Onverwijlde barst in Gentse VB

Het zit al langer scheef in het Gentse Vlaams Belang. Er zijn twee clans in deze afdeling. Er is de groep rond voormalig Kamerlid Francis Van den Eynde, de historische voorman van het VB in Gent. En er is de groep rond de nieuwe leiding van Tanguy Veys en Johan Deckmyn. Het verschil tussen beide groepen is niet ideologisch, het lijkt om een pure carrièreplanning te gaan. Veys en Deckmyn hebben Van den Eynde wellicht net iets te vroeg afgeschreven. Van den Eynde noemt Veys en Deckmyn vertegenwoordigers van Dewinter.

Bij de samenstelling van een nieuw bestuur waren er in 2006 al problemen. Toen schreef het extreem-rechtse weekblad ’t Pallieterke al: “De problemen in Gent zijn de werking van de plaatselijke afdeling van de partij. Deze werking wordt voortdurend geremd en soms bewust ondermijnd door interne twisten. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt in alle kampen. Deze sfeer van onderlinge jaloezie schrikt mensen af die zich voor de partij willen inzetten.” In 2006 kwam de leiding in handen van Deckmyn en Veys.

Omdat de problemen bleven aanhouden, moet er nu een nieuw bestuur komen. Het voorstel dat op de nieuwjaarsreceptie van de partij werd voorgesteld, kan evenwel niet op de steun van een meerderheid van de gemeenteraadsleden rekenen. Vier VB-gemeenteraadsleden bleven weg van de receptie. Van den Eynde haalde in de media scherp uit naar het olijke duo Deckmyn-Veys: “De problemen die er binnen onze partij zijn op nationaal niveau, wegen ook in Gent door. Vroeger eindigde de macht van Filip Dewinter aan de Schelde, maar de jongste tijd zijn een aantal Oost-Vlaamse parlementsleden aan de kant geschoven, zoals Karim Van Overmeire, Bruno Stevenheydens en ikzelf. Brusselse partijbedienden zijn in hun plaats gekomen, ook in Gent.”

De uitdrukkelijke verwijzing naar twee andere voormalige Oost-Vlaamse parlementsleden van de partij, die beiden uit het VB zijn gestapt, maakt duidelijk hoe gespannen de verhoudingen wel zijn. Veys en Deckmyn trekken er zich niets van aan en gaan door met hun machtsgreep in de partij. Ze weten zich immers gesteund door Dewinter. Als die een goede vriend als Vanhecke probleemloos aan de kant schuift, dan is het opzij schuiven van de vroegere bondgenoot Van den Eynde al helemaal geen probleem.

De verhoudingen in de gemeenteraad zijn nu moeilijk voor het olijke leidersduo. Er zijn negen VB-verkozenen waarbij Van den Eynde op de steun van vier anderen kan rekenen, waaronder fractieleider Kristina Colen. Tanguy Veys zit niet in de gemeenteraad, maar kan op de gebedsgroep van Alexandra Colen in het parlement maar beter bidden dat de gemoederen gaan bedaren. Hij kan met zijn kompaan Deckmyn immers niet op een meerderheid van de VB-gemeenteraadsleden rekenen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 moest het VB twee zetels inleveren. Op minder dan twee jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 ziet het er niet naar uit dat de partij in staat zal zijn om dat verlies goed te maken.

Een reactie achterlaten