Op 22 februari organiseerde het KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) in Gent een VB-meeting met Bruno Valkeniers. Dat gebeurde in een zaal van de universiteit. De rector verbood aanvankelijk de meeting, maar zwichtte uiteindelijk onder juridische druk. Tegen de meeting was er een kleine tegenactie.
Het KVHV in Gent werpt zich al enige tijd op als een satelliet van het Vlaams Belang, op sommige momenten zelfs meer dan de Gentse NSV. Racisme en extreem-rechtse standpunten zijn schering in inslag bij het KVHV dat ook goede banden probeert te onderhouden met radicalere groepen, zoals de zogenaamde “nationaal-solidaristen”.
Met een reeks juridische argumenten en dreigementen slaagde het KVHV er in om een meeting van het Vlaams Belang te organiseren waarop de toekomstige voorzitter van de partij zichzelf kwam voorstellen aan zijn leden en sympathisanten.
In het kader van het verzet tegen extreem-rechts aan de universiteit zijn er sinds kort een aantal bijeenkomsten geweest van linkse studentenverenigingen die zich samen willen verzetten tegen de aanwezigheid van extreem-rechtse groepen. Twee dagen voor de meeting met Valkeniers werd beslist om een gezamenlijk pamflet op te maken waarin onze bezwaren duidelijk werden gemaakt en tegelijk ingingen tegen Valkeniers zelf (die onder meer mede-oprichter van de NSV was). Er was weinig tijd tussen de toelating voor de meeting en de bijeenkomst zelf. Hierdoor moest het protest beperkt worden tot een pamflet, maar we vonden het alvast positief dat dit gesteund werd door verschillende linkse organisaties.
Het was niet evident om tot consensus te komen over de inhoud van het pamflet en organisatorisch verliep het niet allemaal even vlot, maar toch was het belangrijk om met een pamflet te protesteren tegen de VB-meeting.
Die meeting was niet bepaald spectaculair, de opkomst was beperkt. Bovendien heeft het ertoe bijgedragen dat er beter werd samengewerkt tussen verschillende linkse studentengroepen. Dat maakt protestacties bij eventuele volgende VB-sprekers of meetings makkelijker te organiseren. Dan zullen we sneller en strijdbaarder uit de hoek kunnen komen. Dat zal nodig zijn tegen de NSV, die nu probeert erkend te raken aan de unief, maar ook tegen het KVHV dat in Gent een bijzonder rechtse afdeling heeft waar vaak een fascistisch discours is te horen.
De Actief Linkse Studenten proberen een actieve rol te spelen bij dergelijke interventies, en als er kan samengewerkt worden met andere linkse verenigingen, zoals AK en Comac, kan dat ook leiden tot productieve resultaten. Rond punten waarover we het eens zijn, zoals verzet tegen extreem-rechts of tegen het plan-Vandenbroucke, is samenwerking mogelijk. Daarnaast behouden we natuurlijk onze eigenheid en onze eigen visie op hoe we strijd moeten voeren en welk soort alternatief we nodig hebben.
Marc Puyol
In oktober 2007 nam een (kleine) delegatie van KVHV-Gent deel aan de neo-nazi optocht van de Vlaamse Jongeren Westland in Brugge. Ze werden daar vervoegd door onder meer Nation en andere “nationaal-solidaristen” (een poging tot het aanpassen van het woord “nazi” dat een negatieve bijklank heeft…).