Vlaams Belang sociaal? Boerenbedrog!

Het Vlaams Belang doet zich graag sociaal voor. Het moet daarvoor liegen en bedriegen, twee zaken waar extreemrechts goed in is. Uiteraard geldt de poging tot sociaal imago niet voor bepaalde groepen: vluchtelingen, migranten, Franstaligen, LGBTQIA+ personen, syndicalisten, linkse studenten … Op den duur blijft er niemand over. Enkele feiten die het Vals Belang volledig ontmaskeren als asociale partij die er enkel voor het superrijk volk is.

  • Ondernemer Kurt Moons (ex-Brantano, ex-Bristol …) werd op een debat bij de extremistische werkgevers van VOKA op 7 mei gevraagd naar zijn mening over de zogenaamd linkse sociaal-economische positionering van zijn partij. “Mocht het Vlaams Belang een links programma hebben, dan zou ik er nooit lid van zijn geworden”, was zijn antwoord. 
  • Voor StemZorgvuldig van De Morgen werden 64 stellingen aan de partijen voorgelegd. Politicoloog Dave Sinardet merkt op: “Op best wat socio-economische stellingen antwoordt Vlaams Belang rechts. Zo is het samen met de andere rechtse partijen tégen hogere lonen voor verpleegkundigen, voor strengere controles op mensen met een ziekte-uitkering, en tegen praktijktesten om discriminatie van mensen met een handicap op te sporen.”
  • De Gentse theatermaker Stijn Brouns is kandidaat voor het Vlaams Belang. In ’t Pallieterke pleit hij ervoor om ‘als een stormram’ de aanval op de cultuursector in te zetten en voor wat hij ‘een grote kuis’ noemt. “De cultuurwereld is een onverbeterlijk en zelfs gevaarlijk links bastion. In elke Vlaamse grootstad bevindt zich een cultureel leugenpaleis dat zijn zonen uitzendt naar Vlaamse gemeenten en dorpen.” Zijn partijgenoot Chris Janssens omschreef de culturele sector als een toonbeeld van woke-extremisme. Voorbij de grote woorden komt de realiteit van een besparingsretoriek naar voren, waarbij ook de VRT verder moet besparen en grotendeels geprivatiseerd wordt.
  • In 2014 protesteerden studenten en scholieren tegen een verhoging van het inschrijvingsgeld aan de universiteiten. Rechtse studenten die toen pleitten voor een hoger inschrijvingsgeld zodat enkel de ‘elite’ kan studeren, zitten ondertussen in het parlement voor het Vlaams Belang. Zo brutaal als een veralgemeende verhoging van het inschrijvingsgeld durft extreemrechts het vandaag niet formuleren. Maar daar komt het wel op neer. In het verkiezingsprogramma van het VB lezen we de eis van een ‘gedifferentieerd inschrijvingsgeld in functie van de behoeften aan profielen in de samenleving en op de arbeidsmarkt’ en een ‘hoger inschrijvingsgeld voor een tweede master of bachelor die los staat van de eerste opleiding’. Het is een van de methoden waarmee het VB ‘onnuttige’ richtingen, zoals genderstudies, helemaal ontoegankelijk wil maken. Daarnaast wil het VB een deel van het inschrijvingsgeld terugbetalen aan wie binnen het modeltraject afstudeert. Studenten die moeten werken om hun studies te betalen, worden op die manier benadeeld. Dit alles zet uiteraard de deur open voor een veralgemeende verhoging van het inschrijvingsgeld.
  • Nog even terug naar Chris Janssens, de VB-ondervoorzitter die als eerste prominente VB’er uit de kast kwam. Op VTM zei hij: “Waar ik me aan erger is hoe het is gesteld met de holebi-organisaties. Ooit zijn die belangrijk geweest voor de emancipatie, maar nu voeren zij een strijd voor allerlei kleine groepen. En daar doen ze meer kwaad dan goed mee voor holebi’s die daar niet mee geassocieerd willen worden. Wat mij betreft: het beste wat zij kunnen doen, is ophouden met bestaan.” Vroeger was het VB tegen LGBTQIA+emancipatie (Karel Dillen in het Europees Parlement in 1990: “Er moet een einde gesteld worden aan alle mogelijke ontaardingsverschijnselen als homohuwelijken en transseksuele fokkerijen.”) en het is dat vandaag nog steeds.
  • Voorzitter Van Grieken sprak zich uit tegen de rechten van trans personen en tegen adoptie door koppels van hetzelfde geslacht. Van Grieken vertelde aan een jonge trans scholier tijdens een televisie-uitzending: “Als je overgaat tot geslachtsoperaties, was dat in het verleden op kosten van de samenleving. Daar ben ik het niet mee eens. Als je dat toch wil doen, moet je het op eigen kosten doen. We gaan geen paspoorten aanpassen. We gaan geen toiletten aanpassen.” Dit betekent dat ook de beperkte en ontoereikende terugbetalingen die er vandaag zijn zouden afgeschaft worden als het van het VB afhangt. Op een andere zender verklaarde Van Grieken dat een kind “een mama en een papa” nodig heeft, waarmee hij zijn verzet tegen adoptie door koppels van hetzelfde geslacht uit. Van Grieken merkte ook nog op dat er niet zoiets als genders zou bestaan… Eigenlijk staat Van Grieken nog altijd op het standpunt van zijn grote voorbeeld Karel Dillen uit 1990.