Stop fascistisch geweld

Het Vlaams Blok en haar nevenorganisaties zijn volop ‘aktief’. In Gent is het NSV (Nationalistisch Studentenverbond) in de weer tegen alle progressieven: bij linkse militanten wordt de deur ingestampt, anderen worden aangevallen als ze een stand zetten,…

Het geweld wordt erger en erger, zo heeft een groep NSV’ers op gewelddadige wijze het studentenhuis bezet. De aanwezige studenten en personeel werden manu militari buitengezet. Een komputer met gegevens over buitenlandse studenten werd gekraakt. Wie weet wat de fascisten met die informatie zullen aanvangen. Naarmate het geweld erger wordt, is het meer en meer noodzakelijk om een krachtige tegenreaktie te bieden. Zoniet zal het onmogelijk worden om openlijk een progressieve mening naar voor te brengen.

Het extreem-rechts geweld staat niet los van het Vlaams Blok. Officieel distantiëren ze zich altijd van terreurakties maar de band tussen de straatvechters en de partij is overduidelijk.

Nemen we bijvoorbeeld wat in Antwerpen gebeurde. Een delegatie van het Franse FN-stadsbestuur van Vitrolles werd ontvangen door het Blok. Bij schermutselingen vielen de ordetroepen van het VB en het FN enkele fotografen aan. De fascisten beseften echter niet dat één van die fotografen van de politie was. De aanvallers waren Wim Verreycken (VB-parlementslid) en zijn zoon Rob, beiden belangrijke kaderleden van het Blok.

Het Blok voert een dubbele taktiek: enerzijds doen ze zich voor als een normale demokratische partij en nemen ze een populistische toon aan, maar anderzijds willen ze zich ook op straat bewijzen door hun tegenstanders fysiek aan te vallen en andersdenkenden te intimideren. Blok-leiders als de familie Verreycken waren in Antwerpen zeker niet aan hun proefstuk toe. Beiden hebben al een lange lijst misdaden op hun naam geschreven.

Het is noodzakelijk om ons te organiseren tegen het fascistisch geweld. Vorig jaar in Brugge werd een krachtig antwoord geboden op de terreurakties van extreem-rechts. Een linkse eenheidskampanje en een betoging van 700 antifascisten in Brugge zorgden ervoor dat de fascisten een stap terug moesten zetten en dat het voor linkse aktivisten weer mogelijk was zich openlijk te organiseren. Ook in Gent is een dergelijk initiatief noodzakelijk. Militant Links zal dan ook het voortouw nemen in het opzetten van een kampanje tegen het fascistisch geweld in Gent.

Kriminaliteit, harde aanpak?

*Jeroen Mol: 3 jaar

Schijnbaar wil het Blok een basis uitbouwen in de gevangenissen. Enkele van haar kaderleden zijn immers veroordeeld tot gevangenisstraffen. In Brugge werd Jeroen Mol voor de bomaanslag op z’n eigen huis veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf, een boete van 20.000 fr. en wordt hij voor 10 jaar uit z’n burgerrechten ontzet.

Hij werd bij verstek veroordeeld. Waarschijnlijk omdat z’n advokaat het te druk had met z’n eigen situatie. De advokaat van Mol is immers niemand minder dan Rob Verreycken, die door de Antwerpse politie aangeklaagd wordt wegens slagen en verwondingen aan een politiefotograaf. Het Blok dat zich haastte om zich van Mol te distantiëren toen bekend werd dat Mol zelf de dader was van de bomaanslag op zn huis, levert dus een kaderlid als advokaat. Een vriendendienstje? Hieruit blijkt duidelijk dat de partijleiding haar gesneuvelde krijger Jeroen Mol blijft steunen.

* uitbater De Roeland: 5 jaar

Een ander geval waar het Blok uiteraard niets mee te maken had, was de brand in het Gentse Vlaams Blok-café De Roeland. De uitbater, Bruno Verstraete, bekende dat hij het zelf gedaan had, waarop VB-voorzitter Vanhecke verklaarde dat Verstraete n iets met het Blok te maken had, al kon hij “niet ontkennen dat Verstraete een VB-café uitbaatte”. Bruno Verstraete is nu veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf.

* wie volgt?

Naar verluidt zijn er nu binnen het Blok pronostieken wie de volgende zal zijn die op missie zal gaan in de gevangenis. Daarbij scoren vooral Xavier Buisseret (voor het seksueel mishandelen van minderjarigen, kinder van Vlaams Blok-leden) en Rob Verreycken goed.

De golf van aanslagen van fascisten op zichzelf doet uiteraard wel enkele vragen rijzen. Het is een aloude taktiek van de fascisten, teruggaand op de brand in de Rijksdag, waarbij ze linksen beschuldigen van gewelddaden en anti-demokratie. Wanneer hun maneuvers uitkomen, ontploft het zaakje echter in hun eigen gezicht.

De andere beproefde taktiek – het wegwerken van andersdenkenden via intimidatie, geweld en moord – is misschien nog in zijn beginfase, maar het is in die fase dat we het de kop moeten indrukken!

Geert Cool

Een reactie achterlaten