De studenten van het Vlaams Belang, NSV (Nationalistische Studentenvereniging), hebben het op het eerste gezicht niet gemakkelijk dit jaar. Ze lijken nergens een dynamische werking aan de dag te leggen. Eind november organiseert de groep in Leuven een internationale bijeenkomst van racisten en fascisten. Met aangebrande sprekers wordt eens te meer het neofascistische en provocatieve karakter van NSV in de verf gezet.
De eerste activiteiten van de verschillende NSV-afdelingen verschillen sterk in benadering en thematiek. Waar er in Antwerpen vooral gekozen lijkt te worden voor sociale activiteiten zoals kroegentochten en andere feestjes (naast een meeting met de onvermijdelijke Filip Dewinter) wordt in Gent niet geaarzeld om N-VA’ers te laten spreken (in november passeren Jurgen Ceder en Sarah Smeyers de revue). In Leuven wordt meer uitgekeken naar de radicalere stromingen, zo werd meteen van start gegaan met een antivakbondsvorming.
Op 30 november wordt een stap verder gegaan met een internationale bijeenkomst van racisten en zelfverklaarde fascisten. De aankondiging van de dag – in het Engels, waar is de tijd dat nog slogans als ‘geen gezwans, Nederlands’ op anderstalige affiches werden aangebracht? – vermeldt verschillende sprekers: Markus Willinger (een identitaire schrijver uit Oostenrijk), een vertegenwoordiger van Blocco Studentesco uit Italië, Laszlo Trocozkal uit Hongarije, iemand van NSV en “vele anderen”. Het ‘colloquium’ vindt plaats in een zaal van de Leuvense universiteit. Het wordt mee georganiseerd door Arktos, een verdeler van ‘nieuw-rechtse’ en identitaire boeken en ander promotiemateriaal.
Het aangebrande karakter van de sprekers wordt amper verhuld. Markus Willinger haalde in nieuw-rechtse kringen bekendheid met zijn aanval op de generatie van mei 68 die volgens hem ‘onze’ samenleving naar de vaantjes heeft geholpen. De jongeman pleit voor het erkennen van verschillen op basis van ras, taal en afkomst. Tolerantie is onaanvaardbaar en democratische methoden volstaan niet volgens Willinger die stelt dat de hoge scores van de extreemrechtse FPÖ geen zoden aan de dijk brachten maar dat meer nodig is.
Wat dat is, moet de spreker van Blocco Studentesco wellicht duidelijk maken. Dat is de studentenorganisatie van het neofascistische Casa Pound in Italië. Die organisatie haalde bij de laatste verkiezingen 0,1% van de stemmen. Het gaat dus om een politiek marginale groepering. Bovendien aarzelt Casa Pound niet om openlijk op het fascisme beroep te doen. Toen de groep begin dit jaar op een lezing van Voorpost werd voorgesteld, moest VB-personeelslid Bert Deckers erkennen: “Dat Casa Pound zichzelf een fascistische organisatie noemt, daar is Voorpost zich terdege van bewust. Een lezing organiseren over een fascistische organisatie is immers niet noodzakelijk hetzelfde als het eens zijn met de ideologie ervan. Voorpost wil echter over het muurtje heen kijken en eventueel leren over de praktische gang van werken van andere organisaties.” Dat over het muurtje heen kijken, begint wel stilaan een gewoonte te worden in het geval van Casa Pound dat op de site van Deckers, Rechtsactueel, bij de Italiaanse verkiezingen werd ondersteund. Oprichter Gianluca Iannone sprak eind 2010 op een bijeenkomst van de Antwerpse NSV waar hij volgens Rechtsactueel zou gezegd hebben: “Wij zijn fascisten van de 21ste eeuw. We gebruiken vele methoden die overeenkomen met het originele fascisme van voor de tweede wereldoorlog en dat fascisme is niet te vergelijken met het fascisme van de jaren ’40-’45.”
De Hongaarse spreker op de internationale fascistenmeeting van de studenten van het Vlaams Belang is Laszlo Toroczkal. Die staat bekend als de oprichter van de nationalistische beweging HVIM die nauwe banden heeft met Jobbik. Toroczkal is zelf raadslid voor die partij in Csongrád. De beweging HVIM komt op voor een groot Hongarije en staat voor “Jongerenbeweging van de 64 graafschappen”, een verwijzing naar het aantal graafschappen dat Hongarije voor 1920 telde. Toroczkal nam eerder dit jaar deel aan een internationale fascistenbijeenkomst in Italië, georganiseerd door Fuerza Nuova van Roberto Fiore. Hij werd meermaals de toegang tot buurlanden van Hongarije ontzegd.
Met dergelijke gasten maken de Leuvense jonge Vlaams Belangers duidelijk waar ze politiek staan: voor voorbeelden wordt naar openlijke fascisten gekeken. Het is eveneens opmerkelijk dat de Leuvense universiteit een bijeenkomst van gekende fascisten in haar gebouwen toelaat.