Extreemrechts houdt kleinere haatmars in Antwerpen, tegenactie Hart boven Hard

nietvergeten

Aanvankelijk werd de betoging van Pegida in Antwerpen aangekondigd als de grootste anti-islambetoging ooit in ons land. Een eerder geplande betoging in Lommel werd nochtans uitgesteld om in Antwerpen alle troepen te kunnen verzamelen. Dat opzet verdween de voorbije dagen steeds meer naar de achtergrond en werd helemaal niet waargemaakt. Pegida was met veel minder dan wat het in januari in Antwerpen bijeen kreeg: 400 naar eigen zeggen (tegenover 600 in januari), de politie hield het op 350.

De beperkte aanwezigheid leidde tot nervositeit en frustraties. Zo werd in de Lange Koepoortstraat een etalageraam vernield. Opmerkelijk overigens dat het Antwerpse stadsbestuur een dergelijke groep zomaar liet betogen in het stadscentrum en dit op een drukke winkeldag. De welwillendheid tegenover een dergelijke haatmars valt op.

Elders in de stad was er een tegenactie van Hart boven Hard. Wij ondersteunden dit initiatief, ook al zijn we niet enthousiast over de actievorm. Er was geen tegenbetoging maar een symbolische actie waarbij vergeet-me-nietjes gezaaid werden in Park Spoor Noord. Erg strijdbaar komt dat niet over, helemaal duidelijk over het antifascistische karakter is het ook niet meteen. De regenbuien vlak voor aanvang van de actie gaven een verlaten karakter aan het park dat bij goed weer gezellig druk kan zijn. Hierdoor was de actie beperkter qua aanwezigheid met een 60-tal mensen. De vele grote betogingen (van de mars tegen terreur en haat vorige week tot de anti-oorlogsbetoging morgen) in deze periode maakten een grote mobilisatie niet evident.

Gelukkig was er toch een tegenactie en staken enthousiaste vrijwilligers daar tijd en energie in. Op deze actie was er een open micro naar het voorbeeld van de ‘Nuit Debout’-acties. Het liet alle aanwezigen toe om hun mening te verkondigen. Wij ervaarden dit als een verrijking. De eerste spreker was de huidige directeur van de Dossin-kazerne die binnenkort rector van de UA wordt. Vervolgens waren er tal van sprekers, waaronder ook iemand die namens Blokbuster sprak. We hoorden onder meer activisten van Steunpunt Antifascisme en Movement X. De oproeptekst voor de actie werd eveneens naar voor gebracht.

Het is niet omdat Pegida minder volk op de been krijgt dat het gevaar geweken is. Een blik op de sociale media geeft aan dat er steeds openlijker en ongeremder racistische standpunten en zelfs dreigementen verkondigd worden. Mensen met een migratie-achtergrond die er ‘anders’ uitzien, kunnen meespreken van een toenemend racisme. Mogelijk zal extreemrechts in ons land er niet in slagen om daar meteen op te bouwen in de vorm van grotere mobilisaties, maar het is niet uitgesloten dat het er politiek gebruik van kan maken, onder meer bij verkiezingen.

Mobilisaties tegen extreemrechts zullen belangrijk blijven om antwoorden te bieden op verdeeldheid zoals racisme, seksisme of homofobie. Dit moet ons toelaten om de steun voor ons antiracistisch verzet te organiseren en in actieve strijd om te zetten. Wij koppelen dit aan verzet tegen het besparingsbeleid dat de tekorten vergroot: het paradijs van de rijken (al dan niet in Panama) wordt gebouwd op de ellende van de armen. Extreemrechts speelt in de kaart van de rijken door verdeeldheid onder de armen te versterken. Wij willen hen geen ruimte geven en komen op voor een samenleving zonder racisme, seksisme, homofobie, werkloosheid, oorlog, …

Foto’s door Liesbeth:
"Vergeet Pegida" - antiracistische actie // foto's door Liesbeth