Brandstichter op VB-betoging tegen islam

Enkele jaren geleden kwam het Vlaams Belang in opspraak toen bleek dat een Rotterdamse brandstichter die verschillende moskeeën in brand had gestoken, jarenlang lid was geweest van het VB en had deelgenomen aan onder meer een zomeruniversiteit van de VB Jongeren. Nu dook dezelfde figuur op tijdens een VB-betoging tegen islam.

Ben Van der Kooi is reeds jarenlang actief in de Nederlandse radicale rechterzijde. Hij maakt geen geheim van zijn afkeer tegenover de islam en migranten in het algemeen. Van der Kooi was jarenlang lid van het VB, wat de partijleiding probeerde te ontkennen toen Van der Kooi werd veroordeeld wegens brandstichting.

Van der Kooi neemt deel aan tal van extreem-rechtse activiteiten in ons land. Hij komt naar de IJzerwake, NSV-betogingen en nam ook deel aan zomeruniversiteiten van de VBJ. Eind mei 2004 was hij nog aanwezig op het Antwerps verkiezingscongres van het Vlaams Belang. Amper een jaar later werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf.

In 2005 werd Van der Kooi veroordeeld en probeerde het VB zich in alle mogelijke bochten te wringen om alle banden met de veroordeelde crimineel te ontkennen. VBJ-voorzitter Verreyt verklaarde bijvoorbeeld in DS (23 juli 2005) dat Van der Kooi na de zomeruniversiteit van 2001 niet meer welkom was bij het VB. Nadien verklaarde Verreyt dat Van der Kooi was uitgesloten uit het VB. Hij kon niet verklaren waarom Van der Kooi zelf beweerde dat hij minstens tot 2004 zijn lidmaatschap kon hernieuwen en in 2004 nog op een verkiezingscongres in Antwerpen was.

Van der Kooi was altijd trots op het feit dat hij een Rotterdamse moskee in brand had gestoken. Vlak na de brandstichting verklaarde hij onder een pseudoniem op het internet: “Moskeebranden hebben dus veel meer invloed op (de portemonnee van) moskeëen dan de ruim 140 Tweede Slaapkamerleden bij elkaar, verzekeringsmaatschappijen hebben de laatste jaren niet veel trek meer in moskeëen”. Toen de Nederlandse televisie in het programma ‘Opsporing verzocht’ de brand in de Rotterdamse moskee zou behandelen, schreef de dader hierover op een Belgisch internetforum: “Wellicht dat Opsporing Verzocht velen binnen (extreem)-rechts NL vanavond gaat vermaken met heftige beelden van de gloeiende inhoud van wat ooit een moskee was………!” Over de brand zelf schreef hij: “Immers er is weer zo’n kotskeet onschadelijk gemaakt, en de veroveraars voelen zich weer een stuk minder welkom.” (in heel wat berichten vervormde Van der Kooi ‘moskee’ tot ‘kots-kee’…)

Op VB-betoging in Antwerpen

Nu blijkt dat Van der Kooi na zijn vrijlating verder gaat met zijn “jihad” tegen de islam en migranten. Toen het Vlaams Belang recent een Antwerpse actie organiseerde tegen de islam, was Van der Kooi opnieuw van de partij. Dat blijkt uit een foto die werd gepubliceerd op de blogspot van yelloman.

Van der Kooi staat centraal op deze foto die eind september werd genomen op een anti-islam manifestatie die officieel werd georganiseerd door Voorpost, de ordedienst van het VB. Onder de sprekers bevonden zich onder meer Hugo Coveliers. De volledige lokale partijtop van het VB was aanwezig op de actie. Toch werd er blijkbaar geen probleem gemaakt van de aanwezigheid van een brandstichter.Aanvulling

Sinds het verschijnen van dit artikel werden we erop gewezen dat de eerdere veroordeling van Van der Kooi in hoger beroep werd ongedaan gemaakt omdat de videobeelden waarop hij duidelijk te zien was onvoldoende werden geacht als bewijsmateriaal. Het is nogal bizar dat iemand die trots was op zijn misdrijven op die manier de dans kon ontspringen. Het neemt echter niet weg dat wij er van blijven uitgaan dat Van der Kooi een brandstichter is en dat nog goedpraat ook.

Een reactie achterlaten