Naar aanleiding van de anti-fascistische acties afgelopen weekend in Keulen, spraken we met Bart Vandersteene over de acties zelf en de politieke achtergrond. Bart werd ook geïnterviewd door onder meer Radio 1.
Hoe was de aanwezigheid van de bevolking en welke sfeer van actiebereidheid was er onder de aanwezigen?
Bart: “Er was een opvallend bewuste mobilisatie onder de hele bevolking van Keulen. Het was de lokale bevolking zelf die haar eigen stadscentrum bezet hield. Dat was de reden waarom de blokkade zo’n succes werd. Er was een grote actiebereidheid onder bredere lagen in Keulen, Pro Köln stond geïsoleerd met haar racistencongres. Het massale karakter van de acties toont aan dat neo-fascisten op het vlak van actieve mobilisatie het onderspit moeten delven. We zagen dat eerder ook – op veel kleinere schaal – met de anti-NSV betoging in Gent waar vijf keer meer tegenbetogers waren dan NSV’ers.
“In Keulen waren er mensen van alle leeftijden, ook gezinnen of gepensioneerden, die deelnamen aan wat een echte massa-actie was. Café’s kondigden aan geen bier te zullen verkopen aan neo-fascisten, hotels weigerden extreem-rechtse gasten, busmaatschappijen weigerden bussen te verhuren. Dit massale verzet neemt natuurlijk niet weg dat Pro Köln bij komende verkiezingen kan scoren. Een goede score voor extreem-rechts is mogelijk indien er geen alternatief is. In Duitsland is er een nieuwe linkse formatie, Die Linke. Maar deze was niet erg zichtbaar op de acties.”
Hoe waren de politieke discussies op de betoging?
“De discussies namen een dubbel karakter aan. Zowat alle traditionele partijen spraken zich uit tegen het anti-islamcongres. Maar uiteraard stellen zij niet de vraag op welke voedingsbodem extreem-rechts kan groeien. Voor ons gaat de opkomst van extreem-rechts bij verkiezingen samen met de sociale afbraak. Als je wil strijden tegen extreem-rechts, moet je ook strijden tegen het asociale beleid waar alle traditionele partijen de afgelopen jaren voor verantwoordelijk zijn geweest.
“De retoriek van de traditionele partijen in hun verzet tegen het anti-islamcongres beperkt zich veelal tot een morele basis. Er wordt gesteld dat er een tegenstelling is tegen het tolerante Keulen en de niet-tolerante extreem-rechtsen. Die Linke is duidelijker en wijst op de klassentegenstellingen. Ook op de acties werd makkelijk het verband gelegd tussen sociale afbraak en extreem-rechts.”
Wat was de rol die Die Linke speelde in de oproep voor de tegenmobilisatie?
“De rol van Die Linke was eerder beperkt. De Keulense afdeling is de grootste van West-Duitsland met zo’n 800 leden, maar op de betoging was er slechts een delegatie van een 50-tal leden. Ook Solid, de jongerenorganisatie van Die Linke, was weinig zichtbaar. Er was geen massapamflet dat werd verdeeld door Die Linke en ik zag zelfs geen infostand van Die Linke of Solid. Er waren wel hier en daar vlaggen te zien.”
Welke rol speelde Blokbuster in de versterking van SAV, de Duitse zusterorganisatie van LSP?
“De Blokbuster-delegatie was heel duidelijk aanwezig en heeft SAV versterkt. Ook namen we een aantal praktische taken op ons. SAV is op dit ogenblik met verschillende campagnes bezig. Er is de werking binnen Die Linke waarbij we proberen om van Solid een strijdbare en actieve jongerenorganisatie met een duidelijk socialistisch profiel te maken. We nemen ook deel aan het scholierenverzet dat momenteel woedt in Duitsland. Er wordt een nationale scholierenstaking voorbereid.
“De aanwezigheid van 80 Blokbusters was nuttig om ook het internationale aspect van SAV én LSP in de kijker te zetten. Een slogan die vaak voorkwam in onze delegatie was “Hoog, hoog, die internationale solidariteit”, maar dan in het Duits natuurlijk.”
Zullen de gebeurtenissen van afgelopen weekend gevolgen hebben voor de verdere uitbouw van extreem-rechts?
“De acties van dit weekend hebben een enorme nederlaag toegebracht voor alle betrokken organisaties. Het toonde aan hoe geïsoleerd hun haatcampagnes staan. Ook het VB probeert campagnes op te zetten tegen de islam, Dewinter bracht zelfs een CD-single uit onder de poëtische titel “Oh nee, alweer een moskee”. De troepen van Dewinter raakten niet verder dan de Keulense luchthaven. Zelfs in het buitenland zijn ze dus niet welkom.
“De actiedagen waren een overwinning voor de anti-fascisten. Maar dat is slechts een momentopname. We zullen op deze overwinning moeten verderbouwen om ervoor te zorgen dat er ook een politiek alternatief ontwikkelt waarmee het VB fundamentele electorale nederlagen kan worden toegebracht. Een lichte achteruitgang onder druk van een rechts-populistische formatie als LDD kan erg tijdelijk zijn omwille van het onstabiele karakter van een zeepbel als LDD. We zullen nood hebben aan een echte arbeiderspartij die de syndicale eisen verdedigt. Dat is zeker het geval tegen de achtergrond van een economische crisis die zich verder ontwikkelt en de politieke ruimte die er ontstaat voor radicalere ideëen.”