Neen aan repressie tegen antifascistische activisten!

Screenshot van een social media bericht van het Front Antifasciste

Op zondag 25 februari hield de extreemrechtse partij Chez Nous een publieke bijeenkomst in haar lokaal in Gilly, een deelgemeente van Charleroi. Zoals steeds werd hiertegen geprotesteerd door antifascisten. Een groep ging ter plaatse voor een protestactie. Vreemd genoeg werden de antifascisten het slachtoffer van repressie door de politie. Vijf militanten werden gerechtelijk opgepakt, waaronder twee leden van LSP.  

Het Front Antifasciste van Luik legt uit: “Enkele minuten na de aankomst van de antifascistische activisten, kwamen er politievoertuigen en agenten met kogelvrije vesten en bivakmutsen aan. Zij hielden een van de groepen aan die net als anderen de plaats wilde verlaten. Dit gebeurde met minstens vijf machinegeweren en revolvers in de aanslag (!). De vijf gearresteerde kameraden stonden 24 uur onder gerechtelijk arrest (!) zonder dat de politie zelf precies wist waarom. Ze werden beschuldigd van ‘discriminatie’ van neofascisten (lach niet). De spullen die ze bij zich hadden of in hun rugzak zaten waren stickers, vlaggen, hun telefoons, een megafoon en een koffiethermos. Kortom, een zeer dreigend arsenaal. Uiteraard werd iedereen vrijgelaten, omdat de magistraat erkende dat er geen reden was om deze vijf mensen vast te houden voor kleine ordeverstoringen.”

Het is opmerkelijk dat de politie van Charleroi opdracht kreeg om zo hardhandig op te treden tegen antifascisten. Ongeacht de intimidatie, arrestaties en laffe opstelling van de overheden, zullen we uiteraard de militante acties verderzetten!