VB: regering was niet asociaal genoeg

Het VB probeert uit te halen naar Verhofstadt door aan te klagen dat de premier de afgelopen jaren onvoldoende cadeaus heeft gegeven aan het patronaat. De lastenverlagingen gingen niet ver genoeg, aldus het VB. Kortom, de regering was niet asociaal genoeg…

Het VB publiceerde een reactie op de plannen van Verhofstadt voor de komende legislatuur. De partij stelt dat die voorstellen “niet ver genoeg” gaan en bovendien “te laat” komen. Over de grond van de zaak zijn ze het met andere woorden wel eens met de premier, maar het gaat allemaal niet vlug genoeg.

Waarover gaat het daarbij? Het gaat onder meer over het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. Dat moest er volgens het VB al lang zijn. Positief nieuws denk je? Niet als je weet hoe dat eenheidsstatuut dan wordt ingevuld door het VB. Het VB pleit voor een eenvoudiger en goedkoper ontslag van werknemers. De relatief hoge opzeggingsvergoedingen voor ontslagen bedienden, zijn een doorn in het oog van de partij.

Ook pleit het VB voor meer lastenverlagingen voor de bedrijven, meer patronale cadeaus dus. Het VB klaagt: “Van de in 1999 beloofde lineaire lastendaling van 90.000 frank per werknemer werd enkel een eerste schijf van 32.000 frank doorgevoerd, daarna was er van lineaire verlagingen geen sprake meer. Dat Verhofstadt nu opnieuw een lineaire daling voor lonen tot 4.000 euro belooft, is op zijn zachtst gezegd ongeloofwaardig te noemen.”

In de aanloop naar haar economisch congres van november 2005 stelde het VB onder meer dat het Generatiepact niet ver genoeg ging, dat er dringend 6 miljard euro aan lastenverlagingen aan het patronaat moet worden toegekend, dat er geen vakbondsaanwezigheidn in KMO’s mag zijn, voor een beperking van de bevoegdheden van het Comité Preventie Bescherming op het Werk, voor het doorvoeren van de Lissabon-agenda, voor een beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd,…

Het is dan ook geen toeval dat het VB kritiek heeft op het feit dat het neoliberalisme van Verhofstadt niet ver genoeg gaat… Wellicht is dit ook de reden waarom het VB zo luid kan zwijgen als de maatschappelijke discussies over werk (Opel, VW) of sociale zekerheid (verdediging van de pensioenen) gaan?

Een reactie achterlaten