Forse boetes voor extreemrechtse geweldenaars

‘Zes van Nation’ veroordeeld wegens geweld op dakloze.

geweld2Gisteren werd een vonnis geveld in de rechtszaak naar aanleiding van extreemrechts geweld in Brussel in juni vorig jaar. Ter herinnering: het Franstalige extreemrechtse Nation probeerde toen op gewelddadige wijze in te gaan tegen acties van mensen-zonder-papieren. Nation kondigde aan dat het een actie zou verstoren, waarop de mensen-zonder-papieren gelukkig op georganiseerde en gedisciplineerde wijze reageerden. De militanten van Nation raakten compleet gefrustreerd en sloegen dan maar een dakloze in elkaar. Nu zijn er zes leden en ex-leden van Nation veroordeeld voor dat geweld.

Op de actie van Nation op 1 juni 2015 waren er een 15-tal aanwezigen, waaronder ook de voortrekkers van Pegida Vlaanderen: Rob Verreycken en Bert Deckers. Zij namen geen deel aan het brutale geweld op een dakloze. Maar dat zowat de helft van de aanwezigen op de actie waar ze mee tot opgeroepen hadden gisteren veroordeeld werd voor geweld, is ook een vernietigend oordeel over de actie van Nation en de voortrekkers van Pegida Vlaanderen op zich. Deze actie was gericht op geweld of toch minstens op een erg gespierd optreden, voormalig VB-personeelslid Bert Deckers twitterde dat geprotesteerd zou worden tegen “schuimbekkend links en illegalen”. Bij Nation en co wordt graag uitgepakt met radicale woorden over verzet tegen het kapitalisme en het establishment, maar de radicale daden zijn gericht tegen de zwaksten in de samenleving, zoals daklozen of mensen-zonder-papieren.

Het brutale geweld op 1 juni 2015 werd op video vastgelegd (zie hieronder). Het leidde ook tot een protestbetoging tegen fascistisch geweld een week na de feiten. Blokbuster riep mee op tot deze actie waarop een 200-tal antifascisten aanwezig waren.

Het protest en de mediabelangstelling voor het incident van fascistisch geweld dwongen Nation en co in een defensieve positie. Voor dit brutaal geweld bestaat er geen draagvlak. Het protest was belangrijk om de afkeer tegen extreemrechts geweld te organiseren. Gelukkig waren de mensen-zonder-papieren op 1 juni 2015 eveneens georganiseerd waardoor ze uit de buurt van de extreemrechtse vechtersbazen bleven.

De ‘zes van Nation’ werden gisteren veroordeeld tot boetes en gevangenisstraffen met uitstel. Als ze de komende jaren niet meer met het gerecht in contact komen, zullen ze niet in de gevangenis belanden. Maar de boetes zijn wel effectief en lopen hoog op. Het gaat om boetes van 1.200 tot 2.200 per persoon, alles samen 10.000 euro. Tijdens het proces probeerden verschillende militanten hun rol in het geweld en hun betrokkenheid bij Nation te minimaliseren. De rechtbank ging daar niet in mee en had het over een bijzonder gewelddadig incident.

Het proces en nu ook de veroordeling van de ‘zes van Nation’ zorgde voor spanningen binnen die extreemrechtse groep. Van de poging om een Vlaamse tegenhanger op te zetten onder de noemer ‘Vlaanderen Identitair’ is evenmin nog veel vernomen na dit incident. Nation-kopman Hervé Van Laethem was gisteren niet op de uitspraak van zijn makkers aanwezig, hij verkoos een acte de présence in het Europees Parlement voor een ‘actie’ met het Duitse extreemrechtse parlementslid Udo Voigt die met vijf medestanders protesteerde tegen de weigering om een pro-Assad tentoonstelling in de gebouwen van het parlement te houden. In de hoogste nood kent men zijn vrienden.

Het proces en nu de veroordeling hebben Nation zeker een slag toegebracht. Het extreemrechtse geweld van deze groep wordt niet aanvaard door brede lagen van de bevolking. Het zal belangrijk zijn om die breed gedragen afkeer van extreemrechts geweld ook effectief te organiseren zodat geen enkele kleine groep zoals Nation of gelijkaardige groepen in Vlaanderen, denk maar aan Pegida Vlaanderen of Voorpost, het zelfvertrouwen krijgt om tot hetzelfde soort brutaal geweld over te gaan als op 1 juni 2015 op het Luxemburgplein in Brussel.

Een eerstvolgende afspraak voor het protest tegen extreemrechts is komende zondag in Gent. Afspraak om 11u aan het Veerleplein voor een betoging tegen het extreemrechtse Voorpost en voor een solidaire en gastvrije stad.