Veiligheidsspecialist VB voor rechter…

Veiligheidsspecialist Bart Debie van het Vlaams Belang moet vandaag voor de correctionele rechter komen. Niet als aanklager of om te getuigen in een zaak. Neen, de veiligheidsspecialist zou zelf voor onveiligheid hebben gezorgd toen hij nog in functie was als Antwerpse flik. De beschuldigingen zijn niet min: machtsmisbruik, geweld, verduistering,… Debie riskeert tot 4 jaar cel.

De bal ging aan het rollen toen een Turkse familie klacht indiende tegen Debie en enkele collega’s. Aanvankelijk werd weinig geloof gehecht aan hun verhaal omdat de politie de verdediging van haar personeelsleden opnam. Toch was toen al duidelijk dat er iets fout zat.

In 2003 kwam de Turk Bilen Uludogan tussen als enkele dronkelappen vernielingen aanbrengen. De dronkaards vielen hem aan, waarop Bilen de politie belde. Met zijn broer en schoonbroer achtervolgde Bilen de dronkaards om hen aan de politie over te leveren. De politie arriveerde en besloot onmiddellijk dat de Turken de agressors waren en sloeg hen in de boeien. Ze werden opgepakt en naar het kantoor gebracht. Vooraleer hen iets gevraagd werd, sloeg de overste van de agenten de arrestanten. Die overste was commissaris Bart Debie…

Eén van de Turken werd tegen een radiator gegooid en kreeg een bottine van een agent tegen het hoofd. Hij moest uiteindelijk naar het ziekenhuis.

Nadien blijkt dit geen alleenstaand feit te zijn geweest. Tussen 1999 en 2003 waren er minstens 27 slachtoffers van Debie en drie ondergeschikten. Er zijn klachten over geweld, racisme, illegale huiszoekingen, het stelen van geld, vervalsing van PV’s,…

Het lijkt erop dat als het VB de criminaliteit hard wil aanpakken, de partij best in eigen rangen kan starten. Debie riskeert een celstraf tot 4 jaar. Jammer genoeg wordt voor een medebeklaagde geen straf geëist. Het lijkt er ook op dat de politie de mededaders niet wil aanpakken. Hierdoor kan Debie natuurlijk de schijn wekken dat het om een afrekening gaat nu hij zijn politieke voorkeur op een andere manier duidelijk maakt als VB-gemeenteraadslid.


Postjes pakken bij het VB

Er zijn in het VB momenteel enige discussies over de verdeling van de parlementaire mandaten na de komende verkiezingen van 10 juni. Voor een aantal parlementsleden zit er geen nieuwe termijn in. Dat was bijvoorbeeld het geval voor Guido Tastenhoye die inmiddels uit het leven stapte. In Limburg moet Marleen Govaerts plaats ruimen. Ze kondigde aan niet langer kandidaat te willen zijn, “Mijn familie lijdt onder die onduidelijkheid. Daarom hak ik zelf de knoop door. Ik begrijp dat er ruzie is, dat zal wel in alle partijen zo zijn, maar ik verdraag het niet langer. Ik wil het niet zo ver laten komen als bij Guido Tastenhoye”, verklaarde ze aan De Morgen.

Een reactie achterlaten