In Ranst nam de oude politieke cultuur de macht terug in handen, nadat ze in 2018 afgestraft werd wegens belangenvermenging. Om de winstbelangen van de vastgoedsector te dienen, wordt niet geaarzeld om er het Vlaams Belang bij te halen. Het onderstutten van machtspolitici die dit willen realiseren, is voor Tom Van Grieken het hoogtepunt van zijn politieke loopbaan. Anti-establishment? Anti-corruptie? Dat zijn slogans voor bij verkiezingen. Zonder enige voorwaarden te stellen staat het VB na de verkiezingen met de billen bloot voor het establishment dat voorheen van corruptie verdacht werd.
Dorpspolitiek
In 2018 werd de coalitie van Open VLD en CD&V in Ranst weg gestemd. Aanhoudende geruchten over belangenvermenging deden het oude bestuur de das om. Oud-burgemeester Hofmans, tevens zaakvoerder actief in vastgoed en verzekeringen, nam in 2019 afstand van zijn partij omwille van de vele beschuldigingen.
De N-VA won in 2018 op basis van verzet tegen het oude bestuur. De partij berekende dat in de legislatuur van 2012 tot 2018 schepen Vermeesch (Open VLD) 192 van de 223 zittingen van het college van burgemeester en schepenen moest verlaten wegens een belangenconflict. Burgemeester Hofmans moest 52 zittingen verlaten.
De wel erg nauwe banden tussen de vastgoedsector en het gemeentebestuur waren geen uitzondering. Momenteel is er ook in Boechout heel wat discussie hierover. In de rand rond Antwerpen is er een grote druk om appartementen bij te bouwen. De bevolking wordt ouder, de dorpscentra bieden mogelijkheden voor dure appartementen en de vastgoedsector zoekt winst.
Het is hypocriet dat N-VA dit aanklaagde, in Antwerpen is de keizer van de N-VA net trots op zijn goede banden met die sector. Er moet immers gebouwd worden, aldus De Wever. In Boechout kwam de N-VA vanuit Antwerpen tussen om de lokale afdeling het zwijgen op te leggen toen die teveel inging tegen de vele projecten.
De ‘ons kent ons’ sfeer botste op ongenoegen waar in 2018 N-VA en vooral Groen van profiteerden in Ranst. Ze vormden nadien samen een coalitie. Echte verandering kwam er niet, wat mogelijkheden bood aan de oude krokodillen om terug te komen.
Het oude bestuur van voormalige liberalen en CD&V’ers onderging een gedaanteverandering. De oude partijnamen waren weg, een nieuw fris project werd in de markt gezet: PIT. Dat enkele Open VLD’ers met een eigen lijst onder de naam ‘Vrij Ranst’ opkwamen, kon de pret niet bederven. PIT werd de grootste partij met 34%. Dat was ongeveer evenveel als Open VLD en CD&V samen in 2018, maar een zetel extra aangezien grotere partijen een voordeel hebben met het kiessysteem voor gemeenten. Bovendien haalde Vrij Ranst 3 zetels. Het gemeentebestuur van N-VA en Groen verloor respectief 3 en 2 zetels.
Een coalitie van PIT en N-VA was gezien het resultaat de meest logische optie. De persoonlijke vetes wogen echter zwaarder door. Om de winsten van de bevriende vastgoedbedrijven veilig te stellen, aarzelen de liberale en christendemocratische lokale politici niet om Ranst op de kaart te zetten als de eerste gemeente waar het cordon sanitaire wordt doorbroken. Wellicht wordt erop gerekend dat VB-schepen Christel Engelen volgzaam genoeg zal zijn om niet in de weg te lopen.
VB schudt anti-establishmentmasker van zich af
In verkiezingscampagnes spreken over verzet tegen corruptie en zich voordoen als outsider die tegen het establishment ingaat, is één zaak. De realiteit is duidelijk anders. Dat wordt opnieuw duidelijk in de opstelling van het Vlaams Belang in Ranst. Omdat propaganda over het doorbreken van het cordon sanitaire belangrijker is voor die partij, wordt geen enkele voorwaarde gesteld om een meerderheid te vormen in Ranst. Bij de verdeling van de postjes is het voor het VB geen probleem dat Vrij Ranst met een lagere score twee schepenen krijgt en het VB maar één. Nu ja, een echte kandidaat voor een tweede schepenpost heeft het VB in Ranst niet bepaald in huis. Het onderstutten van de oude machtspolitici van de liberalen en christendemocraten, die omwille van hun verleden niet onder eigen partijnaam konden opkomen, is geen enkel probleem voor de bende van Van Grieken. Meer nog: ze zijn er apetrots op.
Zal het VB zich kritisch opstellen tegenover de ‘vrienden van het vastgoed’? De kans is klein. Het boek van Apache over die vrienden en hun projecten in Antwerpen, maakte duidelijk hoe het VB zelfs vanuit de oppositie kant kiest. Bouwpromotor Erik Van der Paal nodigde De Wever uit naar het sterrenrestaurant ’t Fornuis, maar was even goed kind aan huis bij het Vlaams Belang. De vrouw van Gerolf Annemans werkte als zijn secretaresse. Toen er over de parlementaire onschendbaarheid van Alain Mathot (PS), een belangrijke zakelijke partner van Van der Paal, gestemd werd in 2016, moesten Dewinter en zijn toenmalige Antwerpse adjudant Penris beiden plots dringend een plaspauze inlassen waardoor ze niet konden stemmen. Neen, bij het Vlaams Belang moeten ze niet eens aan de macht zijn om de echte machthebbers te ondersteunen vanuit hun verkozen functies.
Gevaar voor bevolking
‘We zullen daar niet veel van merken’, denken veel inwoners van Ranst over de deelname van het Vlaams Belang aan het bestuur. Met 3 zetels in de gemeenteraad en straks 1 schepen is het gewicht inderdaad beperkt. Je zal als asielzoeker maar in de opvang van Fedasil in Broechem (deelgemeente van Ranst) terecht komen met een vijandig gemeentebestuur. Niet dat het lokale VB tegen alle migranten is: de dagloners in de landbouwbedrijven (waaronder fruitteelt) mogen gerust verder werken aan hun lage lonen. Het VB aan de macht betekent sowieso het normaliseren van extreemrechts en van het racisme dat in het DNA van die partij zit.
Het ondersteunen van de oude machtspolitici betekent dat er niets zal gedaan worden tegen de steeds grotere impact van private projectontwikkelaars en vastgoedbedrijven die de prijzen die wij betalen om te wonen opdrijven. Het nieuwe gemeentebestuur wil alvast een project van sociale verkaveling in Emblem schrappen ‘wegens te groot’. Voormalig burgemeester Lode Hofmans ging persoonlijk het verzet tegen dat project aanvoeren op een buurtvergadering. Toen ze vroeger aan de macht waren, namen deze politici zelden initiatieven voor sociale huisvesting waardoor er zelfs opmerkingen kwamen van de Vlaamse regering. Via die weg de prijzen naar beneden drukken, is voor de liberalen, christendemocraten en nu ook extreemrechts geen optie.
Deze ranzige coalitie toont hoe ver de oude politici gaan, maar ook hoe plat op hun buik de VB’ers gaan om die oude politici ter wille te zijn. Extra winsten voor de projectontwikkelaars, extra racisme voor onder meer de mensen in het asielcentrum van Ranst. Dat is het nieuwe bestuur.
De komende weken en maanden zal de situatie in Ranst op de voet gevolgd worden, ook door ons. We zijn bekommerd om het lot van de mensen in het asielcentrum, de jongeren die geen betaalbare woning vinden, mensen met een migratie-achtergrond, het gebrek aan lokale diensten voor de bevolking en we verzetten ons tegen de impact van de vastgoedsector. Woon je in Ranst of errond en wil je iets doen? Begin alvast met het dragen van de rode driehoek, symbool van verzet tegen racisme en fascisme. Ga in gesprek met mensen in je omgeving. Volg de lokale politiek in Ranst. Neem deel aan de nationale acties tegen het asociale beleid dat op ons afkomt. Wij zijn alleszins bereid om waar mogelijk acties en campagnes te ondersteunen.