Pegida Vlaanderen, marginaal maar toch gevaarlijk

nogidaNa de aanslagen op Charlie Hebdo werd naar analogie van de Duitse antimigrantenbeweging Pegida ‘Pegida Vlaanderen’ opgericht. De initiatiefnemers zijn militanten die gelinkt zijn aan het Vlaams Belang of aan groeperingen zoals Voorpost, Autonome Nationalisten en andere kleine obscure groepjes.

Artikel door Alex (Antwerpen)

Bedoeling was om de brede mediabelangstelling voor de Duitse antimigrantenacties in voornamelijk Dresden naar hier te brengen. Op het eerste gezicht lukt dit, er was veel media-aandacht voor de aankondiging van een eerste betoging in Antwerpen. Die aankondiging leidde tot een reactie van antiracisten, Hart boven Hard deed een oproep tot een tegenbetoging. Onder het mom van de verhoogde terreurdreiging werden beide betogingen verboden, een wel erg gevaarlijk precedent waarbij democratische rechten aan banden worden gelegd.

Na de gefaalde poging om een eerste betoging te organiseren, begon het te rommelen in Pegida Vlaanderen. Nog voor de eerste actie effectief heeft plaatsgevonden, is de groep al toe aan zijn derde woordvoerder. Ook het Duitse voorbeeld versplinterde in diverse groepen, onder meer nadat weinig subtiele foto’s van initiatiefnemer Lutz Bachmann vermomd als Hitler opdoken. Na het verbod van de eerste actie in Antwerpen eind januari werd uitgeweken naar 23 februari, maar ook die actie was niet mogelijk door de terreurdreiging. Nu wordt geschermd met een betoging op 2 maart, maar ook die actie is verboden. Pegida Vlaanderen kondigde aan toch te zullen betogen, zelfs indien iedereen meteen opgepakt wordt. De tegenactie zal door het verbod niet doorgaan.

Om zich toch maar te bewijzen, volgde een bijeenkomst in Sint-Niklaas met een 40-tal aanwezigen. Op de tegenactie waren er een 50-tal aanwezigen. De actie van extreemrechts in Sint-Niklaas bracht onder meer neonazi’s van N-SA (Nieuw Solidaristisch Alternatief) en Autonome Nationalisten op de been. Rob ‘Klop’ Verreycken, tegenwoordig actief als medewerker van de Duitse NPD in het Europees Parlement waardoor hij openlijker met neonazi’s kan omgaan, is een van de voortrekkers van de actie naast onder meer de lokale VB-verantwoordelijken.

Het mag dan wel om een marginale beweging gaan, dit betekent niet dat er geen gevaar van uitgaat. Tegen de achtergrond van crisis en achteruitgang van onze levensstandaard, kan extreemrechts een zeker gehoor vinden voor een boodschap van haat, racisme en discriminatie. Waar ze zich gesterkt voelt, aarzelt extreemrechts niet om tot geweld over te gaan. Dit zagen we met de moorden op Clément Méric en Pavlos Fyssas in 2013, maar ook nog met een aanslag op een Italiaanse antifascist eerder dit jaar.

Emilio V. was in een sociaal centrum dat aangevallen werd door de openlijk fascistische groep CasaPound (eerder nog te gast bij zowel NSV als Voorpost in ons land). Hij werd meermaals met ijzeren staven geslagen en tegen het hoofd geschopt. Hij belandde in coma. Zijn toestand is nu gelukkig aan de beterhand. Dit geeft aan dat extreemrechts niet terugdeinst voor geweld tegen antifascistische militanten. We mogen hen geen ruimte laten. Mobilisaties tegen pogingen om Pegida in ons land op te zetten of tegen de haatmars van NSV op 12 maart zijn van groot belang. Doe mee!


 

Derde woordvoerder voor Pegida Vlaanderen

Na Voorpost-militant Hans Dubois en publicist Wim Van Rooy, is Pegida Vlaanderen al toe aan een derde woordvoerder. Dat is Rudy Van Nespen, bestuurslid van het Vlaams Belang in Deurne waar ook Sam Van Rooy in het bestuur zit. Van Nespen is al langer actief bij extreemrechts ook al maakte hij daar een fervente bocht van het Belgicistische Front National naar het Vlaams Belang. Enige stabiliteit was waar Pegida Vlaanderen na het ontslag van de twee vorige woordvoerders net nood aan had. Als voormalig lid van Nationale Unie, Liberaal Appel en Fervent Nationaal is Van Nespen dan ook de geknipte figuur.


 

Zaterdag bracht de Antwerpse Radio Centraal een interview met Geert Cool van Blokbuster over Pegida, NSV en co. Te beluisteren via deze link