Massaal protest tegen extreemrechts in Duitsland. Hoe de AfD stoppen?

Afgelopen weekend waren er honderdduizenden betogers tegen de extreemrechtse AfD (Alternative für Deutschland) en het plan van die partij om over te gaan tot massadeportaties. Leden van SAV, de Duitse afdeling van International Socialist Alternative, waren aanwezig op de acties en verdeelden volgend pamflet.

De bijeenkomst van fascisten met vertegenwoordigers van de AfD en enkele vertegenwoordigers van burgerlijke partijen, zoals blootgelegd door correctiv.org toont enkele zaken aan. Tot aan de CDU toe worden fascistische plannen voor massale uitzetting besproken. Onder degenen die mensen met een migratieachtergrond Duitsland willen uitzetten waren niet alleen openlijke fascisten zoals de Oostenrijker Martin Sellner (“Identitaire Beweging”), maar ook CDU-vertegenwoordigers en ondernemers. Deelnemers werd gevraagd 5.000 euro te doneren – dat alleen al toont welke kringen bijeenkwamen.

Geen vertrouwen in SPD en Groenen

Als de gevestigde partijen nu het protest tegen de AfD omarmen en het hebben over “het redden van de democratie,” dan is dat hypocriet. Dit zijn dezelfde partijen die er verantwoordelijk voor zijn dat mensen uit andere landen gewelddadig gestopt worden om Duitsland binnen te geraken en wie daar wel in slaagt wordt vervolgens vervolgd en onderdrukt. De regering discussieert op dit moment over het alleen toestaan van naturalisatie aan mensen die geen sociale uitkeringen ontvangen. De Groenen hebben de repressieve Europese asielaanpak aanvaard, terwijl dit beleid het moeilijker maakt voor mensen om hun thuisland te ontvluchten. Het gaat om thuislanden met een moeilijke situatie, wat verergerd wordt door het neokoloniale beleid van Europa, de klimaatverandering en/of oorlogen. Het resultaat is een Duitse staat die er alleen is voor een beter gesitueerde, witte, rijke bovenklasse.

De AfD verbieden?

Een verbod op de AfD wordt momenteel besproken in de pers, met 42% voorstanders. Maar een verbod bergt veel gevaren in zich: racistische ideologie verdwijnt niet door een verbod op een partij, rechts heeft veel ervaring in het zich snel reorganiseren en de samenwerking met de Werteunion (een conservatieve beweging binnen de CDU-CQU) is al heel hecht. De “slachtofferrol” die gepaard gaat met een partijverbod zou rechts aanzienlijk versterken en hen helpen om hun retoriek van verzet tegen migratie dat gekoppeld wordt aan verzet tegen armoede, te laten doorgaan voor zogenaamd consequent verzet tegen de ‘links-groene’ politiek. Het besparingsbeleid van de afgelopen jaren en de nieuwe begrotingsplanning, samen met een vermeend gebrek aan alternatieven doen de rest.

Tegelijkertijd zijn er meer miljardairs met meer rijkdom dan ooit tevoren – omstandigheden die de AfD veel erger zal maken ondanks het cultiveren van een anti-establishment imago. Bovendien zou zo’n verbod, net als andere juridische manoeuvres, uiteindelijk een boemerang zijn voor de beweging, die de staat niet alleen tegen rechts zou gebruiken, maar vooral tegen linkse structuren en organisaties.

Bouwen aan sterke sociale bewegingen

We kunnen rechtse partijen en structuren alleen verslaan door gezamenlijk en vastberaden verzet. Het is bemoedigend om te zien dat overal tienduizenden mensen de straat op gaan tegen de AfD en racisme. Dit toont aan dat de AfD en haar racistische ideeën meer geïsoleerd zijn in de samenleving dan het lijkt in de opiniepeilingen. Het is noodzakelijk om te mobiliseren voor lokale acties op scholen en universiteiten, op het werk en in buurten. De vakbonden hebben in dit opzicht een speciale verantwoordelijkheid, vooral omdat hun leden ook worden beïnvloed door rechtse agitatie en politiek en zij sinds het fascisme een belangrijk doelwit van nazi’s en rechtsextremisten zijn geweest. Als sterkste arbeidersorganisatie moet de vakbondsfederatie DGB een grootschalige, consistente campagne tegen rechts lanceren en haar volledige mobilisatiepotentieel benutten. Dit is iets anders dan lippendienst, vaak samen met de bazen en de gevestigde partijen. Het beleid van die laatste groepen helpt net extreemrechts opkomen.

We moeten een alternatief bieden en duidelijk maken dat niet de vluchtelingen verantwoordelijk zijn voor de woningnood, de ineenstorting van de gezondheidszorg en de onderwijscrisis, maar de pro-kapitalistische partijen. Met eisen voor de bouw van huizen en de onteigening van vastgoedbedrijven, voor de verdediging van ziekenhuizen tegen plannen om te besparen en voor meer middelen voor onderwijs, kunnen we laten zien dat een goed leven voor iedereen mogelijk is – als we het kapitalisme overwinnen en de politiek en de economie niet langer dienen om winsten te genereren en veilig te stellen, maar om in de behoeften van iedereen te voorzien.

We laten ons niet in de luren leggen, we laten ons niet verdelen. We staan samen op tegen racisme, of het nu afkomstig is van de AfD, het ‘burgerlijke centrum’ of de staat. Voor een socialistische samenleving gebaseerd op solidariteit!

Solidariteit met vluchtelingen:

 • Geen Fort Europa – geen kampen aan de buitengrenzen van de EU
 • Een einde maken aan de ‘antimigratieovereenkomsten’ van de EU met Turkije, Tunesië en andere regimes
 • Uitbreiding van reddingsacties op zee in de Middellandse Zee in plaats van massale verdrinkingen
 • Voor een veilige en legale toegang tot Europa: herstel van het asielrecht

Bestrijd de oorzaken waarom mensen vluchten:

 • Effectieve maatregelen tegen de klimaatcatastrofe
 • Stop wapenexport en militaire inmenging – onteigen wapenbedrijven
 • Een einde maken aan de uitbuiting van grondstoffen door bedrijven uit imperialistische landen

Huisvesting, onderwijs en gezondheid voor iedereen:

 • Investeer in huisvesting en onderwijs in plaats van bewapening
 • Belast bedrijven en de rijken
 • Medische en therapeutische zorg behouden en uitbreiden
 • Onteigen de grote bedrijven in de zorg en de huisvestingsmarkt