Van Pegida tot neonaziconcert: organisatoren zijn dezelfde

Rob Verreycken (rechts) in gezelschap van neonazi Chris Berteryan en een vertegenwoordiger van het Griekse Gouden Dageraad.
Rob Verreycken (rechts) in gezelschap van neonazi’s Chris Berteryan en Constant Kusters na een meeting met een vertegenwoordiger van het Griekse Gouden Dageraad. Foto: AFF

De centrale organisatoren van Pegida Vlaanderen houden zich ook met andere zaken bezig. Muziekoptredens organiseren bijvoorbeeld. Komende zaterdag komt een Franse neonazigroep in Sint Niklaas optreden. De organisatie is in handen van ‘Identiteit, Muziek & Cultuur’.

Achter de schermen daarvan vinden we Rob Verreycken en Bert Deckers, voormalige medewerkers van het Vlaams Belang die bevrijd van de partijjuk wel eens wat radicaler uit de hoek durven komen. Zo waren ze er bij toen Nation op 1 juni 2015 in Brussel mensen-zonder-papieren wilde aanvallen, maar uiteindelijk de woede bekoelden op een dakloze. Ze namen aan de actie deel onder de vlag van ‘Vlaanderen Identitair’. Het geweld leidde tot een gerechtelijke vervolging van enkele militanten en blijkbaar ook tot onenigheid binnen Nation. Sindsdien werd er van ‘Vlaanderen Identitair’ niet veel meer vernomen.  Rob Verreycken organiseerde in oktober nog een avond met Udo Voigt (Europarlementslid van de neonazipartij NPD uit Duitsland en werkgever van Verreycken) in Antwerpen, maar daar bleef het bij. Behalve een foto van een optocht van het ter ziele gegane ‘Groen Rechts’ uit 2004 publiceerde ‘Vlaanderen Identitair’ sindsdien niets meer op zijn blog.

Beide heren zijn ook actief bij ‘Rechts Actueel’ en bij Pegida Vlaanderen, dat afgelopen zaterdag een betoging in Antwerpen hield met delegaties uit onder meer Nederland en Duitsland en waar Dewinter hulp van het Duitse Pegida-kopstuk (én veroordeelde crimineel) Lutz Bachmann inriep om wat mediabelangstelling te behalen en de eigen troepen warm te krijgen voor de campagne naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Die campagne doet denken aan het oude Vlaams Blok, zelfs de bokshandschoenen van begin jaren 1990 worden gerecycleerd. Is dat de reden waarom het olijke duo Verreycken-Deckers zaterdag vrijspel gaf aan Dewinter om het ticket van ‘Pegida’ optimaal te gebruiken?

Veel rust gunnen de organisatoren van Pegida zich niet. Amper een week na de betoging van Pegida volgt een concert in de thuisbasis van Rob Verreycken, Sint-Niklaas. Daar werd eind december al een extreemrechts concert gehouden met de Duitse zanger Frank Rennicke. Nu komt de Franse groep ‘In Memoriam’. Het concert vindt plaats in het Museumtheater, een zaal van de stad Sint-Niklaas. De burgemeester verschuilt zich achter de ‘vrijheid van meningsuiting’ om de toelating te verklaren.

‘In Memoriam’ brengt Rock Identitaire Français, dat het om Franstalige muziek gaat is echter geen probleem voor de Vlaamsnationalisten. De 120 tickets voor het concert zijn allemaal verkocht. De groep werd in 1995 opgezet door Julien Beuzard en de naam verwijst naar een neonazi die om het leven kwam na rellen bij een actie door  onder meer Groupe Union Défense (GUD). ‘In Memoriam’ hield er in 2002 mee op, maar kwam in 2014 terug. Het eerste concert was bij het Italiaanse CasaPound, een groep die naar eigen zeggen voor een “fascisme van de 21ste eeuw” staat. Van CasaPound naar de vrienden van RechtsActueel en Pegida Vlaanderen is slechts een kleine stap, zeker als je weet dat de organisatoren van CasaPound graag geziene gasten zijn bij extreemrechts in Vlaanderen. Zo kwamen ze reeds op bezoek bij NSV, de studentenclub van het Vlaams Belang, en Voorpost.

Een groep met een verleden in neonazikringen die opnieuw samenkomt en meteen voor Italiaanse fascisten gaat spelen, dat is blijkbaar het type muziekgroep die de organisatoren van Pegida Vlaanderen maar al te graag uitnodigen. Diegenen die dachten dat Pegida bestaat uit bezorgde burgers die zich vragen stellen bij migratie en vluchtelingenstromen op een ogenblik dat er al zoveel sociale tekorten zijn, vergissen zich. Het is een vehikel van neofascisten die niet aarzelen om met neonazi’s tot geweld over te gaan (zoals in Brussel op 1 juni) en die naast betogingen van Pegida ook concerten van neonazigroepen organiseren. Met Pegida hopen ze enkel om een bredere steun te kunnen uitbouwen.

Tegen het optreden in Sint-Niklaas is er voor zover wij weten geen protestactie georganiseerd. Tegen een volgende bijeenkomst van extreemrechts in ons land – een actie van Voorpost in Gent eind februari – willen wij een actie op poten zetten. Tegen een achtergrond van toenemende sociale spanningen, tekorten als gevolg van het besparingsbeleid, vluchtelingenstromen als gevolg van imperialistische oorlogen, … is een groeiende steun voor extreemrechts niet uitgesloten. Dit kan snel ontaarden in geweld, zoals we reeds zagen in onder meer Zweden en Duitsland. We moeten ons organiseren om dit te stoppen door de ruimte voor extreemrechts te beperken en tegelijk te bouwen aan een politiek alternatief op de sociale puinhopen van het kapitalisme.