Europese extreem-rechtse fractie ontbonden

Deze week werd de extreem-rechtse fractie in het Europees parlement ontbonden nadat de Roemeense partij eruit was gestapt omwille van een ruzie met de Italiaanse neo-fasciste Alessandra Mussolini. Door het verlies van de vijf Roemeense zetels verliezen de extreem-rechtse partijen het recht een fractie te vormen in het Europees parlement.

Alles begon enkele weken geleden in Rome toen een Roemeense criminele organisatie een reeks zware misdrijven pleegde in de Italiaanse hoofdstad. Die gebeurtenissen waren natuurlijk een uitstekende gelegenheid voor Italiaans extreem-rechts, om zich te gaan profileren. Alessandra Mussolini, kleindochter van de fascistische dictator en Hitler-bondgenoot Benito Mussolini, en leidster van de neo-fascistische partij ‘Alternativa Sociale’ voerde de hetze tegen de Roemenen aan. Berlusconi en zijn vroegere regeringspartners eisten dat de grenzen met het ‘criminele Roemenië’ gesloten werden.

Mussolini had echter geen rekening gehouden met het feit dat ze ook extreem-rechtse bondgenoten had in Roemenië. Die waren allesbehalve blij met haar racistische uitlatingen over Roemenen. Alternativa Sociale vormt sinds dit jaar met een aantal andere extreem-rechtse partijen, zoals het Franse FN en het Vlaams Belang, een fractie in het Europees parlement onder de naam Identiteit, Traditie en Soevereiniteit (deze fractie is nog geen jaar oud…). En zoals te verwachten was de Roemeense tegenhanger van Mussolini’s partij niet opgetogen met haar uitspraken over hun ‘Identiteit’.

Mussolini stelde onder andere dat Roemenen een onverbeterlijke drang hebben naar criminaliteit. Daarnaast stelde ze ook dat er wat haar betreft geen verschil is tussen Roemenen en Roma-zigeuners. Dat laatste is op zich een weinig opzienbarende uitspraak tenzij je natuurlijk ultranationalist bent. De Groot-Roemenië partij die zelf in eigen land al jaren racistische propaganda opvoert ten opzichte van de Roma vond die vergelijking minder geslaagd.

De Groot-Roemenië partij is een verzameling van ultranationalisten en oud-stalinisten die naar analogie met haar Westerse extreem-rechtse varianten is gaan groeien op basis van de sociale problemen, voortkomend uit het neoliberale beleid van de afgelopen jaren. Vooral in de ex-oostbloklanden is er door de liberaliseringen een enorme sociale achteruitgang wat het grote succes verklaart van rechts en extreem-rechts. Door het verleden van de stalinistische regimes is het er bovendien erg complex om linkse alternatieven uit te bouwen. De desillusie in het stalinistische systeem was bijzonder groot en de val van de muur heeft de hele arbeidersbeweging in het defensief gedrongen. De Groot-Roemenië partij probeert daarop in te spelen met een verdeel-en-heers politiek die vooral etnische minderheden viseert, met voorop de Joden en zigeuners.

Dat Mussolini alle Roemenen en Roma-zigeuners nu aan elkaar gelijk stelt, wordt dan ook als een kaakslag gezien voor de Roemeens nationalisten. Zij stappen als reactie en bloc uit ‘Identiteit, traditie en Soevereiniteit’ (ITS).

Dat zorgt er dan weer voor dat ITS niet meer over genoeg zetels beschikt om een fractie te vormen. Er zijn 20 zetels nodig, zonder Groot-Roemenië komen ze slechts aan 15. Het feit dat de extreem-rechtse partijen geen fractie meer vormen, zorgt ervoor dat ze een aantal voordelen verliezen. Ze zullen bijvoorbeeld minder spreekrecht hebben in het parlement en zullen financiële middelen verliezen.

Als socialisten moeten we natuurlijk opkomen tegen de verdeel-en-heers methodes die exreem-rechts hanteert ten opzichte van de arbeidersklasse. Maar als ze op basis van nationaliteit zichzelf gaan verdelen, dan zal je ons daar niet over horen klagen.

Jonas Van Vossole

Nog voor de splitsing van BHV een realiteit werd, slaagde Europees extreem-rechts er wel in om zichzelf op te splitsen. Daar waren slechts 5 minuten politieke moed voor nodig. Het VB neemt het lepeltje suiker voor zijn rekening en verliest twee betaalde krachten (waaronder Rob Verreycken), een pak werkingsmiddelen en rechten om tussen te komen in het parlement

Een reactie achterlaten