Antifascistisch protest na geweld tegen Italiaanse vakbond CGIL

Blokbuster steunt de syndicale oproep om te betogen in Brussel tegen het fascistisch geweld waar de Italiaanse vakbond CGIL slachtoffer van werd. Wie aan één van ons raakt, treft ons allen. Het beste antwoord op fascistisch geweld is mobilisatie en organisatie van onze solidariteit.

Extreemrechts hield vorig weekend een optocht in Rome tegen de Covid-pas die vanaf 15 oktober verplicht wordt in Italië. Militanten van de fascistische groep Forza Nuova maakten daar gebruik van om met een bende de kantoren van de vakbond CGIL binnen te vallen en te verwoesten. Later op de avond was er ook geweld tegen zorgpersoneel van het Umberto I-hospitaal in Rome. Daarmee maakt extreemrechts nogmaals duidelijk dat het een absolute vijand is van de vakbonden en alle organisaties die opkomen voor de belangen van de werkende klasse.

Achteraf werden 12 mensen opgepakt. Daaronder nationale leiders van Forza Nuova zoals Roberto Fiore, die na een dodelijke bomaanslag op het station van Bologna in 1980 naar Groot-Brittannië trok om aan een vervolging te ontsnappen. Om het geweld te stoppen, kunnen we niet rekenen op de politieke verantwoordelijken die in Italië niet aarzelen om met het extreemrechtse Lega van Salvini te besturen. Salvini veroordeelde het geweld, maar het spreekt voor zich dat regeringsdeelname door extreemrechts het zelfvertrouwen van groepen als Forza Nuova versterkt.

Massamobilisatie is nodig om de fascisten in het defensief te duwen. De oproep van de Italiaanse vakbonden tot een grote betoging op 16 oktober is bijzonder noodzakelijk. Dit wordt best gekoppeld aan eisen die de belangen van de werkenden en hun gezinnen verdedigen tegen de aanhoudende prijsstijgingen, voor betere sociale zekerheid en openbare diensten, maar ook voor een leefbare omgeving.

Het ongenoegen rond de Covid-pas wordt versterkt door de gebrekkige aanpak van de gezondheidscrisis. Het antwoord daarop bestaat uit strijd voor massale publieke investeringen in zorg en de nationalisatie van de farmasector zodat de beschermingsmaatregelen en vaccinatie onder democratisch beheer en controle van het personeel en de gemeenschap gebeuren. Enkel dan is een planmatige benadering mogelijk voor wereldwijde bescherming tegen Covid-19. Echte antwoorden op de crisis kunnen enkel vanuit de arbeidersbeweging komen. Als we daar niet offensief genoeg voor opkomen, is er meer ruimte voor extreemrechtse wanhoop en allerhande vormen van verdeeldheid (racisme, seksisme, LGBTQI+-fobie).

Het fascistisch geweld in Rome is een waarschuwing die we niet mogen negeren. Actief en strijdbaar antifascisme is noodzakelijk. Zaterdag is er een solidariteitsactie van het ABVV om 11u op het Luxemburgplein te Brussel. Blokbuster roept op hieraan deel te nemen.