(Flauwe) moppen tappen met Dewinter

Rob Vanoudenhoven komt terug met een programma waarin moppen worden getapt. Het feit dat de mop van Filip Dewinter is geschrapt omdat het van Dewinter kwam en niet omwille van het bijzonder flauwe gehalte van de mop doet het ergste voor het programma vrezen.  Het doet wat denken aan het moppenprogramma HT&D dat van 1994 tot 1998 liep en waar een mop pas verteld mocht worden indien de baard ervan lang genoeg was om een extreme fundamentalist jaloers te maken.

Het is opvallend dat de programmamakers er geen probleem in zagen om met Dewinter in zee te gaan voor hun programma. Dat Dewinter ondanks eerdere kritiek op politici in amusementsprogramma’s niet aarzelt om zich van zijn meest vrolijke kant te laten zien, is minder verrassend. De kritiek op politici in dergelijke programma’s beperkt zich immers tot politici van andere partijen. In 2007 stelde het VB nog: “Terwijl de kopstukken van VLD, CD&V en SP.a over elkaar struikelen voor De Laatste Show en andere Pappenheimers en zich daar van hun meest vrolijke kant proberen te tonen, is het Vlaams Belang bezig met ernstige politiek en de problemen waar de mensen van wakker liggen.” Moppen tappen is blijkbaar ernstige politiek of een probleem waar de mensen van wakker liggen.

Dewinter maakte van de gelegenheid gebruik om zijn mop nog eens na te vertellen in een café. Dat Dewinter steeds meer een fenomeen uit het verleden is, blijkt meteen al in zijn benadering. Zijn mop heeft het nog over een ‘Vlaams Blokker’, naar de oude naam van zijn partij die inmiddels bijna tien jaar geleden veranderde tot ‘Vlaams Belang’. De pointe van het mopje is tegen alle verwachtingen in niet de belofte van de ‘Vlaams Blokker’ dat hij bij een slecht resultaat naar Namibië zou emigreren. Neen, uiteraard zijn de Marokkanen de pineut, die moeten terug naar hun “land van herkomst”. Wedden dat Dewinter dat op café zonder camera erbij allemaal wat explicieter formuleert?

Nu Dewinter toch moppen aan het tappen was, kon hij niet achterblijven met zijn visie op wat in Syrië aan het gebeuren is. In tegenstelling tot de VN-inspecteurs weet Dewinter wel wie achter de gifgasaanslag zat: niet het regime van zijn vriend Bashar al-Assad, maar wel de rebellen. Assad betaalde een reisje van Dewinter naar Syrië en kan ondanks zijn banden met de fundamentalisten uit Iran of Hezbollah uit Libanon niets fout doen voor het VB-kopstuk. Dewinter verklaarde op clint.be: “Bashar al-Assad heeft totaal geen baat bij zo’n aanval. Waarom zou hij honderden burgers afmaken terwijl hij in Syrië het ene succes na het andere behaalt? Neen, de enige schuldigen aan die gifgasaanval zijn de rebellen. Die worden aangestuurd door hun radicale aan Al-Qaida gelieerde leider Jabat al-Nusra. En dat zij beschikken over chemische wapens én ermee gedreigd hebben die in te zetten, is zo klaar als een klontje.”

Terwijl in Syrië beide strijdende partijen over steun uit dubieuze hoek beschikken – van Hezbollah en Iran aan de ene kant tot de Saoedische dictators aan de andere kant – is een groot deel van de bevolking vooral oorlogsmoe. Grapjas Dewinter niet, die staat klaar om met zijn vriend Assad en zijn medestanders van onder meer Hezbollah de strijd aan te gaan. Net zoals zoveel van zijn standpunten, is ook deze positie van Dewinter jammer genoeg ernstig.