Poolse anti-fascisten blokkeren extreem-rechts in Warschau

Op 11 november namen zowat 1.500 anti-fascisten deel aan een verboden blokkaden waarmee een optocht van Poolse fascisten werd tegen gehouden. Die fascisten konden pas vijf uur later in enkele zijstraten betogen nadat de paar honderd extreem-rechtse militanten omsingeld en beschermd werden door een strak cordon van de oproerpolitie.

Een dag eerder konden de fascisten al evenmin betogen na een blokkade. Hierop kwam het op 11 november tot een nieuwe blokkade waarbij het parkoers dat door extreem-rechts was aangevraagd, doorheen een drukke winkelstraat van Warschau, door de anti-fascisten werd ingepalmd. De politie hield zich daarbij afzijdig.

Omdat de fascisten zich elders aan het hergroeperen waren, trokken de betogers naar een andere kant van de stad. Daar was de oproerpolitie massaal aanwezig om een confrontatie met de zowat 700 fascisten te verhinderen. Wel liet de politie toe dat enkele hooligans met baseball bats door het cordon trokken om de anti-fascisten aan te vallen. Er vielen enkele gewonden, maar de politie trad al snel op waardoor alles muurvast zat en de fascisten niet verder konden betogen.

Er kwamen meer agenten en de anti-fascisten werden stilaan ingesloten en in twee groepen opgedeeld. Een van de twee groepen werd urenlang geblokkeerd door de politie. De politie deed er alles aan om de fascisten uiteindelijk wel te laten betogen. Er werden helikopters, waterkannonnen,… ingezet tegen de anti-fascisten.

Hierdoor kon extreem-rechts uiteindelijk door enkele zijstraten optrekken naar het einddoel van de optocht: een standbeeld van Roman Dmowski, een Poolse fascist van tussen de twee oorlogen. Tegen dat ze er aankwamen, was het al laat op de avond.

Ondanks het feit dat de fascisten uiteindelijk een optocht konden houden, was de anti-fascistische mobilisatie een succes. Er waren zowat 1500 betogers die samen hadden gemobiliseerd. De blokkade was het werk van socialisten, anarchisten, feministen,… Jammer genoeg weigerden de vakbonden te mobiliseren, ook al waren er heel wat vakbondsmilitanten op de blokkaden. Onder hen zelfs een lid van Solidarnosc die in augustus 1980 deel uitmaakte van het stakerscomité van de scheepswerf van Gdansk.

De anti-fascistische beweging moet in het vervolg rechtstreeks mobiliseren onder de arbeiders met een programma voor werk en huisvesting. Dat ontmaskert meteen de fascisten en nationalisten en het ondermijnt hun sociale basis.

Een reactie achterlaten