Ontbinding Génération Identitaire maakt geen einde aan gevaar van neofascisten

De ontbinding van de extreemrechtse groepering Génération Identitaire werd bezegeld met een decreet van de Franse regering waarin bepaald werd dat de “vereniging en sommige van haar activisten moeten worden beschouwd als aanhangers van haatdragende taal die aanzet tot discriminatie van of geweld tegen personen wegens hun afkomst, ras of godsdienst.” Bovendien stelde de Franse regering dat Génération Identitaire (GI) “door haar militaire vorm en organisatie kan worden beschouwd als een privémilitie.”

door Marina (Brussel)

Met haar acties en publicaties op sociale media zorgde Génération Identitaire (GI) voor voldoende bewijs hiervan. De groep was actief sinds 2012 en stelde zichzelf als doel om de “etnische en culturele Europese identiteit te verdedigen tegenover de dreiging van vermenging” waarbij GI verklaarde dat “samenleven tussen verschillende culturen onmogelijk is.” De afgelopen jaren werden verschillende racistische, islamofobe en homofobe spandoeken ontrold. GI keerde zich tegen een ngo die betrokken was bij het redden van vluchtelingen op de Middellandse Zee. Er werd actie gevoerd tegen vluchtelingen in de Alpen aan de Frans-Italiaanse grens.

Een reportage van Al Jazeera uit 2018 toonde hoe leden van de groep zich bezondigen aan een verdediging van het nazisme en opschepten over geweld tegen mensen van Arabische afkomst. Génération Identitaire kreeg financiële steun van heel wat extreemrechtse figuren. Eén van hen was Breton Tarrant, de dader van een aanslag op twee moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland) waarbij in maart 2019 51 mensen omkwamen.

Gevaar niet geweken

Het is niet omdat GI nu ontbonden wordt, dat de netwerken van extreemrechts zomaar zullen verdwijnen. Wellicht komt er een nieuwe organisatie, net zoals het Vlaams Blok in 2004 enkel van naam veranderde na een veroordeling wegens racisme. Op de betoging in Parijs ter ondersteuning van Génération Identitaire in februari was Dries Van Langenhove prominent aanwezig. Het parlementslid van het Vlaams Belang lag aan de basis van Schild & Vrienden, een groep die zich uitdrukkelijk baseerde op het voorbeeld van Génération Identitaire.

Van Langenhove stelde zijn aanwezigheid voor als een verdediging van de “vrije meningsuiting.” Voor extreemrechts gaat het echter niet zozeer om het uiten van meningen, maar om het uitbouwen van een krachtsverhouding voor hun haat en discriminatie. De vrije meningsuiting en het recht op actie van tegenstanders van extreemrechts zijn doorgaans de eerste slachtoffers als extreemrechts een dergelijke krachtsverhouding kan uitbouwen. Extreemrechts beweert op te komen tegen het establishment, maar richt zich in de eerste plaats tegen zwakkeren in de samenleving (zoals vluchtelingen) en diegenen die actief ingaan tegen sociaal onrecht (zoals de arbeidersbeweging).

De enige manier om dergelijke groepen efficiënt te bestrijden, is door massaal antifascistisch en antiracistisch verzet op straat, in de bedrijven en in de wijken. Om een maximale betrokkenheid van jongeren en werkenden op te bouwen, is er nood aan een programma dat inspeelt op de sociale noden. Dat is een programma dat precies het tegenovergestelde is van wat de regering-Macron in Frankrijk doet. Er is nood aan betaalbare huisvesting door de bouw van sociale woningen, degelijke jobs die een toekomst voor iedereen garanderen, investeringen in zorg en onderwijs … Als we extreemrechts willen stoppen, hebben we uiteindelijk geen andere keuze dan het bestrijden van het kapitalisme zelf.

 

Génération Identitaire?

  • Génération Identitaire komt voort uit het Bloc Identitaire, de opvolger van Unité Radicale, een organisatie die in 2002 verboden en ontbonden werd nadat een lid van de groep, Maxime Brunerie, een mislukte moordaanslag op toenmalig president Chirac probeerde te plegen.
  • Verschillende leidinggevende figuren van het Bloc Identitaire werden veroordeeld wegens racisme. In 2007 stuurde het Vlaams Belang een officiële afvaardiging naar een conferentie van Bloc Identitaire in de Bourgognestreek.
  • In 2016 dreigde Génération Identitaire met een gewelddadige mars in Molenbeek in ons land, na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. Die ging uiteindelijk niet door.
  • In 2020 trok VB-parlementslid Van Langenhove naar de 11-juli-viering in Kortrijk in gezelschap van GI-kopstuk Aurélien Verhassel. Die werd in 2018 veroordeeld wegens geweld tegen migranten.