Izegem: protest nodig om coalitie met VB te stoppen

Kurt Grymonprez van de lokale lijst Stip+ wil de nieuwe burgemeester van Izegem worden in een coalitie met het Vlaams Belang. Stip+ won de verkiezingen op 13 oktober nadat de N-VA fors terrein verloor. Deze lokale lijst werd getrokken door Grymonprez die in 2017 aftrad als SP.a-schepen omdat hij aan de stadsdiensten zou hebben gevraagd om te helpen bij werken aan zijn privéwoning. Hij ging als onafhankelijke zetelen en vormde in 2018 de lokale lijst Stip met voormalige SP.a’ers. Dit jaar werden de liberalen mee in bad getrokken in de lijst Stip+.

Eerst zou er gesproken zijn met CD&V en Vooruit-Groen om een coalitie te vormen die brak met het onpopulaire vorige bestuur onder leiding van N-VA. Nadat er volgens Stip+ een akkoord was, trok CD&V zich terug om dat het zich aan N-VA had vastgeklonken. Daarop werd er met die partijen onderhandeld. Dat zijn heel veel gesprekken waarbij volgens de mediaberichten de discussie over het aantal schepenposten telkens erg belangrijk was.

Alles liep vast waarop Stip+ naar het Vlaams Belang trok. In ruil voor de propaganda over het doorbreken van het cordon sanitaire, kan Stip+ een extra schepenpost invullen. Dat voormalige ‘socialisten’ en ondertussen ex-liberalen zich daartoe lenen, zegt veel over de machtshonger van deze nieuwe ploeg. De liberalen leverden zelf hun partijkaart van Open Vld in. Op het laatste nippertje werd de voordrachtsakte echter niet ingediend, volgens Stip+ omwille van bedreigingen tegen verkozenen van die partij.

Voor het Vlaams Belang doet de verdeling van postjes er minder toe. De extreemrechtse verkozenen tekenden een charter waarin ze pleiten voor een inclusieve samenleving en beloven om het nationalisme achterwege te laten. VB-kopstuk Stefaan Sintobin, in 2017 verhuisd van Izegem naar Brugge om daar de lijst te trekken, aarzelde niet om de vergelijking met de communautaire diepvries van N-VA te maken. Het maakt duidelijk dat de VB’ers om het even welke verbintenisverklaring zouden ondertekenen om het cordon te doorbreken. Wat zijn intentieverklaringen waard bij de machtsspelletjes van de traditionele politiek?

De aankondiging van het doorbreken van het cordon sanitaire leidde in Izegem meteen tot een protestactie met een honderdtal deelnemers. Dat is positief en belangrijk. We mogen ons niet neerleggen bij extreemrechts bestuur en evenmin bij het hellend vlak waarop de traditionele partijen zich bevinden. Hun steeds grotere aanvaarding van de politiek waar het VB voor staat, gekoppeld aan een machtshonger naar postjes en een wel erg welwillende opstelling van het VB schuiven het cordon sanitaire opzij. 

Dat het Vlaams Belang er geen probleem mee heeft om een voormalige socialist die als schepen van belangenvermenging werd beschuldigd in het zadel te hijsen, zegt veel over hoe ‘anti-establishment’ die partij is. Ook bij het VB gaat het om ‘eigen postjes eerst’ en is wat er aan beleid voorgesteld wordt daaraan ondergeschikt. Nadat veel elementen van het extreemrechtse programma genormaliseerd werden en ingang vonden bij zowat alle traditionele partijen, wil het VB nu ook deelname aan de macht normaliseren. Om dat standpunt kracht bij te zetten, wil het in Izegem woensdag een straatactie houden.

Dit afdoen als een lokaal fait divers is verkeerd. Het zet de deur open voor nog rechtser beleid, voor steeds openlijker racisme, seksisme en LGBTQIA+fobie en voor een repressieve aanpak van alle oppositie tegen het beleid. Wie daar het slachtoffer van is organiseren, is cruciaal. Mensen van kleur, activisten, jongeren, LGBTQIA+personen, syndicalisten staan sterker als ze zich organiseren tegen extreemrechts en tegen rechts. 

Dat protest wel degelijk een verschil maakt, zagen we de voorbije dagen in Gent. Dat is de enige stad waar het tot grote acties kwam na de verkiezingen. Het resultaat is dat de poging van N-VA om in de meerderheid te geraken, voorlopig is afgewend. Zonder de dagelijkse acties van de afgelopen week zou dit wellicht anders geweest zijn. “De solidariteit die je hier deze week voelde, mag niet verloren gaan,” zei een Gentse betoger in de media. Het is inderdaad in protest en strijd dat solidariteit sterker wordt. We zullen dat nodig hebben tegenover de plannen waar De Wever en zijn Arizona-bende op broeden en met een steeds rechtser beleid op alle niveaus. 

Dit artikel werd aangepast na de aankondiging dat de voordrachtsakte alsnog niet ingediend wordt. We verwerpen uiteraard de methode van bedreigingen. Tegenover extreemrechtse machtsdeelname en rechts beleid is er nood aan massaal protest van onderuit door al wie de negatieve gevolgen van dergelijk beleid dagelijks ondervindt en al wie actief opkomt voor solidariteit van al wie onderdrukt en uitgebuit wordt.