VB’ers feesten op de Krim

Drie parlementsleden van het Vlaams Belang trokken op uitnodiging van een gekende neonazi naar de Krim om er het referendum te volgen. Blijkbaar is dat uitgedraaid op een drankfestijn. Het Vlaams Belang zat al in de knoop met haar standpunt over Oekraïne – met een aantal voorstanders van Oekraïens nationalisme en een aantal voorstanders van Russisch nationalisme. Nu wordt de verdeeldheid nog overgoten met een sausje van gebrek aan partijdiscipline (voorzitter Annemans wist niet dat de drie naar Krim zouden gaan) en blijkbaar een stevige portie alcohol.

De drie VB’ers zijn Jan Penris, Christian Verougstraete en Frank Creyelman. Het gaat om parlementsleden die fin-de-carrière zijn. Maar iemand als Penris heeft toch geen onbelangrijke plaats in de partij. Hij was jarenlang een trouwe luitenant van Filip Dewinter. Dat voorzitter Annemans niet op de hoogte was van het bezoek van deze drie aan de Krim – en eerder in de media verkondigde dat het VB “zeker niet” zou ingaan op de uitnodiging om naar de Krim te gaan – maakt duidelijk dat er een stevig haar in de boter zit.

De uitnodiging kwam van EODE, het Eurasian Observatory for Democracy & Elections. Dat is een organisatie opgezet door Luc Michel die eerder actief was in groepen als het Front de la Jeunesse en nu een vorm van ‘nationaal-bolsjewisme’ verdedigt. Ultranationalisten in Rusland grijpen al eens terug naar figuren uit het verleden en gebruiken daarvoor soms de term ‘bolsjewisme’, maar met het socialisme van Lenin of Trotski heeft hun reactionaire nationalisme uiteraard niets te maken. Het zijn enkel de meest reactionaire aspecten van het stalinisme die ze met hun extreemrechtse standpunten proberen te combineren. EODE is een kleine schimmige organisatie, over de financiële bronnen ervan bestaat geen duidelijkheid (ook het Kremlin wil daar geen duidelijkheid over scheppen).

Luc Michel staat niet alleen ter rechterzijde met zijn pro-Russische standpunten. Ook in Vlaanderen zijn er aanhangers van een sterk Rusland. Sommigen zien dat als een tegengewicht voor het Amerikaanse imperialisme of voor de EU. En dus gooien ze zich volledig achter de door oliemagnaten en andere oligarchen gesteunde corrupte Russische elite. Bij de studenten van het Vlaams Belang zijn de meningen hierover danig verdeeld. De Antwerpse NSV hield begin maart een interne vorming met een spreker van Euro-Rus die de studenten kwam warm maken om zich achter Poetin te scharen. De Gentse NSV – met onder meer de dochter van Frank Vanhecke – houdt een vorming waar Francis Van den Eynde, ex-VB’er, zijn pro-Oekraïense standpunt uit de doeken zal doen.

Bij de laatste Russische verkiezingen was de verdeeldheid ook al aanwezig. Een aantal VB-parlementsleden trok naar Rusland als waarnemer van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa), anderen voor de hoger genoemde EODE. De enen zagen correcte verkiezingen, de anderen niet. Als het binnen het Vlaams Belang tot een stemming over Oekraïne komt, kunnen zowel OVSE als EODE beter waarnemers sturen.

De avonturen van Penris, Verougstraete en Creyelman op de Krim hadden blijkbaar niet veel met de verkiezingen te maken. Het is een relatief klein gebied waardoor hun aanwezigheid onder de vele internationale journalisten is opgevallen. De Rusland-correspondent van De Morgen tweette: “En voor mijn Vlaamse vrienden, ‘waarnemer’ Frank Creyelman zat om kwart voor tien al met een pintje. Wist niet wat ‘ie vandaag moest doen.” Channel 4 reporter Lindsay Hillsum: “Net op Vlaamse separatistische referendumwaarnemers gestoten. ‘Bent u ok?” vroeg ik. ‘Neen.’ ‘Wat is er aan de hand?’ ‘Dronken’, antwoordde hij wankelend.”

Op kosten van het Kremlin een weekendje gaan feesten in de Krim en daar meteen de eigen voorzitter mee op zijn plaats zetten, het blijven rare jongens die Blokkers.