Vlaams Belangers op bezoek in geboortedorp Adolf Hitler

Op 11 september trok een delegatie van Voorpost en de (ontbonden) oud-collaborateursvereniging Sint-Maartensfonds naar Oostenrijk. Daarbij werd ook halt gehouden in enkele Duitse dorpen in Beieren: de geboortestad van Hitler, diens “adelaarsnest” en de begraafplaats van Rudolf Hess. In de delegatie bevond zich ook VB-personeelslid Sandy Neel.

Neel meldt in haar online dagboek dat op 11 september een bezoek werd gebracht aan Oostenrijk, maar dat een kleine omweg werd gemaakt om ook naar Braunau am Inn, Wunsidel en Kehlsteinhaus te gaan. Dat gebeurde toen de delegatie van Voorpost en Sint-Maartensfonds een Oostenrijkse uitstap maakte. Wat ze daar gingen doen, is niet duidelijk. Namen ze deel aan neo-nazistische bijeenkomsten in Oostenrijk? (de delegatie trok wellicht naar Ulrichsberg waar op dat ogenblik een herdenking plaatsvond van vroegere nazi-soldaten).

Wel duidelijk is de reden waarom een aantal dorpjes in Duitsland werden aangedaan op weg naar Oostenrijk. Waarom werd net halt gehouden in Wunsidel, Braunau am Inn en Kehlsteinhaus? Omdat dit plaatsen zijn die voor neo-nazi’s een belangrijke symbolische waarde hebben. Adolf Hitler werd in Braunau am Inn geboren en woonde jarenlang in Kehlsteinhaus (waar het befaamde “adelaarsnest” zich bevond). In Wunsidel ligt de voormalige nazi-leider Rudolf Hess begraven en waren er reeds meermaals problemen toen neo-nazi’s er probeerden acties te ondernemen.

Het is bizar dat een personeelslid van het VB (Sandy Neel) nu via een omweg (een online dagboek waarin schijnbaar toeristische info over een uitstapje wordt gegeven) openlijk erkent dat een delegatie waartoe heel wat partijleden behoorden en die officieel mee werd geleid door de ordedienst van de partij, zowaar een bedevaart houdt naar nazistische symbolen in Duitsland. We kunnen ons niet inbeelden dat er veel andere redenen waren om net Wunsidel, Braunau am Inn en Kelhsteinhaus te bezoeken. In Kehlsteinhaus bezocht de delegatie de Kehlsteinberg (zo blijkt uit de foto’s op de site van Neel). Het zou ons verbazen dat deze berg wordt bezocht zonder even stil te staan bij het adelaarsnest van Hitler dat zich bovenaan deze top bevindt.

Het VB probeert angstvallig niet al te openlijk geassocieerd te worden met het nazisme of met extreem-rechtse skinheads. Intussen neemt een personeelslid van de partij blijkbaar wel verlof om met een delegatie van verschillende VB’ers een heuse nazi-bedevaart te houden.

Een reactie achterlaten