Het Vlaams Belang stelt zich graag voor als de partij die opkomt voor de kleine man. Daartoe werd zelfs overgegaan tot het geven van een namaakcheque aan de Gentse dokwerkers. Tegelijk kwam partijkopstuk Marie-Rose Morel in het nieuws met de perikelen rond de renovatie van het zwembad bij haar optrekje in Schoten. Dat gebeurde niet volledig legaal en uiteindelijk heeft Morel een regularisatie-aanvraag moeten indienen. Bij de zwembad-perikelen van Morel, werd duidelijk in welke omstandigheden de zogenaamde vertegenwoordigers van de kleine man leven…
Binnen het Vlaams Belang wordt veel geprobeerd om op alle mogelijke standpunten in te spelen. Zelfs op de website van de Vlaamse Volksbeweging kwam daar enige kritiek op. De redactie van de VVB publiceert geregeld eigen stukken of artikels van andere auteurs die ze interessant vinden. Zo verscheen eind januari een artikel van Katrijn Drijvers waarin kritiek wordt gegeven op het Vlaams Belang. Deze auteur verwijt het VB een “catch all partij te zijn”.
Dat wordt gestaafd met enkele voorbeelden: “Ben je voor het Deurganckdok (op rechteroever), of ertegen (linkeroever): stem Belang! Voor de nachtvluchten en de uitbreiding van Zaventem (Freddy Van Gaever, Vlaams Parlementslid voor het VB) of tegen de nachtvluchten en voor meer spreiding (Bart Laeremans, Kamerlid voor dezelfde partij): stem voor ons! Wilt u Franstaligen op uw lijst (VB in Brussel), of net niet (VB overal in de rand rond Brussel): u weet waar u moet zijn. U bent grootgrondbezitter, hebt wat lapjes grond met bomen, en u wilt er graag laten jagen of zelf met de wolfijzers en schietgeweren aan de gang: bij het VB zit u goed. Terloops buigt M.R. Morel zich wel over de Schotense villabewoners. (…)” Volgens Drijvers wordt het VB een “octopus die graait naar alle mogelijke stemmen uit alle mogelijke bevolkingsgroepen”.
Deze kritiek is correct en logisch tegenover de populistische methoden die het VB hanteert. De partij probeert zichzelf voor te doen als de partij voor de gewone kleine man, zelfs als een arbeiderspartij. Maar tegelijk spreekt de partij zich op haar economisch congres uit tegen de arbeiders en hun organisaties. De sociale omstandigheden van de VB-leiding geven alvast een richting van de belangen waarmee de partij zich het best kan identificeren: de belangen van de beter begoeden en de villawijken. Het optrekje van Marie-Rose Morel in Schoten maakt dat punt alvast duidelijk. Hiernaast staat een weergave van een foto die verscheen in de GVA.
Hoe zouden verkozenen die van een rijkelijk leventje profiteren voeling hebben met de 15% van de Belgen die officieel onder de armoedegrens leven? Of met de arbeiders die langer moeten werken omdat de brugpensioenleeftijd wordt opgetrokken (ook al vindt het VB de maatregelen van het Generatiepact nog te flauw)? Een echte oppositie, waar linkse socialisten voor staan, zou opkomen voor arbeidersvertegenwoordigers die leven aan een gemiddeld arbeidersloon. Dat is bijvoorbeeld hoe ons Ierse parlementslid Joe Higgins leeft. Die woont niet in een kast van een villa, maar in een gewone arbeiderswoning aangezien hij leeft aan een gewoon loon en de rest doorstort aan campagnes. Soms spreken daden wel eens sterker dan woorden…