Horen, zien en zwijgen. Voor een ander alternatief!

Het Vlaams Belang stelde haar pré-campagne voor. De partij trekt 800.000 euro uit om ons te bestoken met haar propaganda die wordt opgehangen rond het idee dat de traditionele partijen “Horen, zien en zwijgen”. Daartegenover beweert het VB “het enige alternatief” te vormen… Wij zijn alvast voor een ander alternatief.

De alternatieve campagne van het VB…

Op het internet circuleert reeds een geslaagde parodie op de VB-campagne. “Geweld, racisme, haat. Het VB: het smerige alternatief” (bron: http://muggenbeet.blogspot.com/)


Geen andere campagne

Het VB wil zich profileren in de opgestarte verkiezingscampagne. Dat kan uiteraard niet zonder een grootschalige reclamecampagne. Het VB beweert “fundamenteel verschillend” te zijn van de traditionele partijen en wil dat beeld naar voor brengen door middel van een zelfde soort reclamecampagne als de traditionele partijen. Met 800.000 euro is het bovendien niet bepaald een goedkope campagne. Maar ja, het VB beschikt nu eenmaal over heel veel geld dankzij de dotaties die alle gevestigde partijen krijgen. Wij betalen dus eigenlijk voor de propaganda waarmee ze ons proberen te bewerken.

Tegenover de traditionele campagnes van slogans die een beeld moeten vormen, is er nood aan inhoudelijke campagnes. De reclamejongens (en -meisjes) beperken zich tot zaken als perceptie, kernwoorden, slogans,… De VLD moet “open” en “progressief” zijn, de SP.a moet schijnbaar aan de kant van de arbeiders staan, CD&V staat voor het weinig zeggende “respect”. En nu dus ook het VB dat staat voor “het enige alternatief”.

Wij denken dat een ernstig alternatief ook nood heeft aan een andere campagne. Een campagne die gericht is op contact met bredere lagen, een campagne die actief gedragen wordt door wie opkomt voor een alternatief. Dat is alleszins het soort campagne dat zal worden gevoerd door het Comité voor een Andere Politiek (CAP). Geen reclamecampagne, maar een campagne gedragen door activisten en met een nadruk op inhoudelijke discussies.

Geen andere politiek

Het VB wil in de verkiezingscampagne een aantal thema’s naar voor brengen. Voorzitter Vanhecke verklaarde: “In deze precampagne leggen wij opnieuw de nadruk op de thema’s waarmee wij ook tijdens de verkiezingen zelf het verschil willen maken, en die als dusdanig niet verschillen van de standpunten die wij nu reeds vele jaren en met succes verdedigen: Vlaamse welvaart door onafhankelijkheid, herstellen van veiligheid door harde aanpak van de criminaliteit, het vreemdelingenprobleem ontmijnen door immigratiestop en kordate assimilatiepolitiek, herstel van democratische vrijheden en vrije meningsuiting…”

De thema’s van het VB zijn niet bepaald vernieuwend, laat staan dat ze fundamenteel anders zijn dan de thema’s van de traditionele partijen. Allemaal stellen die dat ze opkomen voor meer welvaart. We kennen ook hun recepten daartoe: een neoliberaal beleid. Dat beleid heeft nochtans reeds aangetoond dat het enkel leidt tot een nog scherpere tegenstelling tussen arm en rijk. Er is meer welvaart voor een beperkte groep, maar een dalende koopkracht voor de overgrote meerderheid. Het VB is niet anders op dit vlak. Ten tijde van het Generatiepact stelde de partij dat de maatregelen niet ver genoeg gingen. Het VB wil extra lastenverlagingen en cadeaus voor het patronaat. De enige nuance met de traditionele partijen is dat het om het Vlaamse patronaat gaat…

Het VB zal ook opnieuw nadruk leggen op de aanwezigheid van migranten in dit land. Ook op dat vlak zien we dat de traditionele partijen reeds jarenlang bezig zijn met een beleid dat gericht is op het criminaliseren van asielzoekers en het marginaliseren van migranten. Dat gebeurt onder meer met een repressief asielbeleid en een totaal gebrek aan aanpak van de immense sociale problemen onder migranten (waar de armoedegraad in sommige concentratiebuurten oploopt tot 50%). Wat is het antwoord van het VB? Meer repressie en meer marginalisering. Meer van hetzelfde beleid dus en dat onder de noemer van een “alternatief”…

Verder wil het VB opkomen voor “democratische vrijheden en vrije meningsuiting”. Dat is meestal een iets beter klinkende omschrijving om te zeggen dat er niet mag geraakt worden aan de vetpotten van het VB. Net zoals de andere traditionele partijen is het VB volledig afhankelijk van partijdotaties en overheidsbijdragen vanuit onze belastingen. De Belgische staat mag dan tot vijand uitgeroepen worden, als melkkoe is ze best welkom voor het VB. Ook op dit punt komt het VB op voor meer van hetzelfde.

Voor een echt alternatief

Tegenover het valse alternatief van het VB, is er nood aan een echt alternatief. Het Comité voor een Andere Politiek (CAP) zal deelnemen aan de verkiezingen met een programma dat voortkomt uit strijdbewegingen (tegen het Generatiepact, tegen de afdankingen bij VW,…). CAP zal misschien niet het enige alternatief zijn bij deze verkiezingen, maar het zal wel staan voor een andere politiek. En dat kan van het VB niet bepaald gezegd worden.

Een reactie achterlaten