Extreem-rechtse jongeren voor strafrechter wegens geweld op NSV-betoging

Op de NSV-betoging in Antwerpen in maart kwam het tot geweld toen een groep vanop de NSV-betoging een café binnenviel om daar de boel op stelten te zetten. Vijf NSV’ers komen nu voor de strafrechter en riskeren straffen naar aanleiding van het geweld. Twee minderjarige daders verschenen voor de jeugdrechtbank te Mechelen.

Op 8 maart betoogde de NSV (studentenvereniging van het Vlaams Belang) door Antwerpen. Blokbuster organiseerde naar jaarlijkse traditie een tegenbetoging om te vermijden dat de NSV’ers de stad voor zich alleen zouden hebben die avond. Dat dit geen overbodige luxe is, bleek nogmaals toen in de marge van de NSV-betoging een groep extreem-rechtse jongeren naar een café in de studentenbuurt trok en daar heel wat vernielingen aanbracht.

Zeven van de daders werden geïdentificeerd en moeten zich nu verantwoorden voor de rechter. Twee van hen waren minderjarigen en moeten naar de jeugdrechtbank in Mechelen. Vijf anderen kwamen deze week reeds voor de strafrechtbank in Antwerpen. Hun advocaten vragen evenwel bijkomende onderzoeksmaatregelen waarop het proces werd uitgesteld naar 3 december.

Uiteraard hopen we dat de extreem-rechtse geweldenaren zullen gestraft worden voor hun wandaden. We denken bovendien dat het noodzakelijk is om ons te organiseren tegenover extreem-rechts geweld. Wellicht zal er ook dit jaar een NSV-betoging plaatsvinden in een studentenstad. Het zal noodzakelijk zijn om een tegenbetoging te organiseren zodat de extreem-rechtse optocht geen vrij spel krijgt in de stad. Dat zou niet enkel een gevaar vormen voor cafés, maar ook voor andersdenkenden of migranten.

Met hun geweld hebben de Vlaams Belang studenten aangetoond waar zij voor staan. Vorig academiejaar waren er overigens verschillende incidenten waarbij VB-studenten geweld gebruikten tegen politieke tegenstanders. Daarbij was onder meer een VB-gemeenteraadslid uit Mortsel betrokken. Het kwam tot een vechtpartij aan de vooravond van de NSV-betoging en nadien werd ook een linkse activist beroofd door NSV’ers (waaronder hetzelfde VB-gemeenteraadslid uit Mortsel).

Om een halt toe te roepen aan dit geweld moeten we ons organiseren zodat we duidelijk kunnen maken dat er geen enkele maatschappelijke steun is voor hun gewelddadige optredens. Dat is de beste manier om komaf te maken met het extreem-rechts geweld. Daarnaast kijken we natuurlijk ook wel uit naar de uitspraak in de zaak tegen het NSV-geweld op 8 maart. Totnutoe werd nooit opgetreden tegen het NSV-geweld in Antwerpen. Hierdoor dachten de NSV’ers dat ze zich alles konden permitteren. Uiteraard hopen we dat dit een slag zal toegebracht worden. Maar op langere termijn zal enkel een mobilisatie het geweld kunnen tegenhouden. Werk daarom mee met Blokbuster en de Actief Linkse Studenten om ons te organiseren!

Een reactie achterlaten