Neo-nazi’s organiseren Hitler-herdenkingen in ons land

Twee concurrerende takken van de internationale neo-nazi beweging Blood&Honour houden op 19 april elk een Adolf Hitler herdenking in ons land. Volgens minister Dewael kan daar niets tegen worden gedaan. De neo-nazi’s zelf weten dat ze het daglicht beter schuwen en kondigen hun verzamelplaats pas op het laatste moment aan bij een select publiek van gelijkgezinden.

Deze herdenkingen vinden plaats naar aanleiding van 20 april, de geboortedag van Hitler. Reeds jarenlang vinden er in ons land herdenkingen plaats van deze dag. 12 jaar geleden werden er reeds parlementaire vragen daarover gesteld. De toenmalige minister van justitie, Stefaan Declerck, antwoordde op één van die vragen dat de Hitler-herdenking werd georganiseerd door “Leibstandarte Adolf Hitler”, een Westvlaamse groepering waarin verschillende militanten van het toenmalige Vlaams Blok actief waren. De neo-nazi’s die Blood&Honour in ons land lanceerden, waren eveneens betrokken bij deze groep.

Dit jaar zijn er twee Hitler-herdenkingen. Blood&Honour Midgard enerzijds en Blood&Honour Combat 18 anderzijds hebben elk hun eigen nazi-verering. Daarmee zullen ze ook een aantal VB’ers aantrekken. Verschillende NSV’ers lieten in het verleden hun sympathie voor Blood&Honour blijken. Ook nu vingen we geruchten op van NSV’ers die zouden deelnemen aan de herdenkingen (en zelfs betrokken zouden zijn bij de organisatie ervan). Enkele maanden geleden nog was er enige opschudding toen VB-personeelslid Sandy Neel naar Oostenrijk trok met enkele Voorposters en er onderweg een heuse nazi-bedevaart van maakte (met haltes in onder meer de geboorteplaats van Hitler).

De aankondiging van de bijeenkomsten leidde opnieuw tot een oproep van het Anti-Fascistisch Front (AFF) om op te treden. Dat leidde tot het even traditionele antwoord van de minister dat niets kan worden gedaan. Het is effectief niet evident om op te treden tegen groeperingen die dermate marginaal zijn dat ze hun activiteiten niet publiekelijk durven aankondigen en de plaats tot op het laatste ogenblik geheim houden. Maar anderzijds lijken de neo-nazi’s in ons land wel getolereerd te worden. De problemen met racistisch geweld in Brugge in 2006 (waarbij leidinggevende figuren van Blood&Honour Midgard betrokken waren) ontlokte procureur Berkvens zelfs de opmerking dat die neo-nazi’s weinig overlast bezorgen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat neo-nazi’s vanuit de buurlanden steevast naar ons land komen omdat ze hier wel ongestoord hun feestjes kunnen houden.

Neo-nazi’s als deze van Blood&Honour zijn marginaal, maar kunnen wel degelijk een gevaar vormen. Als hun zelfvertrouwen toeneemt, zullen ze meer fysiek geweld gebruiken (de racistische aanslag in mei 2006 in Brugge was daar een voorbeeld van). We moeten ons organiseren tegen de haat en het geweld van de neo-nazi’s. Mobilisatie is het beste antwoord om hun activiteiten te stoppen. Het is de angst voor dergelijke mobilisaties die ervoor zorgt dat de neo-nazi’s de locatie voor hun bijeenkomsten angstvallig geheim houden. Met Blokbuster blijven we de ontwikkeling van neo-nazi’s opvolgen om waar nodig en mogelijk acties en campagnes op te zetten. Doe mee de Blokbusters!

Parlementair debat

In de parlementaire discussie over Blood&Honour werd ook verwezen naar de arrestaties van anti-fascisten in Antwerpen na de anti-NSV betoging die Blokbuster organiseerde in 2007. Een Groen parlementslid stelde terecht vragen bij de twee maten en gewichten die blijkbaar gelden…

Een reactie achterlaten