Neen, die relschoppers in Brussel waren geen antifascisten!

Op de voorpagina van De Standaard vandaag

Vandaag slaat De Standaard de bal serieus mis. Op de voorpagina wordt gesuggereerd dat de relschoppers in Brussels ‘antifascisten’ waren. Kent De Standaard het verschil niet tussen antifascistische en fascistische activisten? Hoorde de journalist niet hoe groepjes hooligans met Vlaamse leeuwenvlaggen slogans als ‘linkse ratten, rol uw matten’ riepen terwijl ze met stenen naar de politie gooiden? Dit waren overduidelijk extreemrechtse relschoppers die van de betoging misbruik maakten om een spoor van vernieling aan te richten.

Voor alle duidelijkheid: wij begrijpen het wantrouwen van velen dat versterkt wordt door het falende gezondheidsbeleid. Het huidige beleid is op maat van de winsthonger van Big Pharma. Extreemrechts speelt op het wantrouwen in om haar standpunt te versterken. Dat komt neer op het verwerpen van enige wetenschappelijk onderbouwde benadering. Een links antwoord daarentegen verdedigt publieke controle op het gezondheidsbeleid door de farmasector in publieke handen te nemen en door toezicht op het gezondheidsbeleid op de werkvloer door verkozen comités van het personeel.
De vaccins werken, maar zouden wellicht efficiënter kunnen zijn indien er samenwerking onder wetenschappers en labo’s is in plaats van concurrentie voor de winsthonger van de aandeelhouders. De zorgsector zou efficiënter zijn indien er wel voldoende middelen aan besteed worden. De verspreiding van het virus zou beperkter zijn indien er van bij het begin geïnvesteerd was in meer en gratis testcapaciteit voor iedereen. Het antwoord op het falende gezondheidsbeleid zal niet van rechts komen. Enkel links heeft oplossingen.
Terwijl links daarvoor opkomt, is extreemrechts druk bezig met het aanrichten van vernielingen in Brussel. Het zal wel een kwestie van prioriteiten zijn.