Racistisch geweld in Brugge na optredens neo-nazistische groepen

In de nacht van zaterdag op zondag zijn er in Brugge twee zwarten aangevallen door een groep skinheads. Eén van de twee verkeert nog in levensgevaar. Op dezelfde avond was er een feestje in het skinheadcafé ‘De Kastelein’ dat vlakbij is.

Het geweld wordt door neo-nazi’s alvast positief onthaald. De Kastelein staat gekend als een verzamelplaats voor extreem-rechts en er wordt wel eens gerecruteerd voor groepen zoals Blood&Honour. Eén van de groepen die in De Kastelein een optreden gaf die avond, treedt op 10 juni op in een zaal van de gemeente Zedelgem.

Op een intern forum van Blood&Honour werd het geweld in Brugge al toegejuicht. Iemand met de naam “ProudWhiteBelgian” schreef over de aanval: “Maakte mijn dag weer goed. HAHA”, waarop werd gerepliceerd: “echt netjes, heerlijk gewoon ovigerens wel klote dat het weer in het nieuws of in de krant komt”. Het café De Kastelein is erg populair in kringen van Blood&Honour. Over de standpunten van die organisatie kan weinig twijfel bestaan. Op 22 april laatstleden organiseerde Blood&Honour Vlaanderen nog een Adolf Hitler herdenking naar aanleiding van Hitlers verjaardag (20 april).

De Kastelein staat al jarenlang bekend als verzamelplaats voor extreem-rechts in de regio West-Vlaanderen en ver daarbuiten. Verschillende neo-nazistische groepen kwamen er al samen en het café staat vooral bekend als een centraal verzamelpunt voor neo-nazi’s. In 2003 was er in het café een incident met een schietpartij. Nu is er dus een nieuw incident met geweld tegen zwarten.

Terwijl extreem-rechts enkele weken terug zich probeerde op te werpen als de bestrijders van zinloos geweld, lazen we nu van de hand van een Vlaams Belanger op het forum van politics.be: “Proficiat aan de mensen die het land hebben verdedigd met hun leven!!”

Het geweld in Brugge vond plaats nadat in De Kastelein een huwelijksfeest plaats vond met optredens. Eén van de groepen die optrad was ‘Les Vilains’, een racistische skinheadband. In haar liederen stelt de groep onder meer: “Nous sommes des hooligans, Belgique-hooligans ! Nous sommes des hooligans! Des skinheads hooligans !”, of nog: “Européens et fiers de l’être C’est pourquoi je suis skinhead”, “skinheads, C’est nous la loi du plus fort”,… Deze groep kan overigens op 10 juni eerstkomend optreden in Sporthal De Bosserij in Veldegem (Zedelgem)… ‘Les Vilains’ trad op 4 juni 2005 nog op voor Blood&Honour (afdeling Midgard). De zanger, met pseudoniem ‘Suck’, wordt in De Morgen genoemd als één van de eigenaars van café ‘De Kastelein’. Een tweede groep die optrad op het huwelijksfeest was ‘The Veros’ dat onder meer covers brengt van de Blood&Honour band Skrewdriver.

Naar aanleiding van het geweld zijn drie skinheads opgepakt. Ze kwamen uit Brugge, Lubbeek en Huldenberg. Twee skinheads uit Turnhout werden onder voorwaarden vrijgelaten. Het parket stelt dat de exacte aanleiding voor het geweld “onduidelijk” is… Na een avondje neo-nazistische optredens waarin trots gezongen wordt over het feit dat ze “hooligans” zijn en “de wet van de sterkste” toepassen, moet de oorzaak niet ver gezocht worden. Wordt dit op 10 juni opnieuw mogelijk in Veldegem?

Dan treden naast ‘Les Vilains’ ook ‘The Short Cropped’ op, een groep skinheads uit Turnhout die betrokken was bij geweld in een jeugdhuis in die stad. De sporthal De Bosserij is van de gemeente Zedelgem. Laat de gemeente dit optreden toe in haar zaal?

Geert Cool

Een reactie achterlaten