Eerste protest na aanslag op antifascist in Dortmund: 800 betogers

betogingdortmundAfgelopen zaterdag was er een eerste onmiddellijk protest naar aanleiding van een aanslag op een antifascist en linkse socialist in het Duitse Dortmund. Deze brutale aanslag, een moordpoging, kwam er na verschillende daden van geweld en intimidatie tegen linkse militanten en antifascisten. (zie ons eerder bericht hierover)

Verslag door Sebastian Förster vanuit Dortmund

Brede alliantie tegen rechts geweld

Onmiddellijk na de aanslag van 14 augustus kwam er onder meer op initiatief van SAV, de Duitse zusterorganisatie van LSP, een alliantie tot stand op een bijeenkomst van meer dan 70 vertegenwoordigers van 30 organisaties, linkse partijen, jongerenafdelingen van de vakbonden, antifascistische groepen, migrantenorganisaties en voetbalfans. Er werd terecht gesteld dat deze aanval op een antifascist een aanval op ons allen is.

Drie dagen later, afgelopen zaterdag, volgde een eerste betoging met 800 aanwezigen. Het ging om een strijdbare betoging vanuit het stadscentrum van Dortmund naar de wijk Dorstfeld, waar de neonazi’s een zekere inplanting proberen uit te bouwen. Voor het eerst sinds lang was er een eengemaakte actie van organisaties en personen die eerder apart op straat kwamen bij betogingen en blokkades. Vertegenwoordigers van de vakbonden en verschillende antifascistische groepen zaten samen aan tafel om tot één betoging te komen.

Geen vertrouwen in de autoriteiten om fascistisch geweld te stoppen

Verschillende sprekers wezen er in hun tussenkomsten op dat er in Dortmund een lange geschiedenis van extreemrechts geweld is waarbij er zelfs moorden zijn gepleegd. Jens Jaschik, woordvoerder van de jongerenbeweging van Die Linke in Noordrijn-Westfalen en lid van SAV, stelde dat we in de strijd tegen extreemrechts niet op de autoriteiten moeten vertrouwen. Dit wordt geïllustreerd door het sterk gestegen aantal openstaande arrestatiebevelen tegen extreemrechtse criminelen, het gaat ondertussen om 450 mensen. In plaats van daar iets aan te doen, voeren de gevestigde politici liever een discussie over een boerkini-verbod.

De betoging trok niet toevallig naar de wijk Dorstfeld. Daar is er een concentratie van militanten van de neonazigroep ‘Die Rechte’ en de verboden groep ‘Nationalen Widerstands Dortmund’ (NWDO). Doorheen de jaren hebben ze er een klimaat van angst en geweld opgebouwd. Ze richten zich tegen al wie niet in hun reactionair fascistisch wereldbeeld past. Veel mensen zijn omwille van die reden uit de buurt vertrokken. Maar desondanks was er een brede steun, veel omstaanders verwelkomden de betoging. Toen de betoging door de wijk trok werd een pamflet met informatie over de aanslag van 14 augustus en de achtergrond ervan verdeeld.

Neonazi’s provoceren

Zoals verwacht werd, probeerden de neonazi’s te provoceren. Zo werden voetzoekers naar de betogers gegooid, daarbij raakten twee mensen licht gewond. Op de Wilhemsplatz in Dortsfeld waren er gemaskerde neonazi’s die vanuit de lokalen van ‘Die Rechte’ een groot spandoek uit het raam lieten rollen met daarop de letters: “HTLR”, een verwijzing naar Hitler. Na luid protest van de antifascistische betogers zag de politie zich genoodzaakt om het spandoek te verwijderen, maar ze liet wel toe dat de neonazi’s de betoging filmden. Nadien berichtte de politie dat er bij de neonazi’s ook verfbommen waren gevonden. Extreemrechts toont zijn gewelddadig karakter openlijk en bloot voor iedereen. Dit maakt duidelijk waarom een campagne tegen fascistisch geweld zo belangrijk is.

Neonazi's hangen spandoeken uit hun lokaal: "HTLR" verwijst naar Hitler. "110" doorstreept, is een verwijzing naar de politie die erbuiten moet gelaten worden. Anders gezegd: ze klagen aan dat de aangevallen antifascist klacht indiende bij de politie na geweld...
Neonazi’s hangen spandoeken uit hun lokaal: “HTLR” verwijst naar Hitler. “110” doorstreept, is een verwijzing naar de politie die erbuiten moet gelaten worden. Anders gezegd: ze klagen aan dat de aangevallen antifascist klacht indiende bij de politie na geweld…

Antifascisten organiseren zich

Een betoger raakte gewond door een voetzoeker gegooid door neonazi's
Een betoger raakte gewond door een voetzoeker gegooid door neonazi’s

Na afloop van de betoging keerde de politie zich tegen verschillende antifascisten. Ze werden ervan beschuldigd stickers aangebracht te hebben en werden daarom tegengehouden. De antifascisten lieten zich niet provoceren en stonden erop dat al hun medestanders vrijgelaten werden.

Een goed georganiseerde ordedienst, met verschillende leden van Die Linke en SAV, zorgde voor de veiligheid op de betoging. Er was een blok van Linksjugend [‘solid] waar strijdbare slogans werden geroepen.

De betoging was succesvol. Op korte tijd zoveel mensen mobiliseren, is een prestatie. Het maakt ook duidelijk dat elke aanval op antifascisten voortaan met massaal protest zal beantwoord worden. Dit zal ook komende dinsdag nodig zijn. Dan komt ‘Die Rechte’ bijeen om de vierde verjaardag van het verbod op NWDO te ‘vieren’. Antifascisten houden een tegenactie.

Ook wordt het antifascistisch protest verdergezet in de opbouw naar een grotere betoging op 24 september. Daar wordt de komende dagen over gediscussieerd. Er is nood aan een breed offensief tegen fascistisch geweld waarbij alle antifascisten, syndicalisten, migrantengroepen en andere getroffen groepen zich verenigen. Met de betoging van afgelopen zaterdag is er een stap gezet in de opbouw van zo’n campagne tegen fascistisch geweld.