Zowel voor als tegen fusie: het Vlaams Belang kan dat

Meer middelen eisen voor een sociaal bestuur op lokaal vlak, dat kan dan weer niet…

Borsbeek. Foto: Wikipedia

De fusie van Borsbeek met Antwerpen leidt tot politiek debat. Het tekort aan middelen speelt een centrale rol in die fusie. De gemeente Borsbeek heeft te weinig inkomsten om veel beleid te kunnen voeren. De schulden van de gemeente Antwerpen zouden met 50 miljoen afnemen bij een fusie. De beslissing was dan ook snel gemaakt, daar kon het dispuut over de luchthaven van Deurne geen stok tussensteken. Gesmeerd door middelen van de Vlaamse regering, op kosten van de gemeenschap dus, was de fusie beklonken.

Bij het Vlaams Belang weerklinken tegenstrijdige geluiden. In Borsbeek heeft de partij twee zetels, waarmee het de vorming van een bestuur lange tijd kon blokkeren. Naast het VB zijn er twee partijen met zetels: Iedereen Borsbeek (40%) en N-VA (38%). Geen van beide haalde op zich een meerderheid en geen van beide ging met het VB in zee, waardoor ze tot een ‘grote coalitie’ veroordeeld waren. Het Vlaams Belang in Borsbeek verklaarde de fusie met Antwerpen te begrijpen. Fractievoorzitster Lucienne Bogaerts zei in de lokale media: “Ik ben geboren in Antwerpen en daarom vind ik een fusie niet zo slecht. Uiteraard gaan er nadelen zijn. Voor de Borsbekenaren wordt het duurder. Maar er moet iets gebeuren met onze gemeente want we staan er slecht voor. Als de buurgemeenten niet willen, blijft alleen Antwerpen nog over.”

Filip Dewinter daarentegen kantte zich op de Antwerpse gemeenteraad fel tegen de fusie. Wellicht met enige nostalgie sprak hij over een ‘anschluss’. Terwijl zijn eigen jongeren de kolonisatie verheerlijken, stelde Dewinter dat de kolonisatie door Leopold II ook voorgesteld werd als goed voor de Congolezen. Dewinter stelde dat de fusie slecht zou zijn voor de inwoners van Borsbeek omdat het zou leiden tot de sluiting van het politiecommissariaat, meer sociale woningen en meer vluchtelingen. Daarmee maakt Dewinter duidelijk waar zijn partij voor staat: niet voor het afdwingen van meer middelen om een sociaal beleid te kunnen voeren op gemeentelijk vlak, maar voor asociale verdeeldheid. Als het VB sociale huurders probeert te overtuigen hun belangen te verdedigen, wordt dit nu nogmaals doorprikt. De extreemrechtse partij is tegen sociale woningen, en heus niet alleen omdat er wel eens vluchtelingen in kunnen wonen.

Aangezien het Vlaams Belang in Antwerpen tegen de fusie is, moesten de partijgenoten in Borsbeek wel volgen. Zo is de anschluss in het Vlaams Belang zelf alvast gerealiseerd. Dewinter en co willen in Borsbeek pamfletten verspreiden tegen de fusie en de lokale VB-afdeling zal die verspreiden, zelfs indien de woordvoerders eigenlijk voorstander van de fusie zijn. Zo is het Vlaams Belang zowel voor als tegen de fusie tussen Antwerpen en Borsbeek. Het Vlaams Belang is daarentegen wel eenstemmig stil in de weigering om op te komen voor meer middelen voor de lokale besturen. Die middelen zijn nodig om meer openbare diensten aan te bieden en drastisch meer sociale huisvesting aan te bieden, zaken waar het Vlaams Belang zich tegen verzet. Zo zien we nogmaals hoe die partij niet in het belang van de werkende klasse is.