Extreemrechts staat voor asociaal verzet tegen feminisme en LGBTQIA+rechten

“Besparen op de genderstudies en transgenderkul”, zo kunnen de Vlaamse universiteiten hun kritieke budgettaire tekorten oplossen, aldus Tom Van Grieken. Dat zei hij op het openingsdebat van de politieke wetenschappen aan de UGent.

door Emilia (Gent)

De voorbije jaren zagen we een wereldwijde backlash op het feminisme en een stijging in queerfobe en specifiek transfobe wetgeving, uitspraken en geweld. In de VS werd de wetgeving rond abortus teruggedraaid en nam de legale onderdrukking van transgender mensen toe. Deze verschrikkelijk onsmakelijke wind komt overgewaaid naar Europa en België. Het wordt aangewakkerd door extreemrechtse figuren en politici als Dries Van Langenhove en het Vlaams Belang. Ook Andrew Tate en zijn volgelingen vinden voet aan grond in België. 

Racisme is nooit een antwoord op seksisme

Het Vlaams Belang beweert voor de bescherming van vrouwen op te komen. Extreemrechts wijt de stijging van het aantal (aangegeven) gevallen van seksueel overschrijdend gedrag louter aan moslims. De zogenaamde zorg om vrouwen en emancipatie is voor het VB echter slechts een excuus om de bevolking te verdelen en om racisme te stimuleren. 

Het VB-programma rond ‘vrouwenemancipatie’ is niks dan islamofobe uitspraken en onderdrukking van mensen die een hoofddoek dragen. Als we het programma van dichterbij bekijken, wordt helemaal duidelijk hoe anti-emancipatoir dit is. Het VB benadrukt het belang van het ‘kerngezin’ en stereotype genderrollen. Als het beperkte toegevingen wil doen met een opvoedersloon – uitdrukkelijk voor vrouwen! – is dat niet vanuit sociaal oogpunt, maar om het aantal ‘Vlaamse kinderen’ op te krikken. Over investeringen in publieke kinderopvang of over de enorme levensduurte zwijgt het Vlaams Belang in alle talen. 

Haat tegen LGBTQIA+ heeft reële gevolgen

Het Vlaams Belang blijft hameren op het gevaar van zogenaamd ‘genderactivisme’. Voor hun gaat dat activisme van seksuele voorlichting op middelbare scholen tot regenboogzebrapaden en voorleesmomenten door dragqueens, alsof daar één woke transgendermaffia achter zit. Ze proberen mensen te ondermijnen en hun identiteit te ontkennen, maar ze gaan ook verder. 

De eerste transfobe acties in België zagen we vorig jaar met Dries Van Langenhove en zijn Schild en Vrienden die in Brugge kwamen protesteren. “Genderideologie is pedofilie” stond op hun bordjes te lezen. Deze retoriek heeft het Vlaams Belang ook overgenomen. Wanneer ze het hebben over pedofilie gebruiken ze een retoriek over ‘geaardheid’ en ‘pedoseksuelen’. Deze niet zo subtiele framing is enorm schadelijk en heeft reële gevolgen.

Genderinclusief onderwijs, dat soortgelijke retoriek zou kunnen vermijden en tot meer acceptatie leidt, wordt ook gedwarsboomd door Vlaams Belang. Ze klagen het gebruik van de ‘genderkoek’ aan, een figuurtje dat gebruikt wordt om te tonen dat biologisch geslacht, genderidentiteit en uiterlijk niet altijd samenvallen. Volgens het Vlaams Belang kan je de biologie niet ontkennen: er zijn maar 2 genders en je gender is wat tussen je benen zit. Ze klampen zich koppig vast aan ideeën die door biologen worden weerlegd: intersekse mensen worden erkend. Maar natuurlijk is dat niet eens van belang, je moet mensen gewoon respecteren.

Het normaliseren van dit homofobe en transfobe discours geeft aanleiding tot geweld. Enkele weken geleden was er een geval van gaybashing in Gent. In het Franstalig onderwijs was er geweld tegen een voorstel van meer inclusieve seksuele voorlichting. Er was straatprotest tegen de zogenaamde ‘indoctrinatie’ van kinderen. 

Onderwijs is een belangrijke manier om gelijke kansen en gelijke behandeling van alle leerlingen te promoten. Als we een verkrachtingscultuur willen denormaliseren, dan moeten die strijd en die conversaties ook op scholen gevoerd worden. Een ongelijke samenleving met toenemende tekorten en polarisatie, heeft ook gevolgen op het onderwijs. Voor degelijk onderwijs is strijd in de hele maatschappij nodig.

Eenheid in strijd

De opkomst van extreemrechts wordt door verschillende lagen van de maatschappij gevoeld. Maar één ding is duidelijk, als we extreemrechts willen tegengaan en de anti-feministische en anti-LGBT propaganda van Vlaams Belang willen bestrijden, dan moeten we dat samen doen. 

Onderdrukking kan je niet efficiënt bestrijden als je bewust blind blijft voor bepaalde vormen ervan. ‘TERFS’ (trans exclusionary radical feminists) beweren feministisch te zijn, maar scharen zich voor sommige standpunten aan de zijde van extreemrechts. Dat is contraproductief. Verdeeldheid speelt in het voordeel van de heersende klasse. Solidariteit is des te belangrijker! Ons feminisme moet LGBTQIA+ inclusief zijn en onze Pride-beweging uitgesproken feministisch. Daarnaast is er geen twijfel mogelijk: onze strijd voor feminisme en LGBTQIA+ rechten is antifascistisch. 

25 november is de internationale dag tegen geweld op vrouwen. Sinds het begin van de #metoo beweging zagen we een enorme backlash en stijging in anti-feministische retoriek. Gendergerelateerd geweld is nog steeds prevalent. Voor sommige vrouwen is het risico hierop nog groter: queer vrouwen, trans vrouwen, migranten, vluchtelingen en vrouwen in conflictgebieden. Wanneer we op 26 november op straat komen, strijden we voor al deze vrouwen! Als één man -vrouw, persoon- achter de werkende klasse voor een betere wereld!