Protest tegen neonazi’s en fascistisch geweld

Aan de rechtbank in Dendermonde waar het neonaziproces tegen BBET opnieuw van start ging, voerden een 20-tal militanten actie tegen fascistisch geweld. De actie van Blokbuster en Syndicalisten tegen Fascisme was gericht tegen alle vormen van fascistisch geweld, van de moorden op Pavlos Fyssas (Griekenland) en Clement Méric (Frankrijk) tot de dreiging bij ons. Het feit dat er in ons land een gewelddadig en bewapend netwerk van neonazi’s bestond, is een waarschuwing voor alle antifascisten. Door ons te organiseren en te mobiliseren, willen we ervoor zorgen dat neonazi’s geen ruimte krijgen om hun geweld en haat te verspreiden of openlijk te beoefenen.

Het proces zelf sleept al jarenlang aan, de feiten dateren inmiddels van bijna tien jaar geleden en de arrestaties vonden in 2006 plaats. Een aantal van de neonazi’s die zich voor de rechter moeten verantwoorden, zijn tot op vandaag actief in extreemrechtse middens. Dat geeft meteen aan dat we niet op rechtbanken en juridische procedures moeten vertrouwen om gevaarlijke neonazi’s een halt toe te roepen. We zullen er zelf een actieve rol in moeten spelen door ons te organiseren en een alternatief aan te bieden op de voedingsbodem voor extreemrechts en marginale extremisten.

Advocaat Piet Noë verdedigde neonazi’s en probeerde hun daden te minimaliseren. Hij had het over ‘ruige cafépraat’. Dat er honderden wapens werden gevonden, concrete plannen werden opgemaakt en trainingskampen werden georganiseerd, was voor hem niet van tel. Tenzij hij dat ook onder ‘cafépraat’ catalogeert. Noë trad eerder ook op als raadsman van verschillende VB’ers. Hij zal dus misschien wel enige ruige cafépraat gewoon zijn.

De meeste aandacht ging naar de burgerlijke partijstelling van Abou Jahjah. Volgens Piet Noë zou die eerder op de beklaagdenbank moeten zitten. Waarom iemand die als uitdrukkelijk doelwit werd vermeld door een groep getrainde militairen die over wapens beschikten zelf vervolgd moet worden, ontgaat ons volledig. De burgerlijke partijstelling van Abou Jahjah werpt overigens de vraag op waarom Filip Dewinter, een ander doelwit van de groep, zich geen burgerlijke partij stelt. Anders is die man steeds uit op mediabelangstelling. Hij zou daar in dit geval zeker op kunnen rekenen. Zou het zijn omdat hij weet dat figuren als Tomas Boutens trouwe soldaten voor zijn partij zijn, militanten die hij zelf ontmoet op bijvoorbeeld NSV-betogingen?

Blokbuster wilde met een protestactie duidelijk maken dat het verzet tegen fascistisch geweld verder gaat. Er was een korte reportage over op de lokale televisie TV Oost (Bekijk dit hier). Hieronder enkele foto’s.

dender1

dender2

dender3

dender4

dender5

dender10dender9dender8dender7