Bart Debie veroordeeld voor geweld

De Vlaams Belang’er Bart Debie is veroordeeld wegens geweldplegingen en vervalsingen van PV’s toen hij nog politiecommissaris was in Antwerpen. Hiermee wordt de gewelddadige reputatie van de “flik Debie” bevestigd. Het VB laat hem echter niet vallen. Dewinter stelde dat de politie meer nood heeft aan “Robocops” in plaats van “mietjes”. Hij hoopt zelfs dat de aandacht rond de veroordeling van Debie hem een parlementszitje zal opleveren.

Bart Debie werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar met uitstel. Dat betekent dat hij schuldig is bevonden, maar dat de gevangenisstraf pas effectief wordt als hij nogmaals betrapt wordt op gelijkaardige feiten. Wel effectief is de 7.500 euro die Debie aan de slachtoffers moet betalen en de 1.250 euro boete.

Debie was schuldig aan buitensporig geweld en het vervalsen van PV’s. Hij tekent hoger beroep aan tegen het vonnis, maar dit vonnis maakt alvast duidelijk dat de vele geruchten over politiegeweld door Debie en co wel degelijk gegrond waren. Bovendien maakt het de positie van Debie als “veiligheidsspecialist” van het VB zowat onhoudbaar.

Of wil de partij van de “harde aanpak van criminaliteit” die harde aanpak laten uitstippelen door iemand die zelf veroordeeld is? Een dergelijke hypocrisie zou niet nieuw zijn bij het VB, maar het verhoogt de geloofwaardigheid van de partij zeker niet… Dewinter denkt daar anders over. Hij ziet in Debie een voorbeeld: alle agenten zouden moeten zijn zoals Debie. Bij een harde aanpak kan er wel eens over de schreef worden gegaan, vindt de VB-leiding.

Dewinter is er nood aan meer figuren als Debie bij de politie, “liever wat meer Robocops dan mietjes”. Zo stelde Dewinter het letterlijk… Bij welke categorie hij Debie daarbij rekende, liet hij niet weten. Maar de boodschap is duidelijk: als het van het VB afhangt, mogen VB-flikken zich alles permitteren. De anderen zijn natuurlijk volksverraders en moeten hard aangepakt worden!

Of Debie in hoger beroep zal gaan, is onduidelijk. Hij vreest wellicht dat er in hoger beroep een zwaardere straf zou kunnen worden uitgesproken. Daarbij wordt in VB-kringen vooral gevreesd dat bij de veroordeling ook een verlies van de burgerrechten en politieke rechten zou worden uitgesproken in hoger beroep. Dat zou het onmogelijk maken voor Debie om te zetelen. Mogelijk zal het VB dan wel een andere oplossing voor Debie vinden. Net zoals het eerder een andere oplossing vond voor Rob Verreycken (toen die na een reeks incidenten te ver was gegaan). Verrecyken kon naar het Europees parlement om er voor de nieuwe extreem-rechtse Europese fractie te werken. Achter de schermen blijft de geweldenaar gewoon voor de partij werken. Mogelijk moet Bart Debie straks ook naar achter de schermen moeten worden gehaald…

Vooral de uitspraken van de VB-leiding rond onwettige optredens van de politie zijn veelzeggend. Brutaal politiegeweld is volgens de partijleiding toelaatbaar. Moest dat geweld gericht zijn tegen pakweg een betoging voor Vlaamse autonomie, dan zou natuurlijk een andere versie klinken. Dan zou het geweld een “kaakslag voor Vlaanderen” zijn. Maar zolang het geweld tegen migranten of andersdenkenden gericht is, wordt alles met de mantel der eigenliefde bedekt door het VB.

Een reactie achterlaten