind, maar dan moet ze het wel willen. Ook tijdens corona is sociale strijd mogelijk en nodig. Mensen zijn op zoek naar een politiek alternatief dat overwinningen kan boeken, en ook buiten het stemhokje doet wat nodig is om maatschappelijke noden in te vullen.