1 mei-stoet Vlaams Blok in Temse verhinderd

Onlangs kwam het Vlaams Blok in de belangstelling met de aankondiging dat ze op 1 mei een betoging in Temse zouden organiseren. Ze zouden opmarcheren naar de Boelwerf om het falend tewerkstellingsbeleid van de regering aan te klagen.

René Stroobant – de socialistische stakingsleider van de ter ziele gegane Boelwerf – verklaarde prompt op de regionale zender Kanaal 3 dat het Vlaams Blok geen voet in Temse zou. Hij deed een oproep aan de gehele arbeidersbeweging om de fascisten op 1 mei te blokkeren en verwachtte hierbij 10.000 arbeiders.

Na de krachtige reaktie van “de René” trok het Vlaams Blok al de helft van haar bruine rattestaart in: een woordvoerder verklaarde dat er geen sprake was van een luidruchtige betoging maar dat het een “serene optocht” zou worden. Inmiddels is de fascistische 1 mei-stoet verboden… althans voorlopig. We kennen immers de gebeurtenissen te Aalst op 1 mei vorig jaar toen de gekostumeerde nazi-gorilla’s de eerste “Vlaemschen Dag v an den Arbeid” vierden.

Dat werd toen aangekondigd als een betoging om het socialistische Aalst te breken. Er bestond heel wat verwarring of de manifestatie zou verboden worden of niet. Op het laatste moment besliste de liberale burgemeester De Maght het tijdstip te verle ggen (van ‘s morgens naar ‘s middags) en te beperken tot een kleine bloemenhulde aan het standbeeld van Priester Daens. Echter, de kleine bloemenhulde ontpopte zich op de dag zelf tot een betoging van ongeveer 1000 man die met gratis ingelegde bussen uit alle rioolputten van Vlaanderen naar Aalst waren afgezakt. Daarna volgde nog een openluchtmeeting met een podium waar men zaalvoetbal op kon spelen. Een “kleine bloemenhulde”.

Deze smeerlapperij ging door ondanks het feit dat de SP in de Aalsterse koalitie zit. De enige reaktie die ze konden bedenken, was het pleintje van het standbeeld van Daens bedelven met rode rozen: de fasco’s zullen het waarschijnlijk in hun broek gedaan hebben van schrik! “Zeg het met bloemen” om de erfvijanden van de arbeidersbeweging de mond te snoeren? Had men ze doen opeten, ja…

Het is juist te wijten aan dit zwakke optreden van SP en vakbond dat het Blok het nog eens over wil doen. Had men anno ’96 even dreigende taal gesproken als René Stroobant en het daadwerkelijk in de praktijk omgezet, zou er geen haar op een fascist zijn hoofd (als hij er al heeft) eraan denken een tweede poging te forceren.

Immers een massale tegenmobilisatie van de arbeidersbeweging zou de fasco’s totaal in hun hemd zetten, hen enorm demoraliseren en hen zelfs politiek van de kaart kunnen vegen. Wat Temse betreft blijven we waakzaam: de fascisten hebben immers aangekondigd toch “iets”te doen. No Pasaran.

Bart Van der Biest

Een reactie achterlaten