Aanslag op antifascisten in Dortmund. Doe mee met de betoging eind september!

Wonde van een messteek toegebracht door gemaskerde neonazi's die een antifascist in Dortmund afgelopen zondag aanvielen.
Wonde van een messteek toegebracht door gemaskerde neonazi’s die een antifascist in Dortmund afgelopen zondag aanvielen.

Op 14 augustus werd een antifascist die lid is van Die Linke, jongerenorganisatie [‘solid] en Sozialistische Alternative (SAV) in de buurt van zijn woning aangevallen. Drie gemaskerde mannen hadden het slachtoffer in een auto voor diens woning afgewacht. Ze sloegen het slachtoffer, een van de aanvallers trok een mes en stak daar twee keer meer. Het slachtoffer kon ondanks een messteek in de buik ontvluchten. Het slachtoffer werd op 1 augustus ook al het slachtoffer van een aanval door gekende nazi’s uit Dortmund. Daar werd klacht tegen ingediend.

Er is al langer een nazi-probleem in Dortmund. Een groepje neonazi’s georganiseerd in de partij ‘Die Rechte’ probeert in de wijk Dorstfeld een bastion uit te bouwen. Dit gaat gepaard met intimidatie en geweld tegen migranten en andersdenkenden.

De voorbije weken nam het geweld in het Dortmundse nazimilieu toe. Zo viel een groep van zowat 40 neonazi’s acht antifascistische betogers aan die met de trein naar Keulen trokken voor een actie. Een van de slachtoffers was er erg aan toe en werd in het ziekenhuis opgenomen.

Maar met deze nieuwe aanslag bereikt de nazi-terreur in Dortmund een nieuwe dimensie. Een antifascist die kort voordien klacht indiende tegen gekende neonazi’s uit Dortmund werd in een hinderlaag gelokt voor wat niet anders kan omschreven worden als een moordaanslag. Het doet denken aan de donkere periode van 2001-2006 toen neonazi’s in Dortmund verantwoordelijk waren voor vijf moorden.

Het geweld dreigt te leiden tot een grote angst. De gevestigde partijen en de politie hebben jarenlang niets gedaan aan dit probleem. Schijnbaar harde maatregelen tegen de neonazi’s, zoals het verbod op de groep “Nationaal Verzet in Dortmund” (Nationalen Widerstands Dortmund), blijken geen effect te hebben. Nadien herorganiseerde het milieu zich opnieuw rond de partij ‘Die Rechte.’ Die partij geniet zelfs bescherming in het kader van de erkenning van politieke partijen. Ondanks groot verzet vanuit de gemeenschap, laat de politie steeds opnieuw nazimarsen in de stad toe.

Er is een offensief nodig tegen het neonazigeweld in Dortmund. Alle antifascisten en hun organisaties, waaronder ook de vakbonden en ‘Die Linke’, moeten hun verantwoordelijkheid nemen en hun duizenden leden informeren en mobiliseren. Er komt een grote betoging op 24 september.


Blokbuster roept op om betoging in Dortmund te ondersteunen!

Geweld door neonazi’s wordt het best beantwoord door mobilisatie. Het geweld kan antifascisten in Dortmund afschrikken waardoor ze bang zijn om publieke acties te houden. Dat is het doel van extreemrechts geweld: de straat domineren door tegenstanders op fysieke wijze te verdrijven. We mogen dat geen kans geven. Met een grote mobilisatie wordt duidelijk dat neonazi’s bijzonder gemarginaliseerd staan in de samenleving terwijl er een brede steun is voor wie actief tegen hen ingaat.

Dat hebben we zelf gezien toen we met Blokbuster 20 jaar geleden te maken kregen met een bijzonder gewelddadige campagne tegen linkse militanten in Brugge. Een groepje neonazi’s viel acties aan, maar ook cafés die bekend stonden omdat ze een alternatief publiek aantrokken werden aangevallen met heel wat vernielingen en schade als gevolg. We besloten om het verzet hiertegen open te trekken met een nationale betoging tegen fascistisch geweld waarvoor met nationale campagnemomenten in Brugge werd gemobiliseerd. Het nieuws van het geweld op zich leidde reeds tot een enorme verontwaardiging en brede steun voor onze campagne. In aanloop naar de betoging sloegen de stoppen bij één van de neonazi’s compleet door: hij pleegde een bomaanslag op zichzelf om Blokbuster te beschuldigen maar viel snel door de mand. “Niet slim, wel gevaarlijk,” was ons oordeel. De nationale betoging tegen fascistisch geweld begin 1997 bracht honderden mensen op de been en herstelde het zelfvertrouwen van de linkerzijde in Brugge.

Laat ons de antifascisten in Dortmund ondersteunen door hun campagne bekend te maken en een delegatie naar Dortmund te sturen voor de geplande betoging op 24 september. We bekijken of en hoe we een groepje kunnen sturen – wil je mee? Contacteer ons dan via info@blokbuster.be.

dortmund3