JusticeForSanda. Stop klassenjustitie en racisme!

Het hele systeem is schuldig

Zondag kwamen in Brugge, Brussel en Gent honderden mensen op straat om “Justice For Sanda” te eisen. Daarvoor vonden ook al acties plaats in Antwerpen, Leuven, Genk en Hasselt. De jongerenorganisatie van LSP; de Actief Linkse Studenten en Campagne ROSA organiseerden zelf een actie in Brugge en we riepen op om naar de acties in de andere steden te gaan. We spraken er over waarom we in justitie geen bondgenoot vinden voor onze strijd tegen discriminatie, waarom er in deze samenleving sprake is van klassenjustitie en hoe we ons tegen dit systeem van klassenprivilege en racisme kunnen organiseren. Bedankt aan iedereen die deelnam aan de acties, maar onze strijd stopt niet. We roepen op om van de aangekondigde actie op 18 juni in Gent een zo groot mogelijke manifestatie te maken. Afspraak om 15u onder de stadshal voor #JusticeForSanda. 

Flyer ALS en ROSA: 

De Reuzegommers zijn veroordeeld, maar rechtvaardigheid voor Sanda Dia bekwamen we daarmee niet. Integendeel, velen zijn kwaad, verontwaardigd en ontgoocheld. De vrees dat dit een proces van klassenjustitie zou worden is terecht gebleken. De dure advocaten van de Reuzegommers zorgden ervoor dat ze er vanaf kwamen met een kleine geldboete, een werkstraf en een blanco getuigschrift van goede zeden. Nog maar eens konden ze hun privileges inzetten, dankzij hun elitaire afkomst, maar wij pikken dit niet meer. Overal wordt op straat gekomen voor #JusticeForSanda, bedankt om daaraan deel te nemen.

Geen enkele straf had de zoon, familielid of vriend die Sanda was kunnen terugbrengen. Maar dat er zwaardere boetes staan op zwartrijden met de trein of de bus dan er blijkt te staan op het schuldig verzuim in de dood van iemand anders is op zijn minst gezegd onrechtvaardig. Het regent getuigenissen op sociale media die de straffen van de Reuzegommers vergelijken met veroordelingen die, vooral niet-witte, personen opliepen voor daden met een veel kleinere impact.

Het hele systeem is schuldig

#JusticeForSanda leert ons waarom in de strijd tegen discriminatie niet gerekend kan worden op justitie. Racisme, seksisme en het uitbuiten van mensen worden gerechtvaardigd door het gerecht. Onlangs nog werd Jeff Hoeyberghs vrijgesproken voor brutaal racisme en seksisme tijdens een KVHV-lezing in Gent. Hij beriep zich volgens de rechter op zijn ‘recht op vrije meningsuiting’. Dat hij dat recht misbruikt om aan te sturen op geweld op vrouwen en personen van kleur doet er voor de rechter niet toe. We veroordelen al deze uitspraken, maar zien het ook als een bevestiging dat de strijd tegen discriminatie er één is voor een alternatief op dit systeem. Het kapitalisme is gebouwd op ongelijkheid en discriminatie.

Nooit meer reuzegom

Steeds meer studenten kunnen zich amper nog een kot veroorloven of hebben moeite om een goede job te vinden. Net als Sanda zoeken velen naar andere manieren om een goed leven te kunnen bekomen. De realiteit is helaas vaak anders. De ongelijkheid blijft toenemen. De tekorten aan huisvesting of degelijke jobs zijn overal aanwezig. Zo wordt er steeds opnieuw ruimte gecreëerd voor discriminatie en geweld. Dat zien we vandaag in de opmars van het Vlaams Belang. Het scoort veel stemmen omdat mensen op zoek zijn naar een alternatief. Maar in werkelijkheid gebruikt het haar platform vooral voor het lanceren van haatcampagnes tegen personen van kleur en LGBTQIA+ personen om zo de aandacht af te leiden van wat echt misgaat.

De mensonterende rituelen van Reuzegom hadden een heel duidelijk doel. Ze bereiden hun leden voor op een leven waarin ze gebruik maken van de arrogantie, de discriminatie en het machtsmisbruik die ze in hun studentenclubs zoals Reuzegom of KVHV (de studentenclub van Dries Van Langenhove) aangeleerd krijgen. De Actief Linkse Studenten en Campagne ROSA zijn solidair met de vrienden en nabestaanden van Sanda en alle slachtoffers van klassenjustitie en racisme. We blijven daarom gerechtigheid eisen voor Sanda, maar willen er vooral ook voor zorgen dat dit nooit opnieuw kan gebeuren. We willen daarom systematisch reageren op elke daad van discriminatie. Onze strijd tegen discriminatie linken aan een sociale strijd waarin niemand ooit nog lid moet worden van een club als Reuzegom om hogerop te proberen klimmen. Rijkdom om iedereen een menswaardig leven te bieden is er genoeg. Doe met ons mee.

Rosa & actief linkse kalender

>PRIDE IS A PROTEST 28 juni – 18u30 @Coyendanspark Gent – Vertrek vanuit Brugge 16u @Station – Onze strijd tegen onrecht stopt niet! Na de succesvolle betogingen in Brugge en Brussel trekt Pride is a Protest naar Gent. Op de dag van de Stonewall Riots betogen we door de Gentse binnenstad tegen LGBTQIA+ fobie. Voor diversiteit, geen heternormativiteit. Weg met de wachtlijsten en voor massale investeringen in de zorg!

>ALS & ROSA ZOMERKAMP – 7-13 juli @Kleine Brogel – op het programma – 8 juli: rally over de strijd tegen extreemrechts / 11 juli: gespreksmiddag over de eerste zwarte zondag en hoe een nieuwe zwarte zondag vermeden kan worden / 11 juli: gespreksmiddag over de oorsprong van racisme / 12 juli: gespreksvoormiddag over klassenjustitie en de strijd tegen racisme na #JusticeForSanda en #JusticeForAdil

>ISA MEETING – De ideeën van Karl Marx – 23 juli – 19u30 @Leuven, Auditorium Vesalius – Meeting georganiseerd door Internationaal Socialistisch Alternatief met internationale sprekers en ontmoeting met de activisten van ROSA International. Alle info via: https://linktr.ee/Lsppsl