Hoe extreemrechts solidariteitswake kon verstoren onder politiebegeleiding

vooraan

Wat een schande! Er zijn geen andere woorden voor wat op 27 maart aan de Beurs in Brussel gebeurde. Een stille en waardige wake, met ook familieleden van slachtoffers van de terreuraanslagen, werd verstoord door een groep extreemrechtse amokmakers die door de politie tot aan de wake begeleid werden.

Verslag en foto’s door onze correspondenten ter plaatse

Aan de wake werden ze op boegeroep en heel veel ongeloof onthaald. Aan de Beurs kom je niet zomaar, overal staan controles. Maar een groep hooligans kon zomaar passeren? Later bleek dat ze verzamelden in Vilvoorde en door de politie naar het station begeleid werden. In Brussel vielen ze meteen een nachtwinkel aan en werden volgens een woordvoerder van de politie fascistische groeten gebracht. Toch werd beslist om hen gewoon naar de vreedzame wake te laten gaan. Eens te meer blundert de politietop en blinken de politieke verantwoordelijken uit in het doorschuiven van de verantwoordelijkheid. Moeten we op hen vertrouwen om terrorisme te stoppen? Wie controleert de politie?

hooligansvooraanEr was door de regering opgeroepen om niet naar Brussel te gaan. Hierdoor was de mobilisatie beperkter, er waren zoals de afgelopen dagen enkele honderden mensen aan de Beurs. Er werd gezongen, gezwegen, gepraat, geapplaudiseerd. De omstaanders waren eens te meer bijzonder gemengd, van alle mogelijke afkomsten en achtergronden. Kinderen deelden zelfgebakken koekjes uit. Alles was gemoedelijk.

Tot er onder politiebegeleiding een groep hooligans werd losgelaten. De aanwezigen reageerden onthutst en riepen antifascistische slogans. Gewone aanwezigen waren geschokt, een jonge vrouw begon te hyperventileren en moest met een ambulance afgevoerd worden. Moeders met kinderen probeerden zo snel mogelijk weg te geraken. Familieleden van slachtoffers werden in hun rouwproces getroffen.

De hooligans waren duidelijk door extreemrechts georganiseerd, wij zagen een bestuurslid van het Vlaams Belang uit Gent onder de hooligans. Er werden slogans geroepen terwijl er nog wat blikjes bier binnengegoten werden. Migranten kregen te horen dat zij toch minder Belg zouden zijn. Enkele hooligans liepen over de bloemen en kaarsen voor de Beurs om de trappen in te nemen en de aanwezige rouwenden te verjagen. De politie trad dan pas op. Nadat ze de hooligans eerst tot bij de actie hadden geleid, was een waterkanon nodig om hen terug weg te krijgen.

Verantwoordelijke van de politie
Verantwoordelijke van de politie

Achteraf komen alle politici met veroordelingen en verontwaardiging. De burgemeesters van Vilvoorde en Brussel, Hans Bonte en Yvan Mayeur, en ook premier Michel: ze waren er allemaal snel bij om hun verontwaardiging te uiten. Ze waren er minder snel bij om de optocht van extreemrechtse hooligans te stoppen terwijl de politiediensten die onder hun verantwoordelijkheid stonden dit hadden kunnen doen. Eens te meer wordt geblunderd. Wiens schuld zal het dit keer zijn? Eén enkele agent, de Franstaligen, de ‘baardapen’ waar N-VA’er Van Overmeire over sprak? Of de rouwenden die toch aan de Beurs hadden plaatsgevat?

De oproep om de mars niet te laten plaatsvinden, is overigens opmerkelijk. Onder dreigingsniveau 4 werd toelating gegeven om de kerstmarkt te laten doorgaan, maar een mars van collectieve rouw en verontwaardiging na de terreuraanslagen kan niet. Een optocht van hooligans kan dan weer wel en de politie begeleidt hen tot aan de wake die ze kunnen verstoren.

De arbeidersbeweging moet reageren. We mogen de bezorgdheid, woede en verontwaardiging niet aan de gevestigde politici en hun media overlaten. We moeten onszelf organiseren met de arbeidersbeweging. Dit is nodig om op de werkvloer de discussie over de terreuraanslagen te organiseren maar ook om het zelfvertrouwen van extreemrechtse hooligans te breken en de ruimte voor racisme op de werkvloer en in de scholen te bestrijden.

Omstaanders protesteren tegen het verstoren van de wake
Omstaanders protesteren tegen het verstoren van de wake

Extreemrechts verstoort solidariteitswake in Brussel // Foto's van wake en verstoring ervan