Schandalige vrijspraak in NSV-proces

Vijf NSV’ers die zich voor de rechtbank moesten verantwoorden voor het geweld in het kader van de NSV-betoging van 8 maart 2007 in Antwerpen werden ten onrechte vrijgesproken. De rechtbank achtte het onvoldoende bewezen dat de vijf verantwoordelijk waren voor het geweld. Dat geweld en de band met de NSV-betoging wordt wel erkend door de rechtbank, maar de persoonlijke betrokkenheid van de vijf niet.

Op 8 maart 2007 sloeg een groep NSV-betogers de inboedel van het Antwerpse studentencafé Markies de Sade kort en klein. De vernielingen waren groot en de uitbater en diens vriendin raakten gewond bij het geweld. De aanwezige klanten herkenden een aantal aanvallers die zich voor de rechtbank moesten verantwoorden.

Het feit dat ze herkend werden, volstond blijkbaar niet om hen te veroordelen. De vijf stelden dat ze in het café waren, maar dat ze geen vernielingen hadden aangericht. Blijkbaar waren er kabouters aan het werk. Of ontstonden de vernielingen en verwondingen vanzelf zonder enige menselijke betrokkenheid? Dat is natuurlijk nonsens.

De rechtbank vond echter dat de betrokkenheid van de vijf in kwestie niet voldoende was bewezen. Zullen de andere 60 opgepakten dan ook onderzocht worden voor hun betrokkenheid? Of laat de rechtbank het zo waardoor de uitbater van het café in kwestie geconfronteerd met een uiting van extreem zinloos geweld niet eens iets kan doen tegen de daders? Als dat de norm wordt, kan iedere cafébaas beter meteen de deuren sluiten.

Door de chaos bij het komen en gaan in het café en de chaos was “persoonsverwarring” mogelijk, aldus de rechtbank. Omwille van de twijfel werden de vijf vrijgesproken.

Wij vinden dat onbegrijpelijk. De daders werden herkend door getuigen en in het café werd een spoor van vernieling aangericht. Als dit zomaar ongestraft mag, zal extreem-rechts zich gesterkt voelen om verder te gaan met haar gewelddadige politiek. Als zinloos geweld mag, zullen intimidaties tegen andersdenkenden zeker wel mogen. Dat soort redeneringen zal een opmars kennen na deze uitspraak.

Achteraf moeten ze dan niet komen zeggen dat ze het niet wisten.

Een reactie achterlaten