Racistisch politiegeweld in de VS stoppen met massabeweging tegen racisme en armoede

Individuele wanhoopsdaden verzwakken de beweging

Black_Lives_Matter_protest_against_St._Paul_police_brutalityMinstens 136 zwarte mensen zijn in 2016 vermoord door de politie, aldus The Guardian op 7 juli. Bovenop het politiegeweld krijgen zwarten in de VS te maken met torenhoge werkloosheidscijfers, armoede, een gebrek aan toegang tot sociale diensten en een groot aantal gevangenen. Er is nood aan protest en na de meest recente moorden op Alton Sterling en Philando Castile waren er ook acties.

Reactie door Eljeer Hawkins, Socialist Alternative

Jammer genoeg wordt dit protest overschaduwd door de moord op vijf agenten in Dallas. Dergelijke acties zullen niet leiden tot gerechtigheid in de strijd tegen racisme, als dat al de bedoeling was. Het zal enkel leiden tot een versterking van de autoriteiten en verdere militarisering van de staat. Het ondermijnt de mobilisaties van Black Lives Matter. Socialist Alternative zal blijven deelnemen aan de massabetogingen tegen racisme, armoede en politiegeweld en daar voorstellen doen om de beweging te verbreden zodat we overwinningen kunnen boeken.

Alton en Philando

De vijftienjarige Cameron Sterling kon de tranen niet bedwingen toen hij de pers toesprak na de moord op zijn vader. Alton Sterling werd vermoord door agenten in Baton Rouge, Louisiana, op 5 juli. Dit gebeurde terwijl hij CD’s verkocht buiten aan een supermarkt. De dood van Alton en de reactie van Cameron op een persconferentie de volgende dag bevestigen wat het is om zwart te zijn in Amerika, ook in 2016. Het kan ertoe leiden dat je je vader op een gruwelijke manier verliest terwijl de wereld toekijkt. Het doet op pijnlijke wijze denken aan de dood van Eric Garner in New York in juli 2014.

Amper 24 uur later werd Philando Castile in Falcon Heights, Minnesota, samen met zijn vriendin en vierjarige dochter tegengehouden door de politie. Hij werd vier keer geschoten terwijl hij zijn rijbewijs wilde bovenhalen. Hij overleed op de achterbank van zijn auto. Het hele incident werd gefilmd door zijn moedige vriendin, Diamond Reynolds, die aantoont dat hij onschuldig was. Diamond werd de hele nacht vastgehouden door de politie. Ze kreeg geen eten en ze kreeg geen toegang of nieuws over haar getraumatiseerde dochter. Deze onrechtvaardige moorden leidden terecht tot protest. Socialist Alternative nam deel aan verschillende dergelijke acties.

Racisme bij de Amerikaanse politie

De moorden van Alton en Philando bevestigen spijtig genoeg wat eerder gezegd werd in een merkwaardige toespraak van acteur en activist Jesse Williams op de BET Awards. Hij had het over de terreur van de politie en het systematische racisme in deze samenleving.

Recent werden de agenten die Freddy Gray, die in Baltimore werd vermoord, vrijgesproken. Het bevestigt dat we niet op het gerecht kunnen vertrouwen om tot rechtvaardigheid te komen voor werkenden en kleurlingen. Er zijn verschillende regels voor rijke blanken zoals Hillary Clinton en voor zwarte werkenden en jongeren.

Ferguson en Baltimore

De opstanden in Ferguson en Baltimore in 2014 en 2015 schokten de Amerikaanse samenleving. Honderdduizenden jongeren en zwarte werkenden toonden hun woede tegen het politiegeweld, het politieke establishment en het gebrek aan antwoorden van de zwarte leiders. Er werden meer dan 40 voorstellen ingediend om de politie aan banden te leggen en om verantwoording aan de gemeenschap te organiseren. Officiële rapporten moeten erkennen dat er tal van inbreuken zijn en wandaden door politiediensten in het hele land. Ondertussen gaan de racistische politiemoorden, de massale arrestaties, de militarisering van de politie en de rampzalige economische ongelijkheid onverminderd door.

De gouverneur van Louisiana, de Democraat John Bel Edwards, voerde de wet ‘Blue Lives Matter’ in waardoor agenten worden gezien als een beschermde groep. Het magazine USA Today stelde meer dan een jaar geleden al dat president Obama een wet had ondertekend waardoor de militarisering van de politie kon opgevoerd worden. Het doel van deze politie is vooral om de eigendommen, prestige en macht van de 1% rijksten te verdedigen.

Sinds Ferguson en Baltimore is er een toegenomen polarisering, zowel op vlak van klasse als op vlak van huidskleur. Er is ook een radicalisering van het bewustzijn als gevolg van de crisis van het kapitalisme. Donald Trump komt met racistische retoriek terwijl Hillary Clinton het beleid van haar man verdedigt, ook al leidde dit tot meer zwarte gevangenen en meer gemilitariseerde politie. Er is vandaag meer dan ooit nood aan een gezamenlijke strijd tegen het kapitalisme en het racisme.

Hoe verder met Black Lives Matter?

In verschillende steden in het land waren er protestacties om de woede te tonen tegen de moorden in Baton Rouge en Falcon Heights. In Dallas, Texas, werd op een vreedzame betoging geschoten door sluipschutters die vijf agenten vermoordden en zeven anderen verwondden.

Indien de aanvallers politieke motieven hadden en zich tegen het politiegeweld wilden keren, dan hebben hun daden een compleet contraproductieve impact. Dit soort wanhoopsdaden gebeurt op een ogenblik dat er geen sterke beweging is om in te gaan tegen het beleid van de grote bedrijven en het racistisch geweld dat daaruit voortvloeit.

Marxisten en activisten verzetten zich tegen terrorisme. Er is doorheen de geschiedenis aangetoond dat terrorisme geen methode is waarmee onderdrukking kan bestreden worden. Het is een doodlopend straatje dat als excuus dient voor een scherpere repressie en brutaliteiten. Het leidt tot meer steun voor de instellingen van de kapitalistische staat. De democratische rechten en mensenrechten kunnen verder ondermijnd worden onder het mom van vervolging van verdachten. Het kan een negatief effect hebben op de reputatie van Black Lives Matter en activisten tegen het politiegeweld. Toen in december 2015 twee agenten in New York, Rafael Ramos en Wenjain Liu, werden vermoord, zorgde dit voor het stopzetten van de acties van Black Lives Matter. De rechterzijde kreeg alle ruimte om de beweging aan te pakken.

Om tot overwinningen tegen racisme en armoede te komen, is er nood aan massabetogingen met honderdduizenden mensen die de normale gang van zaken verstoren. Vakbondsleiders moeten Black Lives Matter niet alleen in woorden steunen, ze kunnen hun leden mobiliseren en aan de acties deelnemen met delegaties die de strijd tegen politiegeweld koppelen aan die voor degelijke jobs, gezondheidszorg, onderwijs en openbare diensten.

De recente moorden op Alton en Philando tonen aan dat het dringend wordt om onze acties, ideeën en boodschap te centraliseren en te coördineren. Dat is des te meer het geval nu de gevestigde media en het establishment er na de gebeurtenissen in Dallas alles aan doen om in het offensief te gaan.

Een eengemaakte beweging van onderuit met de methoden van massaprotest, vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid, stakingen, … gebaseerd op een programma dat vertrekt van de noden van de bevolking, dat is hoe we tegen onderdrukking kunnen strijden. In de aanloop naar de conventies van zowel de Democraten als de Republikeinen moeten de gaan voor een massale mobilisatie tegen politiegeweld, de agenda van Wall Street en de rol van beide partijen in de enorme ongelijkheid. Onze beweging moet zich organiseren en bijvoorbeeld overgaan tot acties naar het moddel van Occupy Wall Street om zo op te komen voor gerechtigheid voor Alton, Philando en alle slachtoffers van politiegeweld. We moeten daar nu mee beginnen!